Sultanahmet'te yayalar mutlu, esnaf öfkeli...
Sultanahmet ve Beyazıt arasında 90 cadde ve sokağa getirilen araç giriş yasağına esnaf tepki gösterdi. Çevre esnafı müşteri kaybedeceği için öfkeliyken, yayalar ise rahatça yürüme imkânı buluyor.
Tarihi yarımadadaki birçok cadde ve sokakta 1 Ocak itibariyle başlatılan “araç giriş yasağı”, esnafın tepkisine yol açtı. Bir çok esnaf, saat 10.00 ile 18.00 arası araç geçişine kapatılan yollarda mal giriş çıkışında problem yaşandığını belirterek, müşterilerini kaybetme endişesi taşıdıklarını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), kararıyla Sultanahmet-Beyazıt bölgesi ile Sirkeci arasında kalan toplam ve 90 cadde ve sokakın trafiğe kapatılması sonrası çevredeki esnafın ve vatandaşların nabzını tuttuk. Yasağın ilk iş gününde bölgede yaptığımız araştırmada uygulamanın yayalar açısından büyük kolaylık sağladığını gördük. Yasaktan önce trafiğin arapsaçı olduğu pek çok noktada yayaların rahatça dolaştığını gördük. Ancak, esnaf bu durumdan pek de memnun değil.
Sultanahmet Meydanı ve çevresinde turistler diledikleri gibi hareket ederken, birçok taksici yasağı delerek tramvay yolu üzerinde müşteri bekliyor. 34 THN 12 plakalı taksinin şoförüne yasağı hatırlattığımızda “Müşterimi bırakabilmek için ters yoldan girdim. Tekrar müşteri almadan da ayrılmak istemiyorum. Trafik polisleri zaten sürekli ceza kesiyor” dedi.
İki ucu hidrolik bariyerle kapatılan Sultanahmet’i Cağaloğlu’na bağlayan Yerebatan Caddesi’nde İSPARK görevlisi uygun gördüğü araçlara elindeki kumandayla yol veriyor. Görevli, “Burası turistik bölge olduğu için bize insiyatif verildi. Kısa süreli mal taşıyan araçlara ve taksilere yol veriyoruz. Yasaklı saatler içinde bariyerler hep kapalı” diye konuşuyor. Bariyerlerle kapatılan Cağaloğlu Türkocağı Caddesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin önünden itibaren öğle saatlerinde oldukça tenhaydı.
‘İşler bıçak gibi kesildi’...
İlk günde müşterilerinin bıçak gibi kesildiğini anlatan Mataş Tekstil’in sahibi Abuzer Taşkan, “Bizim piyasa erken açılıyor. Önceden müşteri rahatça gelip malını alabiliyordu. Ama şimdi yasaklı saate kalmamak için birikme olacak. Akşam da 18.00’den sonra mal indirip yükleyeceğimiz için gece yarısından önce evimize gidemeyeceğiz” diyor. Sultanhamam Hacı Sokak’daki Raspond Tekstil’den Mehmet Tekin ise işlerinin etkileneceğini ve aracıyla giremeyen müşterinin Bayrampaşa’ya, Merter’e gideceğini savundu. Çevrede gezen turist ve vatandaşlar da daha rahat dolaşabilme imkânı bulduklarını söyledi.
Hamallar da şikâyetçi...
Bölgede dün bir araştırma yaptıklarını belirten Türkiye Ev Tekstilcileri Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Varol Şahin Dodanlı da sevkiyatta sıkıntı çektiklerini belirterek, yasağın 11.00-17.00 aralığına çekilmesi gerektiğini savundu. El arabaları ve sırtlarındaki küfelerle taşımacılık yapan hamallar da karardan rahatsız. Sultanhamam’daki Yeşil Han’ın hamalları Ramazan Küçükosman ve Kasım Karabağ, yük kamyonetinin uzakta durduğunu söyleyerek çok yorulduklarını ifade etti. (Milliyet)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: