Skal Ankara Başkanı'ndan, Ankara'nın çarpıcı turizm gerçeği...

SKAL International Ankara Başkanı Savaş Çolakoğlu, Ankara'nın turizm potansiyelini değerlendirerek, Avrupa Başkentleri'yle kıyaslandığında ortaya çıkan tabloyu yorumladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Skal Ankara Başkanı'ndan, Ankara'nın çarpıcı turizm gerçeği...

*Yıllık doluluk oranı ortalama %55-60 gibi seyreden Ankara’nın yatak arzı fazla. Büyük bir hızla bu arzı daha da yükseltmek yanlış…

 

AVRUPA…

 

*Yatak arzının talep gelişimini aşabileceğini gösteren araştırma sonuçlarının belirlenmesi ile arz/talep dengesindeki bozulmanın yol açtığı sorunlar Avrupa seyahat endüstrisinin öncelikli tartışma konusu haline gelmiş büyük konaklama zincirlerinin pazarda daha fazla yatağa sahip olmaları isteğinin Avrupa’nın bazı turistik merkezlerinde tesis yapımlarını hızlandırdığı belirtilmiş, önümüzdeki yıllar içinde ciddi bir arz fazlası ile karşılaşılacağı vurgulanmıştır.

 

*Artan Yatak Arzı sorunu (tehlikesi) Avrupa’da birkaç yıl önce tartışılmış ve buna göre tedbirler belirlenerek arz fazlası frenlenmiştir

 

*Yatırımların bir plan dahilinde yapılması şart. Kısa vadede ortaya çıkması beklenen talebin yatak arzındaki artışı karşılamayacağı kesin. Bu da muhtemelen gerek dolulukları gerekse de fiyatları aşağı çekecektir.

 

Ankara’daki yatak arzı artışının planlı olmadığı yönündeki ciddi bulgu ve araştırmalar gösteriyor ki, talepteki en küçük  yön değiştirme doluluk ve gelirleri düşürecektir.

 

*Ankara'da açılan yeni oteller konaklama standardını yükseltirken fiyatları düşürmektedir. Fiyatlar düştükçe hizmet kalitesi de gerilemektedir. Bu da Başkent Ankara’nın var olan standardını düşürmektedir.

 

*Örnekleyecek olursak: Brüksel de talep sıkıntısı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de de arz sorunu var. Bölgedeki yapılan yeni yatırımların, ana pazar olan Almanya’daki talep gerilemesi ile birlikte atıl duruma geleceği ve tesislerin doluluklarının gerileyeceği vurgulanmış

 

Avrupa genelindeki 600 bin yatağın doluluk ve gelir seviyelerini araştıran çalışmanın dolulukları gerileyen İspanya üzerine yaptığı yorum şu olmuştur.

“Yatak arzını son dönemlerde artıran İspanya’da doluluklar yüzde 1,7 azaldı. Öte yandan oda başına elde edilen gelirler de yüzde 9,2 düştü”

Araştırmayı yapan MKG şirketi, İspanya’daki doluluk gerilemelerinin arkasında yatak arzında görülen hızlı yükselişin olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmada verilen tabloya göre 2004 yılının 7 aylık döneminde dolulukları düşen tek Avrupa ülkesi İspanya. Üstelik, 11 Avrupa ülkesinin bu dönemdeki oda gelirleri yüzde 2 ila 10 arasında artarken, İspanya’da gerileme yüzde 10 seviyesindedir.

Bu durumda Avrupa Başkent'leri içerisinde en ucuz başkent  Ankara olmaya devam mı edecek?

 

**Özel bir araştırma şirketi ( Trivago Hotel Prıce Index) tarafından tespit edilen Avrupa Başkentleri otelleri ortalama oda fiyatlarına göre çift kişilik bir oda için Paris'de 141 Euro,Londra'da 143 €, Venedik'te 149 €,Amsterdam'da 120 €,Atina'da 103 €,Stokholm'de 152 €,Cenevre'de 190 €, Oslo'da 161 €, öderken Ankara'da 104 € ödenmektedir.Sadece Atina ile yakın fiyatların oluşmasında Yunanistan'da son birkaç aydır yaşanan ekonomik krizin etkilerinden olumsuz yansımaların yaşanmasıdır.Bu rakamlarda 2009 yılının son beş ayı ile 2010 yılının ilk ayı değerleri ortalaması baz alınmıştır.

 

Dolayısıyla turist ağırlamayan, ziyaretçi profili daha çok iş dünyası olan, konaklamaların genellikle tek kişi olarak yapıldığı Ankara için bu rakamlar daha da aşağılarda seyretmektedir.Başkent olarak yeterli sayı ve standartta konaklama tesisine sahip olan Ankara'nın diğer başkentler gibi hak ettiği doluluk oranı ile gelirleri elde etmesi için devlet ile özel sektör temsilcileri gerekli ortak aklı yaratmalıdırlar.

 

***Nedir ortak akıl: Yatırımlar Ankara’nın kent bünyesine ve talebe uygun olmalı. Var olan talebin paralelinde yeni oteller yapılmalı. Talepte artış yakalanmadan arz fazlası yaratmak yanlışına düşülmemeli. Bu şartlarda adım başı otel açmak yerine kentin cazibesinin ve doluluk oranının gözden geçirilip artırılması yoluna gidilmeli.

Otel yatırımları yapılacak ve tabiî ki devam edecek. Var olan otellere yenileri eklenecek. Ancak fizibilite çalışması yapılarak, mevcut pazar incelenerek, talep artışına yönelik düzenlemeler yapılarak, İyi analizler sonucu, gelişen şartlara uyum gösterecek şekilde ve Ankara’nın turizm hareketliliğine uygun politikalar üretmeli ve yeni yatırımlar planlanmalı.

ANKARA’DA KONAKLAMA TESİSLERİ

( 2009 Yılı sonu itibariyle )

 

Konaklama Tesisi                 Adet           Oda Sayısı       Yatak Sayısı

Toplam                                  147                 9714                 19572      

 

5 yıldız                          12               2493                     5345           

4 yıldız                          44               2496                     5086

3 yıldız                          46               2563                     4970

2 yıldız                          43               1745                     3288

1 yıldız                          2                   82                        162

Özel Belgeli                    7                  248                        545

Pansiyon                        2                   23                         43

Motel                             2                   34                         68

Oberj                             1                   30                         65

 (Oberj: Şehir merkezinin dışında sade, basit kurulmuş konaklama yeri. )

                      

 ANKARA’DA YATIRIM BELGELİ TESİSLER

( 2009 Yılı sonu itibariyle )

 

 

Konaklama Tesisi                 Adet           Oda Sayısı       Yatak Sayısı

Toplam                                  28                   2280                 5147      

 

5 yıldız                          3                     544                  1412            

4 yıldız                          13                  1369                  2978

3 yıldız                          1                      14                       56

2 yıldız                          2                      33                        51

Butik                              7                    247                      498

 Apart                            2                     73                        52

            

 

Belediye Belgeli                        Tesis Sayısı                            Yatak Sayısı

                                                     125                                     6892

 

  


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.