Şimdi moda, Gastronomi Turizmi...
Akdeniz'e kıyısı olan İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde yaygın olan ''Gastronomi turları'' son yıllarda Türkiye'de de hızla yaygınlaşıyor. Özellikle ''lezzetli bir tatil'' seçeneği arayanların yoğun ilgi gösterdiği bu turlarda zengin mutfağa sahip bölgeler ise ön plana çıkıyor.
Son yıllarda yöresel lezzetleri tatmak isteyenlere yönelik başlatılan ''gastronomi turları''na ilgi, her geçen gün artıyor. Deniz, kumu ve tarihi mekanlarının yanı sıra kendilerine has lezzetleriyle de tanınan Mersin, Adana ve Hatay ise bu turlara ilgi gösterenlerin ilk tercih ettiği bölgeler arasında geliyor.
Çukurova Turistik Otelciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu, gastronomi turizminin insanların yemek yeme ve lezzet peşindeki hareketleri olarak tanımlandığını ifade etti. Bir yerin turizmde cazip olabilmesi için gastronomide de iyi olması gerektiğini anlatan Zaimoğlu, özellikle Hatay, Adana ve Mersin'in zengin mutfağı ile bu alanda öne çıkan kentler olduğunu olduğunu söyledi.
Hatay'da oruk, humus, tepsiye kebap ve çok sayıdaki meze, Adana'nın zengin kebap çeşitleri, şırdan dolması ve kendine has mutfağı ile Mersin'in balık ve tantunisinin akla ilk gelen örneklerden olduğunu ifade eden Zaimoğlu, şöyle devam etti:
''Bu kadar zengin bir yemek kültürü olan bu bölge doğal olarak insanların da dikkatini çekiyor. Bizler de bu tarz turlarda Adana, Mersin ve Hatay'ı bir arada düşünüyoruz. Şu an sadece yemeklerin tadına bakmak ve asıl yapıldığı yerde yemek için birçok kişi Adana'ya veya Hatay'a günübirlik geliyor. Bizler de gelen kişilere Adana, Mersin ve Hatay mutfağını en ince ayrıntısına kadar gösteriyoruz. Örneğin Adana'ya gelen bir kişiye kebabı tattırmakla kalmıyor, yapılışından sunumuna kadar arada geçen tüm süreci birebir yaşama şansı sunuyoruz. Gastronomiye olan ilgi her geçen gün artıyor.''
GASTRONOMİ ÇALIŞTAYI HAZIRLIĞI...
Zaimoğlu, gastronomi turlarına olan ilgiyi daha da artırmak için yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirterek, bu kapsamda bölge mutfağını tanıtmak adına çok sayıda gurmeyi Adana'da ağırladıklarını ifade etti.
Bu kişilerin bölge mutfağını yakından tanıma şansına sahip olmasının ardından olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Zaimoğlu, ''Bu sayede gastronomi turizmini bölgede daha da canlandırdık'' dedi. Gastronomi turlarının şu an için yerli turistlerle sınırlı kaldığını ifade eden Zaimoğlu, şunları söyledi:
''Biz bu tarz turların kapsamını daha da genişletmek istiyoruz. Amacımız bölgenin turizmin bu alanında lider olmasıdır. Bu kapsamda 2011 sonunda veya 2012 başında Adana'da 'Gastronomi Çalıştayı' yapmayı hedefliyoruz. Bunun altyapı hazırlığı bitmek üzere. Bu çalıştay gastronomiye olan ilgiyi daha artıracak.''
KIŞ AYLARINDA TURİZM İÇİN FIRSAT
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Adana Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Levent Erginkaya da yaptığı açıklamada, ''yemeği iyi yeme merakı'' olarak ifade edilen gastronominin artık Türkiye'de daha çok gündeme geliyor olmasının sevindirici olduğunu belirtti.
Son yıllarda Türkiye'ye gelen turist sayısında yaşanan artış da göz önünde bulundurulduğunda farklı seçeneklerin de tur programlarına alınması gerekliliğinin ortaya çıktığını anlatan Erginkaya, ''Çok övündüğümüz mutfağımızı, rakımızla, şarabımızla ve en önemlisi samimi servisimizle pazarlamanın vakti çoktan gelmişti. Acenteler artık gastronomi açısından içi zenginleştirilmiş turlara da yer veriyor. Bu turların daha da genişletilmesi gerekiyor'' dedi.
Erginkaya ayrıca, gastronomi turlarının özellikle turizm yoğunluğunun az olduğu kış aylarında acentalar ve oteller açısından bir fırsat olduğunu belirterek, bu turlar sayesinde birçok tesisin kışın da açık kaldığını ve hem çalışanların hem de turizm bölgelerinin kazanç sağladığını söyledi. (HT)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: