Sinemasız kentte, sinema festivali başladı...

Sinema salonu olmayan Mardin'de 5'incisi düzenlenen ‘Uluslararası Sinemardin Film Festivali', bu yıl Mardin ile Suriye'nin Halep kentlerini buluşturuyor. Festivalin 2 günlük bölümü Suriye’nin Halep kentinde düzenlenecek ve ödüllü Türk filmleri Suriyeli sinemaseverlerle buluşacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Sinemasız kentte, sinema festivali başladı...

Mardin'de 5 yıldan bu yana düzenlenen ‘SineMardin'in Film Festivali' kentin tarihi mekanları arasında önemli yere sahip olan Kasımiye Medresesi'nde törenle başladı. Festivalin açılışına sanatçılar; Temel Gürsu, Gürsel Korat, Şemsi İnkaya, Aclan Büyüktürkoğlu, Tayfun Atay, Yetkin Dikinciler, Şebnem Gürsoy, Selçuk Candansayar, Mehmet Demirhan, Hakan Salınmış, Sibel Oral, Erdem Öztop, Saadet Işil Aksoy, Cüneyt Cebenoyan, Mustafa Altıoklar, Eren Aysan, Tuncer Yığcı, Işıl Özgentürk, Veysel Diker Hakan Haksun, Hami Çağdaş, Nihat Durak, Cengiz Sezgin, Erol Demiröz, İlker Barış, Yavuz Sepetçi, Theron Patterson, Kamil Masaracı, Mete Özok, Reha Özcan, Haktan Pak, Bahadır Karataş, Alper Evirgen, Özcan Alper ve Sırrı Süreyya Önder yer aldı.

 

ANA TEMA: ÇOCUK

 

Türkiye'nin senaryo ağırlıklı tek festivali olan ve 17-23 Eylül tarihlerinde düzenlenen SineMardin Festivali'nin bu yılki temesı ‘çocuk’ belirlendi. Festival'in ‘Japanorama’  başlıklı bölümü kapsamında, gezici TIR sahnesi ile Mardin'in ilçelerindeki çocuklara animasyon film gösterimleri yapılacak. SineMardin Uluslararası Film Festivali'nin ilk filmi ‘Usta’ Cumhuriyet Meydanı’nda gezici TIR sahnesiyle Mardinliler'le buluştu.

 

HALEP'TE BİTECEK

 

Festivalin bu yıl ilgi çeken bir diğer yanı ise, bir bölümünün Suriye'de devam edecek olması. Festival kapsamında, 21-23 Eylül'de Halep’te ödüllü Türk filmlerini Suriyeli sinemaseverlerle buluşturacak.

 

Festivalde, ayrıca Almanya, Hollanda, Amerika sinemasından örnekler gösterilecek ve Ken Loach, Costa Gavras, Francois Ozon, Coen Kardeşler gibi ünlü yönetmenlerin ödüllü filmleri Mardinliler'in beğenisine sunulacak.

 

SineMardin'de gibi bu yılda film analizleri ve senaryo üzerine atölye çalışmalarına devam edilecek. Genç sinema sanatçıları, yönetmen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşecek faaliyetler katılmak isteyen herkese açık olacak. Işıl Özgentürk, Hakan Haksun, İlker Barış, Tayfun Atay, Selçuk Candansavar ve Theron Patterson gibi birbirinden değerli isimler bilgi ve birikimlerini genç sinema sanatçıları ve öğrencilerle, atölye çalışmalarında birikimlerini paylaşacak.

 

Festivalin açılış kokteylinde konuşan Mardin Valisi Hasan Duruer, kentin her şeyin en iyisine layık olduğunu belirterek, tarihi kentin 5 yıllık hedeflerini anlattı. Mardin'i Avrupa'nın Kültür Başkent'i yapmak için sanatsal etkinliklerinin devam edeceğini ifade eden Vali Duruer, “Düşüncelerimizi çocuk ve gençlere aktarma imkanı verdiği için bu tür festivaller ve buralarda sergilenen filimler çok önemli. Mardinli çocuklarımızı sanatla sinema ile tanıştırmak için düzenlenen bu festivalin Halep’de devam edecek olması daha da önemli” dedi.

 

SELDA ALKOR: KOŞA KOŞA GELDİM

 

Festivale katılan Sinema Oyuncuları Derneği Başkanı Selda Alkor, tarihi yapısı itibarı ile insanların etkilendiği Mardin'de bir film festivaline katılmaktan büyük bir onur duyduğunu söyledi. Alkor, “Daha önce buralara 1967 yılında ve GAP kapsamında gelmiştim. Sanatsal anlamda buraların gelişmesi için düzenlenen bu tür festivaller büyük önem taşıyor. Festivalleri destekleyen biri olarak Mardin'de bu tür bir festivalin düzenleneceğini söylediklerinde koşa koşa geldim” diye konuştu.

 

“ÇOCUKLARA DESTEK VERMEK İÇİN GELDİM”

 

Festivale katılan sinema sanatçısı Yetkin Dikinciler ise, “Bu bölgelere olan vefa borcumuzu ödemek için bu tür festival ve etkinliklere destek vermek lazım. 4 yıl Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nda çalıştığım için buraları çok iyi biliyorum. Dünyalar kadar sevimli bu bölge çocuklarına bir nebze bile olsa destek olabilmişsek ne mutlu bize” dedi.

 

MİNİK OYUNCU SİNAN: SİNEMAYA YATKINIZ

 

Festivalde ayrıca, ‘I Love You' filminde ‘Aliko' rolüyle adından söz ettiren 10 yaşındaki Sinan Dağ ile kısa bir söyleşi yapıldı. Dağ, film hakkında bilgiler verirken, bölgedeki çocukların sinemaya yatkın olduklarını söyledi.

Türkçe, Arapça ve Kürtçe parçalarla devam eden festival açılışında, Nusaybinli Mehmet Engin ve Devran Harman ismindeki çocukların kemençe ve darbuka çalarak söyledikleri parçalar ise, beğenildi. (DHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.