"SPA belgeleri, rüşvet karşılığında satılıyor"...
Yılda 500 milyon dolarlık ciroya sahip SPA merkezleri için Bakanlar Kurulu kararıyla getirilen yeni düzenlemelerin devreye girdiği uyum süreci sona erdi. Türkiye Masaj Enstitüsü Başkanı Sertaç Ak, "Başlayacak denetimlerle sektör durma noktasına gelebilir" dedi.
Türkiye’de 4 bin SPA merkezi bulunduğunu söyleyen Türkiye Masaj Enstitüsü Başkanı Sertaç Ak, “Yeni şartlara uyum sağlanamadı. Başlayacak denetimlerle sektör durma noktasına gelebilir” dedi. Bakanlar Kurulu kararıyla çalışan personelden işletmenin fiziki şartlarına kadar yepyeni düzenlemelerin getirildiği SPA (Sanitas Per Aquam: Suyla Gelen Sağlık) işletmeleri için öngörülen 1 yıllık uyum süreci, dün sona erdi. SPA hizmetleri, bugün başlayacak denetimlerle durma noktasına gelebilir. 500 lmilyon dolarlık ciroya sahip olan 4 bin SPA merkezinde denetimlerin başlayacağını söyleyen Türkiye Masaj Enstitüsü Başkanı Sertaç Ak, “Denetimlerle ilgili belirsizlik var. Sektörü zorg ünler bekliyor” dedi.
20 bin kişi çalışıyor...
Son dönemlerde 5 yıldızlı oteller bünyesinde yaygınlaşan SPA merkezleri için ‘İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’te değişiklik yapıldığını ve 25 Temmuz 2010’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Sertaç Ak, şu bilgileri verdi: “20 bin kişinin istihdam edildiği ve 500 milyon dolarlık ciroya sahip SPA sektörüne yönelik değişiklikleri 25 Temmuz 2011 tarihine kadar yerine getirmeyen işletmeler, kapısına kilit vurulma tehlikesiyle karşı karşıya. Yönetmeliğin ardından birkaç istisna hariç, sektörde hiçbir şey değişmedi. Kim, neyi, nasıl denetleyecek? Ne olacak? Bu konu hakkında bizim de açıkçası bir fikrimiz yok.”
Bilgi kirliliği yaşandı...
Sertaç Ak, yönetmeliğin yayınlanmasıyla sektörün ilk başlarda bir kaos ortamına sürüklendiğini söyleyerek, şöyle konuştu: “Yönetmelikte öngörülen fiziki koşullara ve çalışanların belgelendirilmesine ilişkin düzenlemeler ciddi bir travma yarattı. SPA sektörü çok bakir ve söze dayalı bir sektör. Kaos sırasında ciddi bilgi kirliliği yaşandı. Herkes bu durumdan kendi menfaatleri doğrultusunda yararlanmaya çalıştı. Sözler, vaatler ve sertifikalar havada uçuştu.”
Fiziki koşullar aynı...
Bu tip olayların yaşandığı bir yılın ardından nasıl bir tablonun ortaya çıkacağını sürecin göstereceğini kaydeden Sertaç Ak, “Yönetmelikte öngörülen fiziki düzenlemelerin tam ve eksiksiz olarak yerine getirilmesi imkansız. SPA merkezleri ve masaj salonlarında çok şey değişmedi. Önümüzdeki günlerde ne yaşanacak bilgimiz yok” diye konuştu.
Belgelendirme sürecinin konusu eğitim olmadı...
Yönetmeliğe uyum için bir yıl içinde asıl zaafiyetin çalışanların belgelendirilmesi konusunda yaşandığını belirten Türkiye Masaj Enstitüsü Başkanı Sertaç Ak, 25 Temmuz 2010’dan bugüne gelen kadar yaşananlarını şöyle sıraladı: "Milli Eğitim Bakanlığı sertifikasının zorunlu koşulmasının amacı, hizmeti sunan çalışanların eğitimi almalarını sağlamaktı. Fakat bu olmadı. Belgelendirme süreci bir ticaret konusu oldu. Daha açık ifade etmemiz gerekirse devletin yasal belgesi rüşvet karşılığında satılmaya başlandı." (Emre BAYLAN-DHA)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: