Sura Hotels'ten tarihi yaşatan oteller geliyor
Sura Oteller zinciri, İttihat ve Terakki’nin 1908-1918 yılları arasında genel merkezi olarak kullanılan binada yeni bir otel açacak. Tarihe tanıklık eden Kırmızı Köşk, Sura Hotels'in yeni halkası olarak, yeni hikayelere ev sahipliği yapacak.
Türkiye, konaklama sektöründe her geçen yıl büyüyor. Geçen yıl 4 bin 918 Bakanlık belgeli tesis sayısına ulaşılırken, yatak kapasitesi 1 milyon 200 bin oldu. Konaklama sektörünün yeni gözdesi ise hikayesi olan oteller. Sektörde yeni açılım yapmak isteyen otel zincirleri, hikayesi olan binaları alarak müze otel konseptine dönüştürüyor.
Bunlardan biri de Sura Oteller zinciri. Sümeyra Yarış Topal imzalı habere göre, İstanbul’da iki oteli olan firma, önümüzdeki günlerde bir zamanlar İttihat ve Terakki’nin yönetim merkezi olarak kullanılan Kırmızı Köşk’ü ve Beyazıt’ta bulunan Peyk Han’ı turizme kazandıracak.
Konaklama sektöründeki bu yeni açılımı uygulayacak olan Sura Oteller zinciri, ilk tesisini 2010’da ziyaretçi ile buluşturdu. Aslen kuyumcu olan Kaygısız ailesi, iş bağlantısı için yurtiçi ve yurtdışından gelen konukları için bir misafirhane oluşturma fikriyle yola çıktı. Sultanahmet’te bir bina satın alarak misafirhane oluşturan Kaygısız ailesi, daha sonra burayı otele dönüştürdü.
ORJİNALİ MUHAFAZA
Sura Oteller zincirinin ikinci oteli ise ilk otellerinin tam karşısına yani bir zamanlar Sultanahmet İlkokulu, daha sonra da Başbakanlık Osmanlı Arşivleri Binası olarak kullanılan mekanda açıldı.
Osmanlı Arşivleri’nin taşınmasının ardından ihale ile alınan bina, orijinal hali muhafaza edilerek yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunuldu. Sura Otel’in bundan sonraki projesi ise İstanbul’un ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde tarihe tanıklık etmiş mekânlara, tarihi yaşatan oteller açmak.
YENİDEN YAPILACAK
Bu projenin ilk ayağı, bir zamanlar Münif Paşa Konağı olarak bilinen, 1908-1918 yılları arasında ise İttihat ve Terakki’nin genel merkezi olarak kullanılan Kırmızı Köşk. Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında Maarif Nazırlığı yapan Münif Paşa’ya ait olan köşk, daha sonra el değiştirerek İttihat ve Terakki’nin genel merkezi olarak kullanıldı.
DEVLET BURADAN YÖNETİLDİ
1-Meşrutiyet’in ilanının ardından Osmanlı Devleti’nin yönetimi bu binadan gerçekleşti. Daha sonra Cumhuriyet Gazetesi’nin genel merkezi olarak da kullanılan bina yıkıldı. Anıtlar Kurulu’nun himayesinde olan binanın yeri, binanın aslına uygun yapılması şartıyla Sura Oteller zincirine verildi. Aslına birebir uygun yapılacak olan bina, ziyaretçi-lerine tarihi soluyarak konaklama imkânı sunacak.
YAYA HABERCİLER
Hikayeli otellerin ikincisi Beyazıt’a yapılacak. Osmanlı Devleti’nde ‘Peykhâne-i Hassa Ocağı’ adlı bölgeye yakınlığı nedeniyle Peyk Han olarak adlandırılan iş hanına kurulacak otelde de tarih yaşatılacak. İmparatorluk zamanında padişahın yaya habercileri olarak görev yapan ‘peykler’ için kurulan ocak, yaya haber taşıyıcılarının hizmet bölüğü idi. Peykler bir gün bir gece koşarak İstanbul’dan Edirne’ye haber taşıyabiliyorlardı. Çok gizli haberlerde atlı ulakların yerine tercih edilen peykler, Beyazıt’ta bulunan bu bölgede eğitime tabi tutuluyordu. Sura Otel’in yeni konsepti Peyk Han olarak adlandırılan iş hanında hayat bulacak.
DÜNYADAN ‘HİKAYELİ’ OTELLER
Tarihi hikayesi olan oteller, dünyanın farklı yerlerinde ziyaretçilerle buluşuyor. Bunlardan bazıları şu şekilde:
* Sofitel Legend The Grand Amsterdam: Otel, Amsterdam’da 15. yüzyılda inşa edilmiş manastır binasında bulunuyor.
* Claris Hotel: Barselona’da bulunan otel, 1892 yılında Vedruna Sarayı olarak inşa edilen binadan otele dönüştürülmüş.
* Schloss Fuschl: Avusturya’da bir piskopos için inşa edilen tarihi kale, günümüzde otel olarak kullanılıyor.
* Swinton Park Hotel: İngiltere’de bulunan otel, 13. yüzyılda kale olarak inşa edilmiş.
* Otel Giritti: Venedik’te 1475 yılında inşa edilen Giritti Sarayı, günümüzde otel olarak kullanılıyor.
* Ashford Castle Hotel: İrlanda’da 800 yıl önce inşa edilen kale, günümüzde otel olarak hizmet veriyor.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: