Schengen'e alternatif Şamgen...
Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında kurulması planlanan, AB’ye alternatif gösterilen Şamgen Suriye’deki olaylar yüzünden durdu.
Diplomatik Kaynaklardan alınan bilgiye göre Suriye’de ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan karışıklıklar nedeniyle Şamgen porojesinin rafa kalktı. Şu anda 4 ülkenin ulaştırma bakanlarının bir araya gelmesi bile mümkün görünmüyor.
Türkiye’nin büyük umutlar bağladığı Türkye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında kurulması planlanan, bu ülkeler arasında vizenin de kaldırılmasını öngören ve bir anlamda AB’ye alternatif olarak gösterilen Şamgen projesi Suriye’de yaşanan olaylar yüzünden rafa kalktı.
4 ülke arasında ulaştırma, enerji, ticaret ve turizm olmak üzere 4 alanda işbirliğini hedefleyen Şamgen’de şimdilik umutlar başka bahara kaldı.
Haziran 2010’da 4 ülkenin dışişleri bakanları yüksek düzeyde işbirliği konseyi anlaşması imzalarken 4 ülke arasında serbest ticaret ve serbest vize anlayışına dayanan çalışma da başlatılmıştı.
Sektörel bazda Türkiye’nin ticaret, Suriye’nin enerji, Ürdün’ün ulaştırma ve Lübnan’ın turizm koordinasyonunu sağlaması hedeflenirken bu işbirliğinin bölgenin geleceği ve kaderi açısından büyük önem arz etmesi bekleniyordu.
Ortak vize anlaşmasıyla turistlerin masraflarının azaltılması ve ülkelerin birbirinden daha çok turist çekmesi de hedefleniyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kasım 2010’da, Lübnan ziyaretinde Arap Bankalar Birliği toplantısında Türkiye’nin arka arkaya Suriye, Lübnan, Libya ve Ürdün ile vizeleri karşılıklı olarak kaldırdığını hatırlatarak Şamgen için “AB, ‘Schengen’ diyor.
Peki biz niye kendi aramızda bir benzerini rahatlıkla yapamıyoruz? Nedir bu anlamsızlık, nedir bu korku, nedir bu çekince? Bunu anlamak mümkün değil” demişti.
Bir araya gelmek mümkün değil
Diplomatik Kaynaklardan alınan bilgiye göre Suriye’de ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan karışıklıklar nedeniyle Şamgen projesinin şimdilik rafa kalktı. Diplomatik kaynakların yaptıkları açıklamada “Şamgen kapsamında bazı adımlar atıldı. Vize bunlardan bir tanesiydi.
4’lü bir serbest dolaşım sahası yaratacak şekilde bir düzenleme yapılması tabii ki gündemdeydi. Ama bazı konular Suriye’deki gelişmeler nedeniyle askıda. Şu anda 4 ülkenin ulaştırma bakanları toplanmak istese pek bir araya gelebileceklerini sanmıyorum” denildi.
İmzalar atılsaydı da uygulanamazdı
Ortadoğu Ekonomi Derneği Başkanı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serdar Sayan, “Şamgen Suriye’deki olaylar olmasaydı ticaretin canlanmasına katkıda bulunabilecek bir projeydi.
Ortadoğu’da vizenin serbestleştirilmesi ticareti kolaylaştırıcı bir durum olacaktı. Ama şimdi Suriye’de olan biteni düşünürsek Şamgen’nin resmi olarak devreye girmesi olanaklı görünmüyor.
Anlaşma imzalanmış olsaydı bile, Suriye’deki gelişmeler bunun uygulanmasını olanaksız kılacaktı. Ancak sonunda Suriye’ye demokrasi ile birlikte istikrar da gelirse Şamgen’in yürürlüğe girebileceğini ve etkin olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Öte yandan 2011’in ilk 7 ayında Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı ihracat da hız kesti. Ocak-Temmuz döneminde Suriye’ye yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.95 artışla 1 milyar 14 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. İhracat performansında yaşanan bu vites küçültmenin ardından, en çok ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında Suriye 1 basamak gerileyerek 19. sıraya indi. (Cumhuriyet)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: