Tarihi eserleri çöp kutusu yaptılar...

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesinde genellikle tarım arazilerinde rastlanan kaya mezarları turizme kazandırılmayı bekliyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Tarihi eserleri çöp kutusu yaptılar...

Oyulmaya ve işlenmeye uygun kayalardan statüsü yüksek kişiler için yapılan alan kaya mezarları, Anadolu'da milattan önce 3 binli yıllarda başlayan ölüyü eve benzer mimari yapılara gömme adetinin bir örneği olarak dikkati çekiyor.

 

Türkiye'nin farklı bölgelerinde de rastlanan bu yapıların önemli bir kısmı, bulundukları kentlerde koruma altına alınarak turizme kazandırılırken, Mersin'deki tarla içlerinde kalan benzerleri sahip çıkılmayı bekliyor.

 

Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesinde bulunan kaya mezarları yaklaşık 2 metre uzunluğa, yarım metre genişliğe sahip. Bazı kaya mezarlarının kapaklarının kaybolduğu, çevresinde yakılan ateşler nedeniyle zarar gördüğü, bazılarının da iç kısmının çöplerle dolu olduğu gözleniyor.

 

Bir başka kaya mezarının üzerinde ise adres levhası göze çarpıyor. Çoğu çevrede yaşayan vatandaşların bahçe ve tarlalarının içinde kalan kaya mezarlarından birisi de köy halkının evinin çatısına ulaşmak için kullandığı merdivenin bir basamağı haline gelmiş.

 

KÖYLÜLER KAYA MEZARLARININ BAHÇELERİNDEN KALDIRILMASINI İSTİYOR

 

Genellikle narenciye bahçelerinin bulunduğu beldede vatandaşlar, tarihi eserlerin bahçedeki işlerini zorlaştırdığını, bu nedenle ilgililerin konuyla ilgili çalışma yapmasını istedi.

 

Eserlerin korunarak turizme kazandırılmasıyla beldeye daha fazla turist gelebileceğini belirten vatandaşlar, “Bizim isteğimiz, beldemizde belirlenecek bir yerde mezarların zarar verilmeden toplanması ve turizme kazandırılması. Böylelikle hem bizler bahçelerimizdeki işlerimizi kolaylaştırabiliriz, hem de gelecek turistler sayesinde yörede ek gelir kaynağı yaratılır” diye konuştu.

 

KAZILARIN BİTMESİ BEKLENİYOR

 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Çalışkan ise, beldedeki antik yapıların milattan önce II. yüzyıla ait olduğu yönünde bilgilere ulaşıldığını belirtti.

 

Kaya mezarlarının bulunduğu bölgenin geçmişte “Elaiussa” ve “Sebasta” kentlerinin birleşmesi ile meydana geldiğine dair bulguların gün ışığına çıkarıldığını ifade eden Çalışkan, söz konusu bölgenin farklı noktalarında 1994 yılından bu yana arkeolojik kazılar yapıldığını vurgulayarak, “Romanya'dan gelen bir ekip bazı noktalarda kazı çalışması yapıyor. Kazılar sürerken kaya mezarlarının bulunduğu yerde restorasyon çalışmaları yapamıyoruz. O nedenle kazıların bitmesini beklemekten başka çaremiz yok.”

 

Söz konusu tarihi eserlerin çevre halkı ve yabancılar tarafından tahrip edildiğini öne süren Çalışkan, “Eserlerin daha sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarılması için öncelikle, çevre halkının konuya dikkatinin çekilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekir. Bu konuda kentimizdeki üniversitelerin desteğine ihtiyacımız var” diye konuştu. (Hürriyet)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.