Samatya, turizmin yeni çekim merkezi oluyor...

Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD), İstanbul kültür varlıklarının 1950’li yıllara kadar bütün renkleriyle yaşandığı Samatya’nın canlandırılması konusunda bir çalışma başlattı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Samatya, turizmin yeni çekim merkezi oluyor...

Tarihi dokusu, kargir evleri, meydanı ve meyhaneleri ile geçmişten damıtılan ortak bir dilin izlerinin halen korunduğu Samatya’nın özgün değerlerinin canlandırılması için Nisan 2010’da başlatılan çalışma kapsamında bugüne kadar Samatya ile ilgili bir kitap hazırlığı ve Samatya esnafına yönelik hizmet iyileştirme eğitimleri yapıldı. Yeni Rakı ise Samatya restoranlarının iyileştirilmesi konusunda bizlere destek oldu.

 
Hedefimiz : Samatyalılar ve Samatya’da yerleşik esnaftan başlayarak, yerel değerlere sahip çıkılması ve bölgenin tanıtımının artırılarak, İstanbul’un sosyal yaşamı ve turizminde dikkat çeken bir destinasyon haline dönüştürülmesidir.
 
TURAD; turizm, bankacılık, araştırma, reklamcılık gibi farklı sektor gönüllüleri tarafından 2009 yılında kurulan bir sivil toplum kuruluşudur. Yerel ve ülkesel araştırmalarla turizm sektörüne ışık tutmayı hedefleyen TURAD’ın yürüttüğü  çalışmalarda, ülkemizde kentsel çekim merkezlerinin artırılması ve işletme bazında olduğu kadar, yöresel ve bölgesel düzeyde de standartların yükseltilmesine önem verilmektedir. Samatya ile ilgili çalışmaların sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla bir danışma kurulu oluşturulmakta ve ortak akıl toplantıları düzenlenmektedir.
 
SAMATYA HAKKINDA KISACA...

 

Yunanca ‘kum’ ya da ‘kumluk’ anlamına gelen ‘psomatia’ sözcüğü Türkçe söyleyişle ‘Samatya’ adını almış. Tarihçilerin bukgularına göre tarihi İstanbul’unkinden eskiye dayanan Samatya’da Altın Kapı, Sulu Manastır olarak bilinen Surp Kevork Kilisesi, Studios Manastırı (İmrahor Camii), Ağa Hamamı, Abdi Çelebi Camii,Balık Müzesi,..vb. birçok tarihi mekan da yer alıyor.

 

Samatya’nın nabzının attığı, balıkçıları, meyhaneleri,restoranları ve kahvehaneleriyle çok hareketli olan Samatya Meydanı, ‘İkinci Bahar’ dizisiyle popülerliğini artırdı. Samatya ayrıca Yavuz Turgul’un ünlü filmi ’Gönül Yarası’ ve Nuri Bilge Ceylan’ın pek çok ödül alan filmi ‘Üç Maymun’ için de mekan olarak seçildi.

 

Samatya ; Sergun Ağar’ın ‘‘Aşkın Samatya’sı Selanik’te Kaldı’’, Ahmet Ümit’in ‘‘İstanbul Hatırası’’, Orhan Türker’in ‘‘Psomatia’dan Samatya’ya’’ ve Veysel Atayman’ın ‘‘ Samatya: Dinmeyen Tını’’ adlı kitaplarına da konu oldu.

 

 

Meydandaki mekanlarda çok renkli ve ilginç hayatlar var, örneğin :

 

Samatya Meydan Kahvehanesi sahibi Derviş Ayan, 35 sene evvel Mardin’den gelmiş Samatya’ya. Kahvesi ‘İkinci Bahar’ dizisi ve ‘Gönül Yarası’ filmine ev sahipliği yapmış. Derviş Ayan, Şener Şen ve Türkan Şoray da dahil olmak üzere hemen herkese yazdığı manileriyle ünlü.

 

Kuleli Meyhanesi, Samatya’nın en eski meyhanesi. 1979’da Atilla Tarar tarafından kurulan meyhane ‘Ato’nun Yeri’ olarak da biliniyor. Atilla Tarar’ın vefatı üzerine, o güne kadar bu işi yapmamış eşi Saliha Tarar işlerin başına geçmiş. Mutlaka içmeniz tavsiye edilen ev yapımı vişne likörü de Saliha Hanım’ın marifetli ellerinden çıkıyor.

 

Günbilir Balık Restoran ödüllü mutfağıyla meydanın en meşhur mekanlarındam biri. Resrotanın yer aldığı mekan, ilk sahibi Varujan Günbilir’in çocukluğunun geçtiği ev aynı zamanda. Çocukluk düşünün peşine takılarak üç katlı evini restore etmiş ve ‘Varujan’ın Yeri/ Günbilir Balık Restoran’ adıyla hizmete açmış Varujan Günbilir. Aşçılarına rağmen bütün mezelerini kendi hazırlayan Varujan Usta’nın özellikle midye dolması meşhurmuş. Şimdilerde geleneği mutfakta yetişmiş üç kardeş yönetiyor Günbilir’i.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.