Sektörde çalışan yabancı eleman sorunu masaya yatırıldı...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş teftiş Antalya Grup Başkanlığı’nın düzenlediği ‘Çalışan Yabancılar ile ilgili Eğitim’ Khan Hotel’de gerçekleştirildi. KETOB adına Kemer bölgesindeki tesisleri bilgilendirmek amacıyla bu eğitim toplantısına Özlem Tuncaelli katıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Sektörde çalışan yabancı eleman sorunu masaya yatırıldı...

Halil ÖNCÜ-KEMER

 

Çalışma yaşamında işçi-işveren ilişkilerinin ahenkli, verimli ve barış içerisinde kararlı bir şekilde sürdürülebilmesi amacıyla 01.06.2010-31.12.2010 tarihleri arasında Bakanlık iş müfettişlerince yürütülen Turizm sektöründe çalışma mevzuatına aykırı uygulamaların önlenmesi projesi kapsamında; 4857 sayılı İş Kanunun ve ilgili yönetmeliklerin uygulanmasına yönelik olarak bu güne kadar proje kapsamında yapılan teftişler ile ilgili genel bir değerlendirme yapıldı.

4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkındaki Kanunun uygulanmasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşülüp değerlendirildiği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Çalışma Genel Müdürlüğü Yabancılar Daire Başkanlığı’ndan ve Antalya Emniyet Müdürlüğü Yabancı Şube Müdürlüğü’nden de birer konuşmacının katıldığı toplantıda konuşulan konular ise şu şekilde sıralandı:

* Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışma izinlerinin Antalya’dan da yapılabilmesi için bir merkez oluşturulmasının başvuru sürecini kolaylaştıracağı belirtildi.

 

* Kurumlar arası eşgüdüm sağlanmasının gerekliliğine değinildi.

 

* Turizm işletmelerinin SPA merkezlerinde ve animasyon departmanlarında özellikle Rusça dili konuşan personel açığı, bu kişilere çalışma izni çıkarma zorlukları ve maliyetlerinin yüksek olması konuları görüşüldü.

 

* Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Çalışma Genel Müdürlüğü Yabancılar Daire Başkanlığı’ndan Yasemin Hanım,  02.08.2010 tarihinde güncellenen izin alma kriterlerini aktardı ve  bu tarihten itibaren online işlem yapma zorunluluğu getirildiğini söyledi. Kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmaları ve otomasyona geçilerek online işlemler ile uluslar arası  standartlarda elektronik veri tabanı oluşturulup kağıt ve evrak kirliliği  önlenerek elektronik arşiv sağlanacağı belirtildi. Ancak otomasyona tam olarak adım atamadıklarını ve bu süreçte tesislerin sabırlı olmalarını tavsiye etti.

 

* Antalya Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürü Ozan Akkuş, Türkiye’de uyulması gereken kurallar ve haklara dair Antalya havalimanı pasaport kontrolde verilecek bir broşür bastıracaklarını iletti ve bu sene yürürlüğe giren çalışma vizesi uygulamasına değindi.

 

Öte yandan, Tesislerden gelen temsilcilerin başvuru sürecinde karşılaştıkları sorunları örneklerle anlatmaları,  takıldıkları bürokratik engel ve uygulamaları içeren soruları ve önerilerini aktarmaları ile toplantı sona erdi.

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.