Tarihi Nemrut Yolu, turizm güzergahı oluyor...

İpek Yolu güzergahında, 13 ve 14. yüzyılda aktif kullanılan tarihi Nemrut yolunda tespit edilen 8 kervansarayın sırası ile kazı çalışmaları ve restorasyonları yapılacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Tarihi Nemrut Yolu, turizm güzergahı oluyor...

Nemrut yolundaki Sevserek Han'ın Kazı Bilim Başkanı ve Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Aytaç, yaptığı açıklamada, aynı yol üzerinde 8 kervansaray tespit ettiklerini söyledi.

Bu yolda 1970'li yıllarda çalışma yapan Ege Üniversitesinden emekli Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal, 3 kervansaray hakkında makaleler yazdığını anlatan Aytaç, kendisinin de 1993-1996 yıllarında çalışmalar yaptığını ve burada 5 kervansaray daha tespit ettiğini aktardı.

Tarihi Nemrut yolunda tespit edilmiş kervansaraylarda, sırayla kazı çalışması yapacaklarını belirten Aytaç, şu anda Yaygın beldesindeki Sevserek Han'da kazı çalışmalarının sürdüğünü, kazıdan sonra burasının restore edileceğini dile getirdi.

Bu handan sonra diğer kervansarayları da ayağa kaldıracaklarını ifade eden İsmail Aytaç, bu çalışmaların Malatya Valiliğinin koordinasyonunda yürütüldüğünü belirtti.

Aytaç, şu bilgileri verdi: ''Bu güzergah, 13 ve 14. yüzyıllarda Selçuklular ve beylikler döneminde ulaşım için aktif kullanılmış. Bu nedenle bu yola çok sayıda kervansaraylar inşa edilmiş. Daha sonra Osmanlı döneminde bu güzergah kullanımdan düşmüş. Kervansaraylar da başka amaçlar için kullanılmış. Örneğin, kazı yaptığımız Sevserek Han, maden eritme atölyesi olarak kullanılmış. Bu yolda, 1990'lı yıllarda yaptığım çalışmalarda bu kervansaraylardan hareketle yolun, Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlandığını tespit ettim. Bu yapıların ve yolun sıra ile önce Nemrut'a, ardından Adıyaman'a, nihayet Diyarbakır'a bağlandığını gördüm. Özellikle bazı yerlerde yolun iki yakasında çifte hanlar var.''

Amaçlarının, bu yapıları restore edip gelecek kuşaklara aktarmak ve bugün önemli bir turizm çekim merkezi olan Nemrut'a aktif turizm güzergahı oluşturmak olduğuna dikkati çeken Aytaç, ''Malatya Valiliği, Nemrut'a giden yolun, yol genişletmelerini ve asfaltını da yaptı. Şu anda da bu yolu tur güzergahına almak için girişlerde bulunuyor. İki ay önce de bir turizm çalıştayı gerçekleştirdi. Burada da konu gündeme geldi. Malatya Valiliği, Adıyaman Valiliği ile işbirliği yaparak Malatya'dan Nemrut Dağı'na gelen turistlerin Adıyaman'a, Adıyaman'dan Nemrut'a gelen turistlerin de Malatya'ya geçişlerini sağlamak istiyor. Böylece, burası aktif bir turizm güzergahına çevrilecek'' dedi.

Bu güzergahın açılmasından, hem Adıyaman'ın, hem de Malatya'nın yararlanacağına işaret eden Aytaç, Tepehan beldesi ile Pütürge ilçesi arasının yayla turizmi özelliği olduğuna belirtti. Bu yoldaki tarihi yapılar için de restorasyon için öncelik sırası belirlediklerini kaydeden Aytaç, ''Sevserek Han'ın restorasyonunun ardından, Kahta'ya giden yoldaki Çat köyünde bulunan ve Türkiye'de başka bir örneği olmayan bir kervansarayın kazı ve restorasyon çalışmasına başlayacağız. Tarlalar arasında kalan bu yapının duvarları sağlam. Kare planlı bir yapı. Büyük Selçukluların yaptığı, ribat ya da kare planlı kervansaray özelliği gösteriyor'' diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.