İstanbul kongre turizminde 133'üncü sıradan 19'uncu sıraya yükseldi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Başkan Yardımcısı Bahadır Yaşık, "Uluslararası Kongre ve Konvansiyonlar Birliği verileri ışığında İstanbul, kongre turizminde son beş yılda dünyada 133'üncü sıradan 19'uncu sıraya kadar yükseldi" dedi.

12/10/2024 21:27
İstanbul kongre turizminde 133'üncü sıradan 19'uncu sıraya yükseldi

Halil Öncü-İstanbul

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Başkan Yardımcısı Bahadır Yaşık ile İstanbul’da bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Turizm Fuarı’nda bir araya geldik.

Fuarı başarılı bulduğunu belirten Yaşık, turizmde verilerin önemine dikkat çekerek, reel turizm istatistiklerini önümüzdeki dönem yayınlamaya başlayacaklarını ifade etti. ICCA (Uluslararası Kongre ve Konvansiyonlar Birliği) verileri ışığında İstanbul’un Kongre turizminde son beş yılda dünyada 133 sıradan 19 sıraya kadar yükseldiğini söyledi.

"İstanbul Turizm Fuarı’nı başarılı buluyorum"

Bahadır Yaşık, “İkincisi yapılan İstanbul Turizm Fuarı’nı hayli başarılı buldum. İnsanlar fuarları özlemiş, muazzam bir katılım var. Gelecek üç, beş yıl içinde daha profesyonel olarak büyüyeceğini düşünüyorum. İstanbul Ticaret Odası olarak bu gibi organizasyonları çok önemsiyoruz. Sebebi ise, bu gibi işler bizim şehrimize, ülkemize katma değer katan işler. Burada çok güzel verimli alıcılarla buluşma şansı buluyoruz. Şehrimize hayırlı bereketli olmasını diliyorum.

"Amacımız İstanbul markasını ön plana çıkarmak"

İstatistik gerçekten çok önemli önemli. Tabii ki sektörün bu nabzının iyi tutabilmesi için stratejilerini iyi yürütebilmesi için bizim gerçek değerlere ihtiyacımız var. Birçok akademisyenin olduğu üniversiteden, iş dünyasından, hatta bu verilerin bir kısmını İngiltere’den Oxford’dan aldık. Bu verileri önümüzdeki ay yayınlayacağız. İçinde önemli veriler var. Bir turistin İstanbul’a şehrimize geldiği zaman turist olarak onun röntgenini çekebiliyoruz.

Burada ne kadar kalmış ne kadar harcamış, tabii ki yüzde yüz olmasa da yani diğer verilere göre diğer açıklanan verilere göre bizim yaptığımız bu araştırmanın yüzde yüze yakın olduğu kanaatini taşıyorum. Hakikatten bu veriler inanılmaz derecede ve sektörü heyecanlandıracak veriler olduğunu söyleyebilirim. Yaklaşık bir yıldır bu çalışmayı yaptık. Hem İstanbul Ticaret Odası hem Turizm Geliştirme ve Eğitim vakfı olarak bu çalışmayı çalışma yaptık. Burada amacımız İstanbul markasını ön plana çıkarmak olacak.

"Son beş yılda dünyada 133. sıradan 19. sıraya kadar yükseldik"

Kongre süreçleri uzun soluklu oluyor. Yani bugünü bırakın bizim 2027 ve 2028 yılında nerede olduğumuzu bile size söyleyebilirim. Kongre turizminde İstanbul, son beş yılda dünyada 133 sıradan 19 sıraya kadar yükseldik. ICCA dediğimiz, Kongre ve ziyaretçi büroların derneğinden aldığımız istatistiki veriler bunlar. Onların açıkladığı rakamlara göre 2027 yılında bizi ilk 10’da görürseniz şaşırmayın derim.

Maalesef, turizm sektörü biliyorsunuz bazen türbülansa giriyor. Özellikle de biz bunu yıllardır yaşıyoruz, bunu tekrar etmeye gerek yok ama bizler turizmci olarak turizm şapkam olarak da konuşuyorum, artık şerbetlendik. Onlara karşı da bir tedbirlerimizi alıyoruz. İnşallah 2027 yılında şimdiden İstanbul’u ilk 10 içerisinde görüyorum" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.