Rusya’dan gelecek turist sayısında %10-12 artış olacak...

Rusya’dan ülkemize, 2010 yılında gelecek turist sayısında %10-12 civarında artış yaşanması bekleniyor. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), 17 ile 20 Mart tarihleri arasında gerçekleşen MITT Moskova 2010 Turizm Fuarı Sonuç Raporu'nu yayınladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Rusya’dan gelecek turist sayısında %10-12 artış olacak...

TUROB - MITT MOSKOVA 2010 Turizm Fuarı Sonuç Raporu

 

MITT 2010 Turizm Fuarı

 

Dünyada yapılan en önemli fuarlar arasında gösterilen MITT Moskova Turizm Fuarı, Rusya

Federasyonu’nun başkenti Moskova’da, 17-20 Mart 2010 tarihleri arasında, kapılarını 17. kez ziyaretçilere açtı. Fuar idaresince yapılan açıklamaya göre; fuara yaklaşık 150 ülkeden 3.000’e yakın kuruluş ve 60.000 civarında ziyaretçi katıldı.

18.MITT Moskova Turizm Fuarı ise, 16-19 Mart 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

MITT fuarında, gerek katılımcı firma, gerekse ziyaretçi sayısında, 2009 yılında olduğu üzere belirgin oranda düşüş gözlemlendi. Söz konusu düşüşün küresel ekonomik krizinin yanı sıra Moskova’da aynı tarihlerde yapılan Intourmarket turizm fuarına katılım nedeniyle olduğu düşünüldü.

Türkiye Standı

Moskova Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin, başarılı organizasyonu ile profesyonelce hazırlanan yaklaşık 1.300 metrekare büyüklüğündeki Türkiye standında, destinasyon / bireysel tanıtım konsepti benimsendi. 2010 Kültür Başkenti İstanbul teması ile hazırlanan Türkiye standı büyük beğeni topladı. Fuar alanında gerçekleştirilen canlı müzik ile ikramların ziyaretçi sayısını artırdığı gözlemlendi.

Turob Standı

İstanbul ve Türkiye’nin tanıtımının yapıldığı TUROB standı fuarın ana girişinde yer aldı. Ziyaretçilere, İstanbul ve Türkiye hakkında hazırlanan Rusça / İngilizce tanıtım materyallerinin yanı sıra, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası, F1 Türkiye Grand Prix, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ile 2010 Avrupa Kültür Başkenti tanıtım yayınları ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi ile karşılandı.

Rusya – Türkiye turizmi

Rusya’dan ülkemize gelen turist sayısı;

 

                    2006             2007         2008             2009

Türkiye        1.853.442    2.465.481     2.879.278      2.694.733

Antalya         1.299.336   1.817.974     2.183.302       2.112.673

İstanbul           390.623       423.441         422.303         363.563

 

Rusya’dan gelen turistlerin tamamına yakınının, Antalya (tatil) ve İstanbul (bavul turizmi)’u tercih ettikleri görülmektedir. Rus turistlerin, ülkemizin diğer bölgelerine gitmelerini sağlamak üzere, başta kış ve termal turizm olmak üzere etkin tanıtım yapılması gerekmektedir.

İstanbul’a ise; bavul turizmi dışında, kültür, kongre, insentif vs. turizm çeşitlerinin gelişmesi için özel tanıtım yapılmasının önemli ve gerekli olduğu görülmektedir.

Türkiye’nin diğer bölgelerine ise, ilgi yok denecek kadar azdır. Kış turizminde ise, kısa vadede ülkemizin alacağı turist sayısını artırması yönünde bir hareket beklenmemekte, pazarda etkin tur operatörlerinin bu yönde bir çalışma içerisinde bulunmadıkları tespit edilmektedir.

 

Rusya Outgoing pazarı

Rusya pazarında, 2009 yılında yurt dışı toplam çıkışlar bir önceki yıla oranla, - %6 seviyesine gerilemiştir. İş amaçlı çıkışların -%34, turizm amaçlı çıkışların ise -%15.5 oranında gerçekleştiği tespit edilmiştir. Turizm ve iş amaçlı çıkışların yanında, ziyaret (akraba, yakın vs.) amaçlı çıkışlarda ise, az da olsa artış kaydedilmiştir.

Turizm amacı ile çıkışlarda; bir önceki yıla göre en büyük düşüş, Çin’de (-%51.5), en büyük artış ise vizelerin karşılıklı kaldırıldığı İsrail’de (% 36.5) yaşanmıştır. Pazar lideri Türkiye -%11 takip eden Mısır ise +%13 kaydetmiştir.

 

Türkiye ve rakip ülkelerin pazardaki konumu, gelişimi;

Rusya’dan turizm amaçlı çıkışlarda Türkiye tartışmasız liderliğini uzun yıllardır sürdürmektedir. Ancak, özellikle Mısır, gerek tur operatörü ve seyahat acentalarına sağladığı büyük imkan ve teşvikler, gerekse kış mevsiminde uygun hava koşulları nedeni ile en hızlı ve en istikrarlı büyüyen ülke konumuna yükselmekle, 2013 yılı itibari ile pazar liderliğine yükseleceği tahmin edilmektedir.  Türkiye’nin, yaz turizminin yanında, özellikle Ekim-Mart döneminde Rus turistler için cazip paket ve imkanlar sunması, özellikle bu dönemde çeşitli teşvikler uygulamasının turist sayısına etkisinin pozitif olacağı değerlendirilmektedir.

 

 

 

Sonuç :

Moskova’da,  birbiri ardına yapılan turizm fuarları, gerek turizmcilerin gerekse ziyaretçilerin tepkisinin yanında, fuarlara katılımlarını da olumsuz yönde etkilemektedir. MITT Moskova Turizm Fuarı’ndan hemen önce yapılan Intourmarket fuarı, buna en iyi örnektir. Geçmiş yıllara oranla, fuarda ziyaretçi sayısındaki düşüş dikkat çekici boyuttadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Moskova Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin başarılı organizasyonu ile hazırlanan Türkiye standı, fuarın en başarılı standları arasında yer almıştır.

Moskova Metropol otel’de, Mustafa Sandal’ın katılımı ile yapılan konsere çok sayıda yerli/yabancı tur  operatörü, turizm profesyoneli ve basın mensubunun katıldığı gözlenmiştir.

Rusya Tur Operatörleri Birliğince; geçtiğimiz yıl yaşanan Tur Operatörü iflaslarına karşı bir önlem olarak, Türkiye ve Mısır satışı yapan acentelere paket tur “indirim” kısıtlaması getirilmesi yerinde bir karar olarak değerlendirilmiştir. Birçok Türk kökenli Tur Operatörünün de, imzaladığı sözleşme uyarınca paket turlarda açıklanan ücretler üzerinden %5’ten fazla indirim yapılamayacak. Fuarda, turizmciler arasında oluşan olumlu havaya karşın, pazarda etkin tur operatörleri ile yapılan görüşmelerde kapasite artırımı konusunda önemli bir çalışma içerisinde bulunmadıkları, risk yerine, bekle-gör taktiği izledikleri izlenimi vermişlerdir. 

Ancak, 2009 yılında yaşanan düşüşe karşın, Rusya’dan ülkemize, 2010 yılında gelecek turist sayısında %10-12 civarında artış yakalanacağı tahmin edilmektedir.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.