Sağlık turizmindeki eksiklikler-yanlışlar...
Türkiye'de sağlık turizmi çalışmaları hâlâ çok sağlıklı bir yapıya kavuşamadı. Birkaç yıl önceki ilk girişim, ne yazık ki,'Dolandırıcılık' suçlamalarıyla gölgelendi ve o günün aktörü piyasadan silinip gitti.
Günümüzde, piyasada benzer suçlamaların yanı sıra, bakanlıklar arasındaki yetki karmaşası ile sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren onlarca derneğin parsa kapma yarışı içinde olduğu konuşuluyor.
Ortam biraz sisli-puslu, karışık ve dağınık görünüyor. Ama iki şeyin çok net olduğunu biliyoruz. Sağlık turizmi dünyada giderek büyüyen bir pasta yaratıyor. Yılda ortalama 7 milyon kişi, dünyayı sağlık turizmi için dolaşıp, ortaya hacmi 100 milyar dolara ulaşan bir pazar çıkarıyor. Ayrıca, Dünya Turizm Örgütü de 2015 yılında, sağlık amaçlı seyahat edecek kişi sayısının 20 milyon kişiye ulaşacağını tahmin ediyor.
Net olan diğer konu ise Türkiye’den 45 sağlık kuruluşunun, ABD’nin bağımsız akreditasyon kuruluşu JCI’nin (Joint Commission International) denetiminde olması. Türkiye’nin JCI denetimindeki sağlık kuruluşu sayısı, ülkemizi bu alanda dünya ikinciliğine taşırken, mevcut potansiyelimizin de katlanarak artmasına yol açıyor.
Dünyadaki pasta ve Türkiye’nin potansiyeli böylesine büyükken, hafta sonunda gerçekleştirilen “4. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi” bu büyüklüğü kucaklamaya hazır, profesyonel bir görünüm arz etmiyordu. Dinlediğimiz konuşmalar, bu alanda ciddi bir kavram karmaşası olduğuna işaret etti. Birlikte çalışması gereken Sağlık Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı arasında da bir eşgüdüm olmadığı izlenimi var.
Genel manzaraya bakınca, bu alanda faaliyet gösteren onlarca derneğin her birinin ayrı telden çaldığını görüyoruz. Ne organize oluyor, ne birlikte hareket ediyor ne de sağlık turizminin tanıtımında ciddi bir işbirliğine gidiyorlar. Örneğin, İstanbul’da uluslararası kongrenin gerçekleştirildiği tarihte, Amerika’da, seyahat acentesi sahibi ve bir sağlık derneğin başkanının da farklı bir toplantısı vardı. ..
Geçen yıl Türkiye’ye 200 bine yakın turist sağlık turizmi hizmeti almak için gelip, 850 milyon dolar döviz bıraktı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) sağlık turizmi için kurduğu Sağlık Turizmi İş Konseyi (SAİK), 2020 yılında sağlık turizmi hedefini 500 bin hasta ve 10 milyar dolar gelir olarak açıkladı.
Bize göre, bu hedef rahatlıkla ulaşılıp aşılabililir. Bunun için öncelikle, sağlık turizmi alanındaki ‘kakafoniyi’ terk edip, tüm sesleri çatısı altında toplayacak bir orkestraya doğru yol almalıyız. Sağlık turizmi paydaşları, artık bölük-pörçük olmayı bırakıp, tek vücutta birleşerek sağlıklı bir bünye oluşturmalı.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: