Ruslar, kuyum sektörünün de can simidi...

Altın fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle zorlanan İzmir kuyum sektöründe, Rus turistlerin mücevherat alımı iç piyasayı rahatlattı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Ruslar, kuyum sektörünün de can simidi...

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada dünya ekonomisindeki güven kaybı nedeniyle altının gözde yatırım aracı olduğunu, altın üretiminin kısıtlı olması nedeniyle fiyatların hızla yükseldiğini belirtti.  

Dünya ekonomisindeki güven krizinin yakın bir dönemde çözülebilecek gibi gözükmediğini, bu nedenle fiyatlardaki artış trendinin bir süre daha devam edeceğinin öngörüldüğünü dile getiren Çalışkan, mücevherat sektöründeki durgunluğa karşın yatırım olarak altın satışının katlanarak arttığını ifade etti.

Yatırım amaçlı altınlar arasında külçe altına genelde büyük yatırımcıların ilgi gösterdiğini, küçük yatırımcının ise daha güvenilir olması nedeniyle Darphane tarafından basılan çeyrek, yarım, tam ve Cumhuriyet altınını tercih ettiğini ifade eden Çalışkan, şöyle konuştu:   

“Yatırım altını olarak Darphane baskılı altına müthiş bir talep var. İzmir'de son dönemde özellikle Cumhuriyet altınına olan talebin yükselmesi arz konusunda sıkıntı yarattı. İnsanlar altın alıp yastık altında saklamak istiyor. Kuyumcular da bu talebe yanıt verebilmek için Darphane'ye külçe altın gönderiyor.”

ALIŞ SATIŞ FARKI 4'E KATLANDI-

Çalışkan, normalde Darphane baskılı altınlarda alım ve satım eğilimlerinin eşit olduğunu, arada oluşan farkın Darphane'nin bastığı altınlarla dengelendiğini ancak son dönemde kimsenin altın satmak istememesi nedeniyle dengenin bozulduğunu belirtti.

Bunun alım satım fiyatlarına da yansıdığını, makasın açıldığını belirten Çalışkan, “700 lira civarındaki Cumhuriyet Altını'nın alım ve satım arasındaki fark 5 lira olması gerekirken bu 20 liraya kadar çıktı” diye konuştu.

Mücevher sektöründe en önemli ihracat pazarları olan ABD ve AB ülkelerindeki pazar daralması nedeniyle durgunluk yaşandığını, düğün sezonunda da fiyat yükselişlerine paralel olarak beklenen hareketliliğin yakalanamadığını ifade eden Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl turizmde iyi bir yıl geçiriyoruz. Kuşadası'ndan Alanya'ya kadar olan sahil şeridinde dünyanın en iyi mağazalarına sahibiz. Dünya Altın Konseyi rakamlarına göre Türkiye'ye gelen her 3 turistten 1'i altın alıyor. Son dönemde özellikle Rus turistlerin alımları dikkat çekiyor. Mücevheratta iç piyasayı, başta Ruslar olmak üzere turistlere yapılan satışlar ayakta tutuyor diyebiliriz. Ancak turizm sezonunun bitmesiyle ekim ayı sonrası piyasada önemli bir daralma bekleniyor.”

İzmir'de altın piyasasının oluştuğu Tarihi Kemeraltı Çarşısı Kuyumcular Çarşısı'nda özellikle Cumhuriyet altınına olan talep nedeniyle zaman zaman sıkıntı yaşanabildiği belirtiliyor.

Çarşı esnafı Darphane'nin mevsimsel olarak en düşük miktarda üretim yaptığı bir dönemde talebin öngörülmeyen ölçüde artması nedeniyle sıkıntı yaşandığını kaydediyor. Çarşı esnafı bu yıl düğün sezonunun geçen yıla göre çok daha düşük işlem hacmiyle kapandığını, mücevherat talebinin alternatif takılara kaydığını belirtiyor.

Mücevherat sektöründeki daralma nedeniyle fabrikalar ve takı atölyelerinde düşük yoğunlukla çalışıldığı, işten çıkarmaların yaşandığı da belirtiliyor.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.