Sultanahmet’te turizmciler hem çaresiz, hem sahipsiz

Türk turizminin gözbebeği… Türk turizminin Tarihi Yarımadası… Türk turizminin can damarı… Türk turizminin en çok otel barındıran bölgesi… Sultanahmet ne yazık ki, son yıllarda en sahipsiz turizm bölgesi haline geldi… Buna bir de elektrik kesintileri eklenince, turizmciler canından bezmiş durumda.

Hasan Arslan Hasan Arslan 29/07/2024 14:50
Sultanahmet’te turizmciler hem çaresiz, hem sahipsiz

Tarihi yarımada'da trafikten tutun elektrik kesintilerine, bitmek bilmeyen inşaatların tozundan, birbirine girmiş keşmekeş yollara, kaldırımları işgal eden sahte parfümcülerden turistleri canından bezdiren taksicilere kadar her şeyde tam bir karmaşa hakim. İstanbul’un tarihi yarımadasına gitmeyen turist pişman, giden bin pişman.

Otelde kimse durmuyor, turistler kaçıyor

Turizmin gözbebeği dediğimiz Sultanahmet bölgesinde, yaklaşık 20 gündür yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle turizmciler zor anlar yaşıyor. Bölgede yaşanan elektrik kesintileri, aslında yıllardır kanayan bir yara olarak turizmcileri zorluyor. Çaresiz kalan turizmciler, her zaman olduğu gibi yine sahipsizler.

Bitmek bilmeyen trafik çilesi

Tarihi yarımadanın bitmek bilmeyen trafik çilesi yüzünden de, turistler büyük sıkıntı çekiyor. Otobüsler uzak yerde park edildiği için müzelere ulaşana kadar kan ter içinde kalan turistlerin geri dönüşleri ise, hac yolculuğuna benziyor.

Sultanahmet’e gelen turistleri aportta bekleyen hanutçu ve taksiciler ise, işin cabası. Hanutçuların Sultanahmet Meydanı’nda attıkları turların metre olarak toplamı, neredeyse Guiness Rekorlar kitabına girecek nitelikte. Turistlerin onlardan kaçıp gönül rahatlığı ile bir müzeye girmesi ise, mucize...

Taksiciler ise, işin bir başka yönü. Artık işi gücü bıraktılar, turist kovalıyorlar, turistleri zorla taksilerine bindirmeye çalışıyorlar. Haliyle turistleri kazıklamak, taksimetreden daha karlı. En kısa mesafede bile yarım şehir turu attırıp, fahiş para kazanmanın peşine düştüler.

Cadde ve sokaklar delik deşik

Sözün özü, Türk turizminin gözbebeği İstanbul’un adına, şanına yakışır bir turizm destinasyonu olmasını istiyorsak, bir an önce sokağa da el atmalıyız. Bölgenin neredeyse tüm cadde ve sokakları delik deşik. Yağmurlu havalarda yürümek için, 40 takla atmak gerekiyor.

Sözde kurulan platform yok olmuş

Bu arada tarihi yarımadanın sorunlarını çözmek, anlatmak, duyurmak ve sıkıntılarını çözmek için ‘Old City Otelciler Platformu’ kurulmuştu. Sahiden gören duyan var mı? Ne yapar, ne ederler? Nerelerde hangi sıkıntıları, sorunları çözdüler? Kağıt üzerinde var olan bu platform, gerçek hayatta ne yazık ki yok!


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.