'Son yılların en iyi sezonunu yaşıyoruz...'
Ülkemizde Alman ve Rus turistler için tatil neden bu kadar sıkıntılı hale getiriliyor, anlamıyorum. Almanlar ve Ruslar, başka bir ülkede gayet uyum içinde tatil yapabiliyorlar.
Antalya’nın en önemli turizm destinasyonlarının başında gelen Kemer’de yer alan Rose Hotels’in Yönetim Kurulu Üyesi olan başarılı yönetici Yeliz Gül Ege ile bir röportaj gerçekleştirdik. Yeliz Gül Ege, Kemer’in sahip olduğu artıların her zaman rakiplerinden fazla olduğunu ifade ederken, “Bölgemiz, her şeyden önce yaşayan halk ile iç içe bir turizmi benimsemiş ve doğası gereği de bunun böyle olması gereken destinasyonlardan olmuştur. Kemer, sonradan yapılandırılmış bir turizm köyü, bir turizm destinasyonu değildir. O nedenle, bu Kemer için en büyük artıdır” dedi.
Yeliz Gül Ege, Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan olaylar sonrası Türk turizminde nasıl bir değişim olduğunu ise, “Bu türden olağanüstü haller her milletin başına gelebilecek kötü hadiselerdir o nedenle bundan bir fayda bekleyecek kadar aciz ve aç değil Türk turizmi. Getirisi olacaktır fakat bunlar sizin misafiri nasıl ağırladığınızla alakalıdır nihayetinde Türkiye destinasyonunu tercih etmiş misafiri iyi ağırlar iseniz, tatile tekrar Türkiye’ye gelmekten kendini alamayacaktır. Ama siz iyi değilseniz, çevrenizde yaşanan olumsuzluklar her ne olursa olsun, misafir tercihlerini farklı noktalarda kullanacaktır “dedi.
Turizmde rekabet sürerken, Kemer bu rekabetin neresinde diye sorsam?
Kemer, eşsiz bir turizm bölgesidir ve bu özelliğini hala da sürdürmektedir. Sahip olduğu artıları her zaman rakiplerinden fazladır. Bölgemiz, her şeyden önce yaşayan halk ile iç içe bir turizmi benimsemiş ve doğası gereği de bunun böyle olması gereken destinasyonlardan olmuştur. Kemer, sonradan yapılandırılmış bir turizm köyü, bir turizm destinasyonu değildir. O nedenle, bu Kemer için en büyük artıdır. Fakat, bu avantaj, beraberinde kimi zaman zorlukları da getirmektedir. Halkın turizme adaptasyonu çok zor olabilmektedir fakat Kemer destinasyonu bu süreçleri geride bırakmıştır. Fakat, turizm talebinde meydana gelen değişikliklere karşı hızlı reaksiyon vermelidir destinasyonlar aksi takdirde popülaritesini kaybedecektir çünkü her geçen gün yeni bir destinasyon karşımıza çıkmaktadır. Kemer, bu açıdan kimi zaman biraz hantal kalabilmekte fakat; gerek marinası, gerek tarihi dokusu gerekse denizi Kemer’i her zaman rekabette ön sıralarda görmemizin sebebidir.
Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan olaylar sonrası Türk turizminde nasıl bir değişim oldu?
Bu türden olağanüstü haller her milletin başına gelebilecek kötü hadiselerdir o nedenle bundan bir fayda bekleyecek kadar aciz ve aç değil Türk turizmi. Getirisi olacaktır fakat bunlar sizin misafiri nasıl ağırladığınızla alakalıdır nihayetinde Türkiye destinasyonunu tercih etmiş misafiri iyi ağırlar iseniz, tatile tekrar Türkiye’ye gelmekten kendini alamayacaktır. Ama siz iyi değilseniz, çevrenizde yaşanan olumsuzluklar her ne olursa olsun, misafir tercihlerini farklı noktalarda kullanacaktır . Ülke olarak, bu yaşanan krizlerin tam da göbeğinde yer alıyor olmamızdan dolayı, krizi çok iyi yönetmemiz ve dış ilişkilerimizi turizme zarar vermeyecek şekilde yürütmemiz bu yaşanan olaylardan olumsuz etkilenmemizi sağlayacaktır. Bu olayların ülkemize, niceliksel anlamda, olumlu etkisi mutlaka olmuştur ve olacaktır da.
Rusya ile vizelerin kalkmasının turizme etkisi ne olacak? Bu konuda görüşünüz nedir?
Mutlaka olumlu olacağı görüşündeyim; bazı kesimlerin “vizesiz uygulama sonucunda niteliksiz turist gelecektir” yorumlarına hiç bir zaman katılmadım. Biz askeri liseye insan almıyoruz; tatil herkesin hakkıdır ve size gelmiş olan misafirnize de layığıyla hizmet vermek bizlerin görevidir. Rusya, çok kalabalık bir ülke ve çok azında henüz pasaport var ve bu çok azı bizi şu an doyuruyor. Pazar çok geniş, o nedenle neden daha fazla sayılar yapmayalım?
Bu yıl için öngörünüz nedir?
2011 farkını, sayılarla ortaya koyacak diye tahmin ediyorum. Şu anki verilerde onu işaret ediyor. Fiyatlar gayet mantıklı düzeylerde ve Türkiye’ye talep tüm ülkelerden çok ileri düzeyde. Antalya ise son yılların en kalabalık ve verimli ağırlamasını yapacaktır.
Kemer Ruslar ile anılmaya devam ediyor. Daha önceleri Almanların yoğunlukta olduğu Kemerdeki Pazarın çeşitlenmesi için ne yapılabilir? Otelinizdeki misafir portföyü hakkında bilgiler verir misiniz?
Ruslar ile anılmasının şu an bir sakıncası yok. Neden iki ülke vatandaşı için tatil bu kadar sıkıntılı bir hale sokuluyor ülkemizde anlamıyorum. Aynı ülke vatandaşları, Hindistan’da, Mısır’da ya da Yunanistan’da gayet uyum içersinde tatillerini yapıyorlar. Bizim ülkede bizlerin olaya bakışımızda var bir sıkıntı. Bunun da zamanında yine Avrupalı acenteler tarafından sorun olarak dile getirilmiş olmasından dolayı olduğunu düşünüyorum. Turisti yönlendirendir acente; o nedenle, zamanında bu olumsuz görüş Kemer’e yapılmış kötü bir darbedir. Buraya gelen Avrupa lı burada tatilini yaptığında; bu olumsuz düşüncelerin aslında yersiz olduğunu görmektedir. 80’li yıllarda Kemer İskandinav ve Alman ağırlıyordu. Şu an ağırlıklı Rus ağırlıyor ve küçümsenmeyecek de bir iç Pazar misafiri var Kemer’in. Pazarın dönemsel olarak belirli bir pazarın elinde olmasının tek handikabı, oluşabilecek bir krizde büyük sıkıntılar yaşamamızın muhtemel olmasıdır. Bunun dışında, Kemer her turiste açıktır ve buraya gelen her turistin tatil anlayışına uygun tesisler ve beraberinde aktiviteler bulması kaçınılmazdır. Bizim tesislerimizin 2011 misafir portföyü; %63 Rus pazarı, %20 iç Pazar, %7 Orta Doğu, %10 Avrupa ülkeleridir.
Fiyatlar gayet mantıklı düzeylerde ve Türkiye’ye talep tüm ülkelerden çok ileri düzeyde. Antalya ise son yılların en kalabalık ve verimli ağırlamasını yapacaktır.
Başarılı bir turizmci olarak, otelcilere ne gibi önemli önerileriniz olacak?
Sezonumuz çok güzel fakat kirli rekabet yaparak lütfen bu sezonda olumsuz tablolar yaratmayalım. Düşük fiyat politikası veya da yapılabilecek çifte rezervasyon yanlışları bizleri çok olumsuz etkiler; bindiğimiz dalı kesmiş oluruz. O nedenle, kaliteli hizmet ve medeni bir rekabet diyorum.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: