Şapkayı önüne koyma zamanı İstanbul...
Turizm bacasız sanayi, Paris’e gelen turist sayısı İstanbul’a gelenlerden katbe kat fazla diye aylardır yazdım. Çukur yazılarına bile paragraflarca cevap gelir, turizm yazılarına üç nokta dahi gelmedi.
Özay Şendir
Kafayı kuma gömerek sorunlar çözülmüyor, Ocak-Kasım ayları arasında İstanbul’a gelen turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5.9 azaldı.
Eğer Dünya Basketbol Şampiyonası finalleri olmasaydı tahminen bu oran yüzde 6’dan fazla olacaktı. Kimse kusura bakmasın, bu turist sayısında Türk Cumhuriyetleri’nden gelen valiz ticareti yapanlar, ev işi ya da çocuk bakmak için Türkiye’ye gelip üç ayda bir sınır dışına çıkıp dönenler, Kültür Başkenti etkinlikleri için ülkeye giriş yapan binlerce sanatçı da var.
Bir diğer sıkıntı, gerçek turistler içinde gemiyle gelen günübirlik turistlerin sayısı oldukça fazla.
İstanbul bunu hak etmiyor, hem de kesinlikle hak etmiyor.
Üstelik bu işten birinci elden İstanbul, ama resmin büyüğüne baktığımızda Türkiye zarar görüyor. Şaka yapmıyorum; İstanbul’a gelen bir turist Antalya’ya gelen bir turistten yaklaşık 3 kat daha fazla para harcıyor. Önceki gün Yunanistan, Mısır ve İspanya’nın turist sayılarını arttırmak için televizyon, sinema ve edebiyatı nasıl kullandıklarını yazmıştım. Şimdi İstanbul için tüm resmi kurum ve kuruluşların biraraya gelmeleri gerekiyor.
Formula-1 organizasyonu için 1 yılda ödediğimiz parayı akıllıca harcarsak fazlasıyla geri almamız mümkün.
Üstelik bu hesap direkt turistin bıraktığı paranın hesabı.
Otellerde çalışanların, turizm şirketlerinin, taksicilerin, haldeki toptancıların kazanacakları da işin ekstrası. Hadi istanbul, şimdi şapkayı ön üne koyma ve hemen harekete geçme zamanı...
Yunanistan neler yapıyor?
Turizmdeki en büyük rakibimiz Yunanistan son birkaç yıldır durmadan turist kaybediyor.Adamlar geçen sene ciddi bir strateji değişikliğine gittiler. Öncelikle zengin turisti yakalamak ve az sayı çok para için dünyanın en önemli magazin kanalı, Türkiye dahil onlarca ülkede yayında olan E! Entertainment’ın özel yayınlarına sponsor oldular. Tüm ödül törenlerinin “Kırmızı Halı” yayınında önce ünlü bir yıldız geçti ardından Yıunanistan’ın tanıtımları girdi. Bu yetmedi, yine aynı kanalda tüm Yunan Adaları ve oradaki eğlenceyi anlatan Perfect Match adlı bir yarışmayı bir Hollywood güzelini sundurdular. Yani hedef kitle sayılan yüz milyonlarca insana ulaştılar. Bu strateji doğru ya da yanlıştır bilemem ama, bildiğim en azından bir pazarlama stratejileri olduğu. Peki bizim neyimiz var?
Talimhane imecesi örnek olsun
Talimhane’deki oteller iki senedir güzel bir birlikteliğe imza atıyorlar.
Her hafta bir konsept seçip, sokağı festival alanına çeviriyor ve aynı turistlerin bir kez daha gelmesi için zemin yaratıyorlar.
Bu küçücük örnek neler yapılması gerektiği konusunda son derece önemli bir örnek.THY’nin uçuş
noktalarını arttırdığı ve dünyanın sayılı havayolları arasına girdiği bir dönemde İstanbul turizmi için herkes biraraya gelmeli.
Ticaret Odası, turizm ve seyahat acentaları birlikleri, otel sahipleri ve hatta kabzımallar.
Herkesin kazanacağı bir süreç için herkes üzerine düşeni yapmalı.
Hadi İstanbul, şimdi şapkayı önüne koyup düşünme ve harekete geçme zamanı...
Ortadoğu ve Balkanlar hala bakir
Başbakan Erdoğan bölgesel bir lider.
Lübnan, Bosna’da binlerce insan onu görmek için sokaklara dökülüyor.
Belçika’da Grand Palace yakınlarındaki Filistinli’nin lokantasında iki yıl önce sadece ABD başkanı Obama’nın fotoğrafı asılıydı.
Bu yaz gördüm, Başbakan Erdoğan’ın daha büyük bir fotoğrafı asılmış dükkana.
Türkiye böyle bir lidere, İstanbul inanılmaz güzelliklere sahip ama Ortadoğu’dan hala beklediğimiz sayıda turist gelmiyor İstanbul’a.
Şu 11 ayda İstanbul’a gelen yabancıların yüzde 12,9’unu Almanlar, yüzde 5,8’ini İtalyanlar ve Ruslar, yüzde 5,3’ünü ABD’liler, yüzde 5,2’sini İngilizler, yüzde 4,9’unu Fransızlar, yüzde 3,9’unu İranlılar, yüzde 3’ünü Hollandalılar, yüzde 2,9’unu İspanyollar, yüzde 2,5’ini Japonlar, yüzde 2’sini Azeriler, yüzde 1,9’unu Ukraynalılar, yüzde 1,6’şarını Avusturyalılar ve Türkmenler, yüzde 1,5’ini Belçikalılar ve yüzde 39,1’ini diğer ülkeler oluşturmuş.
Yani zengin Arap ülkelerinden gelen turist sayısı halen istediğimiz seviyede değil. Arap sermayesi gelmesin diyenler, o ırkçılığı yapanlar sonuçtan memnun olabilirler ama bu iyi bir netice değil işte.
Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İspanya, Ukrayna, Avusturya, İsviçre ve İsrail gibi ülkelerden gelen turist sayısı azalıyor.
Bunu bir şekilde ikame etmek ve bu yüzden de Ortadoğu ve gelişen Balkan pazarına ağırlık vermemiz gerekiyor.
Aramızdaki fark
Gelişmiş ülkelerde turizm sanayi kadar değerlidir.
Bizde gelen geliyor, gelmeyene hadi demekte zorluk çekiyoruz...
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: