Rehberler Odası: Bunun adı cinayettir...
Antalya Rehberler Odası (ARO) Başkan Yardımcısı Oktay Tilki, kazada ölen Rus tercüman Mustafa Günel'in geçen yıl Temmuz ayında yine aynı turda geçirdiği trafik kazasında yaralandığını ve 4 gün hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edildiğini söyledi.
Tek günlük Pamukkale turları yüzünden pek çok kaza olduğunu kaydeden Oktay Tilki, şunları söyledi:
“Oteller her şey dahille hizmet verdiği için acenteler tek günlük Pamukkale turunu, çift günlüğe çıkarmıyor. Bu yüzden turistler saat 02.00 gibi çok erken saatlerde otellerinden alınıyor. Sayıyı artırmak için de bütün otelleri dolaşıp tek tek turist topluyorlar. Dolayısıyla hem tura çıkan rehber, hem yolcular, hem de araç sürücüleri yorgunluk içinde oluyorlar. Acentelerin tek günlük Pamukkale turları düzenlememeleri konusunda dikkatlerini çekmeye çalışıyoruz.”
Antalya Rehberler Odası eski Başkanı ve Turizm Şoförleri Derneği Kurucusu Osman Özbuldu da, kazayı cinayet olarak nitelendirdiklerini belirtti. Yıllardır, turizm ulaşımında güvenirlik olmadığı için tedbir alınmasını istediklerini belirten Özbuldu, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın çaba gösterdiğini ancak hiçbir şey yapılmadığını kaydetti.
YAZILI AÇIKLAMA...
Rehberler Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada da, benzer olayların çok sık tekrarlanmasının, gerekli tedbirlerin ve uyarıların dikkate alınmadığının göstergesi olduğu kaydedildi. Bu kazada ülkemize tatile gelen birçok turistle birlikte rehber Mustafa Günel'in de hayatını kaybettiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
“Kazanın olası gerekçeleri arasında, sabahın çok erken saatlerinde turistlerin otellerinden toplanmaya başlanması, çok uzun etaplı turun (Alanya- Pamukkale gibi) aynı güne sığdırılması, çoğunlukla uykusuz ve yorgun araç sürücülerinin bu turlarda görevlendirilmesi, kültür, eğlence, keyif amacıyla düzenlenen bu turların eziyete dönüşmesidir. Benzer kazaların bir daha yaşanmaması, insanların gözyaşı dökmemesi için Antalya Rehberler Odası olarak ilgili acentelere uzun etaplı, tek günlük turlara alternatif seçenekler hep sunulmuştur. Taşımacı firmaların da, çalışanlarının yeterince dinlenmiş olarak görevlerini yapmalarını sağlamaları bir zorunluluktur.
‘Şoförler bagajda uyuyor’...
Tur operatörü firmasında otobüsü ile birlikte çalışan Ahmet Erol, olumsuz şartlar nedeniyle geçen yıl Kasım'da işi bıraktığını söyledi. Çalışma düzensizliğinden şikayet eden Tahsin Demirci de 2 yıl önce tur otobüsü şoförlüğüne son verdiğini kaydetti.
Pamukkale'ye düzenlenen günlük turları eleştiren Ahmet Erol, “Alanya'dan Pamukkale'ye düzenlenen turları hesapladığınızda 550 kilometre 5 saat gidiş ve 5 saat dönüş 10 saat eder. Bir şoförün günlük çalışma süresi ise 8 saat. Acentalar mecbur tutuyor, taşıma şirketleri ise uyguluyor. Şoförler ise mecbur bırakılıyorlar. Turlar, mutlaka çift şoförlü olmalı” dedi.
Şoförlerin sahil kesiminde hiçbir otele alınmadığınıda belirten Demirci ise “Alanya'da özellikle otellerde şoföre yatak verilmediği için şoförler bagajlarda uyumak zorunda kalıyorlar. Çok uzağa gitmeye gerek yok Antalya Havalimanı'nda bu manzarayı çok iyi görebilirsiniz. Park halindeki otobüslerin hepsinde şoförler bagajlarda uyuyorlar” diye konuştu.
3 ayda 53 tur otobüsü kazası...
ANTALYA Emniyet Müdürlüğü'nün 24 Mart'ta Sosyal Tesisler'de düzenlediği toplantıda da tur otobüsü şoförlerinin durumu gündeme gelmişti.
(DHA)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: