Rusya ile 'Vize' konusunda son imza bugün...

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Valdimir İvanovskiy, vize uygulamalarının karşılıklı kaldırılmaları konusunda “İnşallah 18 Ocak’ta nihayet gerekli imzalar atılacak” dedi

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Rusya ile 'Vize' konusunda son imza bugün...

Cumhuriyet Gazetesinden Leyla Tavşanoğlu'na konuşan İvanovskiy, geri kabul anlaşması konusunda “Türk basınından özür dilemem gerekiyor” dedi.

 

Kolaylaştırılmış vize rejimi yakında

 

- Bu çerçevede Rusya’dan herhangi bir medya grubu Türk medyasına girmeyi planlıyor mu?

 

V.İ. - Bu çalışma grubunun amacı iki ülke medyalarını birbiriyle tanıştırmak. İlk aşamada iki ülkenin devlet medya kuruluşlarının işbirliğinin geliştirilmesi söz konusu olacak. Yani TRT ve Rusya Devlet Televizyonu. Örneğin uydu kullanımı, program değişimi yapılabilecek. Toplumsal Forum’un faaliyetleri arasında işadamlarının desteğiyle medya temsilcileri kolaylıkla Rusya’ya gidip orada temaslarda bulunabilecek.

 

- Bu bağlamda, iki ülkenin karşılıklı olarak kaldırmaya karar verdikleri ama bildiğim kadarıyla hâlâ kaldırılmamış olan vizeler ne olacak?

 

V.İ. - Öncelikle Türk meslektaşlarımdan özür dilerim. Bir Türk gazetesine verdiğim bir söyleşide Türk meslektaşlarımın vizelerin kaldırılması çalışmalarında bazı eksikliklerinin olduğunu söylemiştim. Ama daha sonra bizim tarafımızda da eşit derecede eksiklikler olduğunu öğrendim.

 

O söyleşi yayımlandıktan sonra Türk meslektaşlarımızla bir toplantı yaptık. İnşallah 18 Ocak’ta nihayet gerekli imzalar atılacak. Bundan sonra vizenin kolaylaştırılması rejiminin ne zaman yürürlüğe gireceği büyük bir ihtimalle belli olacaktır. Burada da iki ülkenin iç mevzuatına göre son adımların atılması gerekecektir. Örneğin, bu imzalanacak olan bu geri kabul anlaşmasının Türk Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

 
Rusya’da böyle bir zorunluluk yok. Bundan sonra da vizelerin karşılıklı olarak ne zaman kalkacağı somut biçimde belli olacak. Umarım 2011 turizm sezonunun da kolaylaştırılmış vize rejimiyle başlaması için Türk meslektaşlarımız da gerekli adımları atarlar. Bu Rusya için çok önemli. Çünkü artık Türkiye’ye gelen Rus turist sayısı 3 milyonu geçti. Özetlemek gerekirse, iki ülke arasındaki işbirliği takvimini Cumhuriyet gazetesine vermiş bulunuyorum.

 

- Türkiye’den Rusya’ya turizm nasıl?

 

V.İ. - Elimde istatistik olmadığı için Rusya’ya giden Türk turist sayısını tam olarak bilemiyorum ama 2010’da biz Türk vatandaşlarına değişik amaçlarla Rusya’ya girmeleri için 111 bin 600 vize vermiştik. Ama bu rakamdan daha fazla Türk vatandaşı Rusya’ya gitmiştir. Çünkü verilen bu vizelerin çoğu çok girişli ve bir yıllıktı.

 

- Karşılıklı vize kaldırıldığı takdirde iki ülkeden de kim bilir daha ne kadar turist birbirlerinin ülkesini ziyaret etmek isteyecek...

 

V.İ. - Haklısınız. Şöyle de bir örnek vereyim. İki ülke arasında karma evlilikler de gittikçe artıyor. Diyelim hanım Rus, kocası da Türk vatandaşı. Bu Türk vatandaşı artık kolaylaştırılmış biçimde Rusya’ya gidecektir. Bu yılbaşı öncesi Ankara-İstanbul arasında mekik dokuyordum. THY’nin ve Aeroflot’un iki ülke arasında yaptığı seferlerin hepsi tıklım tıklım doluydu. Yalnız THY bu pazarda daha aktif çalışıyor.

 

- Yani, Türk tarafı olarak enerji ticaretinden kaybettiğimiz paraları THY seferlerinden mi kazanıyoruz?

 

V.İ. - Bir bakıma, evet. Bizim vatandaşlar da ben de THY ile uçmayı tercih ediyoruz. Bakın, bedava reklamlarını yapıyorum. Artık THY’den bedava bilet isteyeceğim. (Leyla Tavşanoğlu-Cumhuriyet)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.