Seyahat sektöründe sanal gerçekliğin parlak geleceği

2020 yılı başında Covid -19 pandemisi ile birlikte neredeyse durma noktasına gelen seyahat ile turizm sektörü, destinasyon pazarlama stratejilerini yeniden kurgulamak ve seyahat edemeyen veya kısıtlı seyahat edebilen hedef kitlesini kaybetmemek için yenilikçi pazarlama stratejileri bulmak zorunda kaldı.

Nermin Yurtoğlu Nermin Yurtoğlu 08/11/2020 20:51
Seyahat sektöründe sanal gerçekliğin parlak geleceği

Oteller, havayolları, seyahat acenteları, tüketicilerinin mecburen değişen seyahat alışkanlıklarına adapte olmaya çalışırken, kısıtlamaların gelmesi nedeniyle teknoloji kullanımının daha önce hiç olmadığı kadar artması ile birlikte, sanal dünyanın beklenenin çok ötesinde artan önemini fark ettiler.

Seyahat sektöründe yer alan markaların hayatta kalmaları dünyanın geçirdiği bu şaşırtıcı değişime uyum sağlayıp markalarını yaşatmaları gerekiyordu ve görünen o ki sanal dünya onlara bunu yapmaları için hem bir fırsat, hem de en doğru strateji oldu. Dışarıdaki dünya dışarıda kaldıkça, sanal dünya, markaların etkili ve etkili benzersiz hedef pazarlama yöntemlerini benimsemeleri için zengin bir alan haline geldi.

Seyahat otoriteleri de, VR'ın gücünü kabul ediyor

Seyahat endüstrisi tamamen özel deneyimler üreterek rekabette farklılaşmayı ve karlılığı markalaşmayı sağlayan bir sektör. Bu sebepledir ki seyahat otoriteleri, VR'ın gücünü kabul ederek, turizm alanı ve seyahat endüstrisi için bir nimet haline gelebilecek farklı kullanıcı deneyimleri oluşturabileceği fikrinde birleşiyorlar.

Çoğu turizm kuruluşu ve seyahat markası, tüketicilerine seyahat edemeyecek olsalar bile, bir destinasyonu evlerinin rahatlığında deneyimlemenin birkaç yolu olduğu konusunda güvence vermek için çevrimiçi olarak başarılı kampanyalar başlattı.

Turizm otoriteleri, #dreamnowtravellater kampanyasını başlattı

Örneğin, Airbnb artık dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde yerel kişiler ve şirketler tarafından düzenlenen turlar ve etkinlikler dahil olmak üzere sanal seyahat deneyimleri sunuyor. Ülkelerin turizm otoriteleri, #dreamnowtravellater kampanyasını başlattılar.

Kısaca bu süreçle birlikte seyahat ve turizm endüstrisi, misafir deneyimini geliştirmek için bu sistemi ivedilikle kullanmaya başladılar.

Peki nedir bu Sanal Gerçeklik (VR)?

Teknik olarak açıklamak gerekirse, sanal gerçeklik, gerçek dünyaya benzeyen 3D bilgisayar tarafından oluşturulan sanal bir ortam.

Kullanıcı açısından ise, müthiş sürükleyici bir deneyim. Hem de öyle bir deneyim ki, bir helikopterde yapılan uçuştan, bir tatil beldesine, her bir köşesini gezebileceğiniz lüks bir otelde, tarihi ve kültürel turlara kadar her şey olabiliyor.

Ve bu sanal gerçeklik deneyimini yaşamak için yer değiştirmenize gerek yok. Kesin olan şey ise, çoğu insan bir sanal gerçeklik videosunu izledikten sonra hedefi gerçekte yaşamak istiyor. 

Destinasyon pazarlamasından, otel rezervasyonuna kadar VR artık her yerde turizm sektörünün hizmetinde

* Seyahat ve Otelde Konaklama için VR Sanal Gerçeklik

Konaklama sektörü, VR teknolojilerini en verimli biçimde kullanbilen önde gelen sektördür. Ürün ve hizmetlerin tanıtımı,  rezervasyon olanağı herşey tek bir platform üzerinden hedef kitleye ulaşır. Hedef kitle yani kullanıcılar sanal gerçeklikle sunulan otelleri kullanabileceğine anında karar vererek reervasyon yaptırabilir.

* Restoranlar, Barlar ve Kafelerde VR

Restoran ve barlar VR uygulaması aracılığıyla menüdeki her yemeği etkileyici bir biçimde 360 derece restoran manzarası ile birlikte sunabilir.

* Ulaşımda VR

Sanal Gerçeklik ile tasarlanmış bir seyahat mobil uygulamanız varsa, mümkün olan en iyi yol tariflerini, seyahat rotasını, bir sonraki varış yerini ve seyahat edilecek yerleri almak için ulaşım nesnelerine işaret edebilirsiniz. Özellikle yabancı gezginler için VR ile bir metro haritasını birçok dilde ilgi çekici bir rehber haline getirebilirsiniz.

* Geziler ve Gezi Mekanlarında VR

Artırılmış Gerçeklik ile turistik yerleri ve gezileri keşfetmek, bu geleneksel şehir turlarını biraz daha şaşırtıcı hale getirir. Zaman görünümünde yer işaretlerinin gelişimini göz önünde bulundurarak zaman içinde geri dönebilir, yerlerin 3D modellerinden zevk alabilir ve eğlenceli tur rehberleri alabiliriz. Bunun en iyi örnekleri tema parklar, bahçeler ve hayvanat bahçeleridir.

* Sanal Gerçeklik ile Dil Farklılıklarının Çözümü

Yabancı bir hedefe seyahat etmek rehberlik edecek bir tercüman olmadan oldukça zordur. VR teknolojisiyle, farklı dillerdeki kullanıcılar için yabancı dilleri çevirmek için akıllı telefonlar kullanılabilir.

* Gezginlerin Kaybolmamasını Sağlayan VR Uygulamaları

Yabancı bir ülkede yolunuzu bulmak zor olabilir. Bununla birlikte, AR, oklar ve diğer geçerli detayları içeren dijital bileşenler ekleyerek gezinme uygulamalarını daha akıllı hale getirir. Akıllı telefon kameralarını Google Haritalar’a entegre edip birleştirerek yeni bir yerde gezinme deneyimlerini geliştirebilir.

Konaklama Sektöründe VR Teknolojisini kullanarak satış arttırmada  sağlayacağı önemli 5 avantaj:

1- Farklılaşarak Rakiplerinizin önüne geçersiniz

2- Hizmetlerinizi potansiyel misafirlerinize gelmelerine gerek kalmadan gösterebilirsiniz

VR videoları, potansiyel müşterilerin rezervasyon yapmadan önce hedefi keşfetmelerine olanak tanır. Müşterilerinizin ilgi duyduğu yerleri, haritayı, hatta yol tariflerini, rotaları videonuza ekleyebilirsiniz.

Bu müşteriye varış yerinin broşürünü vermek yerine, teşvik ettiğiniz oteli veya turu canlı ve ikna edici bir şekilde sergileme şansınızın olduğunu unutmayın. Bu şekilde seyahat şirketinin şeffaf ve otantik olduğunu karşı tarafa göstermiş olacaksınız

3- Sanal gerçekliğin sunduğu gelişmiş kullanıcı deneyimi markanız için bağımlılık yaratabilirsiniz

VR videosu kullanıcılara otelin odalarında sürükleyici bir yolculuğa çıkma, tesisi keşfetme, otelde yürüyüş yapma ve hatta doğrudan rezervasyon yapma fırsatı verir. Aslında, bu benzersiz duyusal deneyim hikaye anlatıcısı gibi olabilir, çünkü kullanıcı istenen ilgi çekici yerleri ziyaret edebilir, otel restoranının menüsüne bakabilir ve 360 derecelik sanal bir adımda spa uygulamalarını keşfedebilir.

4- VR Rezervasyon platformu ile direk rezervasyon alır satışlarınızı arttırırsınız.

5- İçerik pazarlaması için mükemmel bir araçtır

Kaliteli içerik çevrimiçi pazarlama için önemlidir ve her işletme sahibi kitlelerine tutarlı değer vermenin önemini bilir. Sanal gerçeklik yoluyla içerik pazarlaması, doğrudan VR kulaklıklarından işinizi potansiyel müşterilere sunmanın devrim niteliğinde bir yoludur. Maksimum gösterim için videonun sosyal medyada paylaşılması gerekir.

Çevrimiçi kullanıcılarınızın bu deneyimi yaşayabileceği veya deneyimleyebileceği yerlerde içeriğinizin mümkün olduğunca ilgi çekici olması gerektiğini unutmayın. İçerik pazarlamacıları her zaman seyahat işlemleri için sanal gerçeklikten yararlanarak gelişen teknoloji trendlerinin üstünde kalmak zorundadır.

Sonuç olarak, dünya genelinde arttırılmış gerçeklik pazarının 2025 yılına kadar 5.91 Milyar Dolar'dan 198 Milyar Dolara kadar yükseleceği tahmin ediliyor. Geçtiğimiz günlerde FORBES Dergisi otel sektöründe lider olan otel markalarının pazarlama stratejilerinde inovasyon olarak kullandıkları 4 yenilikten birinin VR teknolojisi olduğunu açıkladı.

FB'un yaratıcısı Mark Zuckerberg geleceği VR teknolojisinin şekillendireceğini belirterek Oculusquest teknolojisine büyük bir yatırım yaptı ve bizzat kendisi tanıttı.

Kullanıcıların gözlemleme şeklini değiştirmelerini sağlayan sanal gerçeklik, turizm sektöründe farklı şekillerde geliştirilebilecek mükemmel bir satış deneyimi ve rekabet aracı olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Pazarlama ve Markalaşma konularında seyahat endüstrisi için günümüzün ve yakın geleceğin kuşkusuz en önemli teknoloji yatırımı olacağa benziyor.  


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.