Sağlık turizminde yeni adımlar atılmalı

Hükümet yeni vergi taslağı üzerinde çalışmaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş dünyasına ilişkin düzenlemeler içermesi nedeniyle reel sektörün önde gelen kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek, vergide adaleti ve etkinliği sağlamayı amaçlayan yeni vergi taslağı çalışmasını paylaşacak.

03/07/2024 12:32
Sağlık turizminde yeni adımlar atılmalı

Turizmciler de vergi düzenlemesi bekliyor. Sanitas SPA & Wellness’ın kurucu ortağı ve Medulux Health&Travel Sahibi Dr. Şebnem Akman Balta, vergi düzenlemesinde sağlık turizmine yönelik istisnaların genişletilmesi gerektiğini söyleyerek önerilerini sıraladı.

ŞEBNEM AKMAN BALTA’DA VERGİ ÖNERİLERİ;

Kapsamlı Tanım Yapılmalı:

Vergi kanunlarımızda sağlık turizminin kapsamlı bir şekilde tanımlanması önemlidir. Kurumlar ve Katma Değer Vergisi Kanunlarında sağlık hizmetlerinin kapsamı netleştirilmelidir.

Hizmet Alanın Belirlenmesi:

İstisna uygulamasında, hizmeti alanın Türkiye’de ikametgâhının bulunup bulunmadığına dikkat edilmelidir. Yabancı uyruklu ve yurt dışında mukimi olan Türk vatandaşları da istisna kapsamına alınmalıdır.

Ambulans ve Hasta Nakil Hizmetleri:

Yurtdışından gelen hastaların dil ve yol bulma problemi nedeniyle bu hizmetler de indirim ve istisna kapsamına alınmalıdır.

HÜKÜMET VERGİ TASLAĞI ÜZERİNE ÇALIŞIYOR

Yeni vergi taslağında vatandaşı doğrudan ilgilendiren hükümler bulunmuyor, pakette daha çok üretici, sanayici ve ihracatçılara ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Bu nedenle taslağın detaylarını reel sektörün önde gelen kuruluşlarıyla paylaşacak olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş dünyasının yeni düzenlemelere ilişkin görüş ve önerilerini alacak.

Türkiye'nin vergilerinin gelire oranı yüzde 21 bile değil diyen Şimşek şunları söyledi; “OECD'de en düşük vergi yüküne sahip ikinci ülke konumundayız. Türkiye'de dolaylı vergilerin milli gelire oranı yüzde 9,1. AB'de bu oran yüzde 13,6. OECD ülkelerinde yüzde 10,5. Burada sorun doğrudan vergi gelirlerinin düşük olması. Esas oraya odaklanıyoruz. Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, yeni bir vergi yükü getirmek değil. Koparılan yaygaralar doğru değil.”

“YENİ ADIMLAR ATILMALI”

Türkiye’de sağlık turizmi sektörü, yabancı hastaların ülkemizde sağlık hizmeti almasını içerdiğini söyleyen Şebnem Akman Balta, ancak vergi düzenlemeleri konusunda bazı eksiklikler ve sorunlar olduğuna dikkat çekiyor. Balta, vergi konusunda taleplerini şöyle sıralıyor; “İstisna uygulamasında, hizmeti alanın Türkiye’de ikametgâhının bulunup bulunmadığına dikkat edilmelidir. Yabancı uyruklu ve yurt dışında mukimi olan Türk vatandaşları da istisna kapsamına alınmalıdır. Yurtdışından gelen hastaların dil ve yol bulma problemi nedeniyle bu hizmetler de indirim ve istisna kapsamına alınmalıdır.”

İSTİSNA UYGULAMASINDA PASAPORT İSTENİLMESİ;

Yabancı hastaya verilen sağlık hizmetinde istisna uygulanırken pasaport istenildiğini söyleyen Turizmci Şebnem Akman Balta, “Bunun yerine Sağlık Turizmi faaliyetinde bulunan işletmelere sağlık hizmeti verilen yabancının Türkiye de ikametgâhının bulunup bulunmadığına ilişkin MERSİS sisteminden sorgulama yapılarak Türkiye de ikamet etmiyorsa istisna uygulanması daha pratik olacaktır” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.