Sultanahmet Meydanı'nda T3'lü turizm zabıtası...

Trafiğe kapatılarak yayalaştırılan tarihî Sultanahmet Meydanı artık yerli ve yabancı turistlerin rahatlıkla ziyaret edebilecekleri bir ortama kavuştu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Sultanahmet Meydanı'nda T3'lü turizm zabıtası...

Fatih Belediyesi'nin uygulamaya başlattığı 'turizm zabıtaları' mayıs ayından itibaren Sultanahmet'te işbaşında. Turizm zabıtaları üç haftadır da Sultanahmet ve çevresinde elektrikle çalışan 3 tekerlekli araçlarıyla yerli ve yabancı turistlerin imdadına yetişiyor. Bu yaz yüzlerce olaya müdahale ettiklerini söyleyen zabıta memuru Ümit Özcan, "Sadece yabancı turistlere değil, Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen vatandaşlarımıza da yardımcı oluyoruz. Nihayetinde onlar da İstanbul'un yabancısı." diyor. Sorunları hızlı bir şekilde çözmeye çalıştıklarını belirten Özcan, "Çok güzel tepkiler alıyoruz, turistler Avrupa'da bile böylesi güler yüz ve ilgi görmediklerini söylüyorlar" diye konuştu.

 

Mayıs ayından beri uygulamaya konulan 'turizm zabıtaları' kullandıkları T3 adlı araçla turistlere her konuda yardımcı oluyor. Zabıtalar iki ekip halinde görev yapıyorda yardımcı oluyoruz. Nihayetinde onlar da İstanbul'un yabancısı." diyor. Sorunları hızlı bir şekilde çözmeye çalıştıklarını belirten Özcan, "Çok güzel tepkiler alıyoruz, turistler Avrupa'da bile böylesi güler yüz ve ilgi görmediklerini söylüyorlar." diyor.

 

Sultanahmet Meydanı yaz kış kalabalığın, turistin eksik olmadığı bir mekân. Fatih Belediyesi'nin mayıs ayından itibaren başlattığı 'turizm zabıtası' uygulaması yerli ve yabancı turistlerin huzuru ve güvenliği için çalışıyor. Zabıtalar üç haftadır da 6 kişilik ekiple elektrikle çalışan 3 tekerlekli araçlarıyla işbaşında. Sultanahmet'te bir alandan diğer bir alana giderken daha hızlı hareket etmek için böylesi bir çözüme gidildiğini belirten zabıta memurları, hizmetlerin ücretsiz olmasının turistleri hem şaşırttığını hem de sevindirdiğini söylüyor. Artık hırsızlığın asgari düzeye indiğine dikkat çeken memurlar, üniformalı oldukları için turistlerin kendilerinden yardım istediklerini söylüyor. En son, buldukları bir cüzdanı sahibine internet yoluyla ulaşıp teslim etmişler.

 

 

Birçok kayıp olayına müdahalede ettiklerini söyleyen turist zabıtası İbrahim Turan da, "En çok Araplar çocuklarını kaybediyor, Biz de koordineli bir şekilde çalışarak kaybolan çocukları ailelerine en kısa sürede teslim etmeye çalışıyoruz." diyor. Turan, "Geçtiğimiz gün Yunanistan'dan gelen bir turist kalp krizi geçirdi hemen müdahale ettik, acil ambulans çağırdık. Onlar da çok şaşırdılar 'Ambulans nasıl bu kadar çabuk geldi?' dediler." Turan, başka bir olayı da şöyle aktarıyor: "Alman ailenin çocuğu düşmüş, kafası yarılmıştı ve kanlar içindeydi. Hemen olaya müdahale edip tamponla kanamaya mani olduk. Acili arayıp ambulansı buraya sevk ettikten sonra çocuğu hastaneye ulaştırdık."

 

Rusça, Kırgızca ve İspanyolca da biliyor...

 

Turizm zabıta ekibi İngilizce, Almanca, Rusça, Kırgızca, Özbekçe ve İspanyolca biliyor. Zabıta Ekibi Sultanahmet Meydanı, Ayasofya civarı ile Nuruosmaniye'de iki ekip halinde görev yapıyor. Turizm Zabıtası'na ulaşabilmek için belirli noktalara yabancı dille yazılmış pankartlar ve uyarı levhaları da asılı. Yerli ve yabancı turistler, Bilgilenme Hattı numarasına rahatlıkla ulaşabiliyor. 02125170202 telefon numarasını arayarak 'Fatih Belediyesi Bilgilenme Hattı'na ulaşarak Fatih Belediyesi Turizm Zabıtası'yla iletişim kurabiliyor. Alanda yaşadıkları bir problem veya sıkıntı varsa çözümüne yönelik hizmet alabiliyor. (Zaman)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.