Rusya dış hat uçuşlarını yabancı şirketlere kaptırıyor

Yabancı havayolu şirketleri, Rusya'nın uluslararası uçuş pazarında %40'lık paya ulaştı. RBC'nın görüşüne başvurduğu Aeroflot yetkilileri de oranı doğruladı.

01/10/2024 13:57
Rusya dış hat uçuşlarını yabancı şirketlere kaptırıyor

İlk yedi ayın verilerine göre, Rus havayolu şirketleri 15,1 milyon, yabancı havayolu şirketleri ise 10,3 milyon yolcu taşıdı. Gazete söz konusu değişimin Aeroflot'un yurt dışı güzergahlarda eski konumunu yeniden kazandığı bir ortamda gerçekleşmesine dikkat çekti.

Aeroflot Yatırımcı ve Sermaye Piyasaları Direktörü Andrey Napolnov, 2019 yılında yabancı havayolu şirketlerinin uluslararası pazar payının %25,7 olduğunu hatırlatıyor. Ancak 2022'de bu oran %42'ye çıktı ve bu yıl %40 seviyesine geriledi. Aeroflot'un ise uluslararası hatlardaki pazar payı yıllık bazda %5 puan artarak %28'e ulaştı.

Devletler Topluluğu ülkelerinin havayolları, Rusya pazarında büyük bir rol ounuyor

RBC, özellikle Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin havayolları, Rusya pazarında büyük bir rol oynadığını yazıyor. Flightradar verilerine göre, bu ülkelerden uçuş yapan havayolları arasında özellikle Özbekistan (Uzbekistan Airways, Qanot Sharq), Belarus (Belavia), Ermenistan (Shirak Avia, Armenian Airlines, Air Dilijans, FlyOne Armenia, Hayways) ve Kırgızistan (Avia Traffic, Aero Nomad) dikkat çekiyor. Ayrıca Azerbaycan'dan Azerbaijan Airlines (Azal) ve Tacikistan'dan Somon Air de Rusya'ya düzenli seferler yapıyor.

Daha ziyade Aeroflot'un Sovyetler Birliği döneminden bu yana hakim olduğu güzergahlara odaklanılan haberde Türk Havayolları uçuşlarıyla ilgili veri yer almıyor. 2022'de Rusya'nın Ukrayna ile yaşadığı kriz ve Batı'nın uyguladığı yaptırımlar, Rus havacılık sektörünü zor durumda bırakmıştı. Birçok batılı leasing şirketi, uçaklarını geri çağırdı ve bu da uluslararası uçuşlarda kullanılan uçak filosunun küçülmesine neden oldu. Ancak Rusya, bazı uçakları satın alarak bu açığı kapatmaya çabalıyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.