Tarihi Yarımada’daki oteller kaderi ile başbaşa
Sultanahmet’te turizmciler çok tedirgin… Çünkü belediye son günlerde ardarda otel kapatıyor. Korkarak turizm yapılmaz ama, Sultanahmet’te otelciler her gün otellerinin kapatılma korkusuyla yaşıyor. Komşu otelin kapısına kilit vurulmasını üzüntüyle izlerken, kendisine ne zaman sıra geleceğini düşünerek iş yapmaya çalışıyor.
Hasan Arslan
Son bir hafta içinde Sultanahmet’te yaklaşık elli otel kapatıldı. Sebep: Süresi dolan Geçici Ruhsatlar’ın yenilenmemesi. Kapama olayını gerçekleştiren Fatih Belediyesi ise, “Projeye veya plana aykırı ruhsatsız yapılar oldukları için kapattık” açıklamasını yapıyor. Peki bu binalar projeye ve plana aykırı ise, neden en başta Geçici Ruhsat verildi? Bu ruhsatı veren de aynı belediye değil miydi? Ortada gerçekten vahim bir çelişki var.
Net rakamı kimse bilemez ama, belediyenin elindeki listede kapatılması öngörülen 200 otelin bulunduğu söyleniyor. Halbuki yine tarihi yarımadada illegal faaliyet gösteren, herhangi bir vergi kurumuna ve denetime tabi olmayan yüzlerce ‘Günlük kiralık ev’ var. Kapatılan otellerin yakınında bu evler hiçbir sorunla karşılaşmadan faaliyet gösteriyor. Kimse onlara ‘Bir dakida dur. Sen kimsin, ne iş yaparsın, vergi veriyor musun’ demiyor. Şimdi soruyorum size, bu çifte standart değil de nedir?
Yatırımlar Boşa Gidecek
Kapatılan oteller arasında 10 yıldır Geçici Ruhsatla faaliyet gösteren oteller de var. Yıllardır oyalanan ve bir türlü ruhsat alamayan bu oteller arasında, Sultanahmet’in en gözde, bol ödüllü, yaz kış yüksek doluluk oranlarıyla çalışan otelleri de bulunuyor. Gelinen nokta, “Süre verilmeden”, “Eksikliklere değinilmeden veya giderilmeye çalışılmadan”, daha doğrusu yapıcı bir yaklaşımdan uzak bir şekilde otellerin üzerinde fırtına estirilmesidir. “Hukuki” olarak küçük oteller köşeye sıkıştırılmıştır. Yapılan onca yatırımın kaderi artık birilerinin iki dudağı arasından çıkacak sözlere bağlı. Burada açık bir art niyet sözkonusu. Turizmin yararına bir şeyler yapılmak isteniyorsa, incelemeye “Günlük Kiralık Evlerden” başlanılması gerekmez mi?
Binlerce Çalışan İşsiz Kaldı
Bugün tarihi yarımadada illegal faaliyet gösteren, herhangi bir vergi kurumuna ve denetimine tabi olmayan yüzlerce “Günlük Kiralık Ev” bulunuyor. Kapatılan otellerin yakınında bu evler halen faaliyet gösteriyor. Bu da gerçekten çifte standart yaratıyor. Butik otellerin sahip olmadığı hizmet uygunluk şartlarına günlük kiralıklar mı sahip? Onlara neden kimse dokunmuyor? Bu otellerin üzerine gidilmesinin nedeni belirli bir gelir kaydının olması mı? Bu kayıt ile birlikte bu otellerin maddi gücününün bilinmesi mi, otelleri kolay hedef yapıyor?
Şimdi bu kapanan otellerin işletmecileri ne yapacak? Binlerce çalışan nerede iş bulacak? Borç yükü altında ezilen bu işletmeler borçlarını nasıl ödeyecek? Bir hafta içinde Sultanahmet, Kumkapı, Sirkeci, Eminönü, Laleli, Kadırga ve Fatih civarında 50 otel kapatıldı. Daha sırada 150 otel bulunuyor. Maalesef belediye tarafından sindirilen işletmecilerin hiçbirisi ortaya çıkıp hakkını arayamıyor. Çünkü daha kötüsünü yaşamaktan çekiniyorlar.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: