Sekiz Başlık

Ülkemizde gündemin günden güne ağırlaştığı ve farklılaştığı bu günlerde dünyada konuşulan ve farklı başlıklarla “World Economic Forum” web sitesinde bizim dışımızdaki diğer gerçeklere ilişkin düzenli yayınlanan istatistikler üzerinden bir bakışa ne dersiniz?

Prof. Dr. Volkan Altıntaş Prof. Dr. Volkan Altıntaş 31/12/2019 23:40
Sekiz Başlık

Yrd. Doç. Dr. Volkan Altıntaş

İşte dünyadan ilginç detaylar:

  • 2015 yılında sadece deniz yoluyla 1 milyondan fazla göçmenin Avrupa giriş yaptığı görülmekte.
  • 1955 yılında Tokyo 13,1 milyon nüfusla ile en çok nüfus sahip mega şehir iken 2015 yılında ilk sırayı yine Tokyo 38 milyon ile sürdürmekte. 1955 yılında 10. Sırada Los Angeles  5, 1 ile yer alırken 2015 yılında 10. Sırada 18, 5 milyon ile New York yer almakta.
  • 2013 yılı itibariyle Araştırma-Geliştirme faaliyetlerine bütçelerinden en çok pay ayıran ülkeler sıralamasında İsrail’in %4,2 ile ilk sırada yer alıp Kore, Japonya ve Finlandiya’nın listenin en üstünde yer aldığı görülmektedir. Türkiye ise %0,95 ile Rusya’nın gerisinde ve listenin son on ülkesi arasında. AB içinde ortalama oran ise %1,92.
  • Dünyada emeklilik gelirinin yeterliliği sıralamasında Hollanda birinci sırada. Danimarka,  Norveç ve İsviçre sıralamada en üst sıradaki ülkeler. Türkiye, Tayland ve Çin’den iyi Rusya ve Yunanistan’dan daha kötü bir sıralamada.
  • Siber saldırılara en hazırlıklı ülkeler sıralamasında ABD, Kanada, Avustralya, Malezya ve Umman ön planda. Listede Güney Kore, İsrail ve Baltık Ülkeleri de bulunmakta. En iyi hazırlık yapan 20 ülke içinde biz yokuz.
  • İngilizce’yi en iyi konuşan ilk 15 ülke içinde İsveç, Hollanda, Danimarka ilk üç sırada. Malezya, Singapur ve Arjantin’de listede. Biz yokuz.
  • Dünyada en uzun saat çalışan ülkeler sıralamasına göre Meksika, Kore ilk sıralarda. Türkiye ise OECD ortalamasının üzerinde çok çalışmakta. Listede en sağlıklı ülke Almanya görünmekte.
  • Dünyanın en kirli şehir sıralamasında Hindistan ve Pakistan ağırlıklı şehirlerden oluşan 20 şehirlik listede Iğdır 16. Sırada yer almakta.

Kaynak: http://www.weforum.org/

Dünya Ekonomik Forum sayfasında yer alan ve benim ilgimi çeken bazı istatistikleri sizlerle paylaşmak istedim. Biz ülke içinde yoğun, sıkıcı, üzücü ve yorucu gündemle uğraşırken son üç yıla ait ve çoğu güncel ayrıntılar bunlar. Sekiz ayrı başlıkta göç, kentleşme, ar-ge, yaşam kalitesi, teknoloji, eğitim, çalışma şartları ve çevre başlığı altında toplayabileceğimiz konuların bu günlerde kaybolduğumuz gündem içinde ne kadar yer alabildiği konusunda takdir sizlerin. Ancak hepimizin arzusu kötü görünen durumların iyiye dönmesi, iyi görünen başlıkların da daha iyi olması.

Tüm bu sekiz başlık özetlerine ait paylaşımlar turizm gelişimine de yol gösteren ayrıntılar. Bu nedenle son günlerde terör-turizm ilişkisi dışına çıkmak ve diğer bazı gerçekleri olumlu- olumsuz yönleriyle ele almanın da zamanı geldiğini düşünüyorum. Artan göç ve Suriye realitesi, kentleşmenin getirdiği olumsuzluklar, turizmde bilim ve teknolojinin yeri ve ne şekilde verimli kullanıldığı, turizm eğitiminin sektörde karşılık bulup bulmadığı, turizmde çalışanların memnuniyeti ve çalışma koşulları, turizm- çevre ilişkisi ana başlıkları yukarıdaki makro perspektifin mikro düzeyde turizm endüstrisi düzeyinde tartışılması acilen gerekli önemli başlıkları olduğu inancındayım. Terör, turizm ve krizleri konuşurken tam da bu zamanda bu sekiz başlığı konuşmaya ne dersiniz?

Belki de bu paylaşımlar ile bundan sonraki istatistiklerde Türk turizminin rakamsal gelişimi yanında niteliksel başarıları ve attığı olumlu adımlarla kendimize listenin en üstlerinde yer buluruz.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.