Ramazan, restaurantları üzdü, otelleri sevindirdi...
14 Milyar Euro'luk ev dışı tüketim pazarı, iftarı evde yapmayı sevenler yüzünden Ramazan'da yemekhane ve restoranlar kanalında yüzde 10 küçülüyor. ETÜDER Yönetim Kurulu Üyesi Akar, bu dönem sektördeki küçülmenin turizm bölgelerindeki artışla dengelendiğini söyledi.
Türkiye'de 14 milyar euroluk devasa bir sektör haline gelen 'ev dışı tüketim'e Ramazan'da balans ayarı oluyor. Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Yönetim Kurulu Üyesi İ. Cem Akar, 'Ramazan ayında bizler daha çok evde yemek yemeyi ve iftar sofrasında misafir ağırlamayı seven bir toplumuz. Ramazan ayında yemekhaneler ve restoranlarda yaklaşık yüzde 10'luk bir düşüş yaşarken, turistik tesisler ve otellerdeki artış bizim için dengeyi sağlıyor' dedi.
TURİSTİK BÖLGELER ETKİLENMİYOR...
Akar, şöyle devam etti: 'Ramazan ayında ev dışı tüketim sektörü bölgesel ve kategoriler açısından değişiklik gösteriyor. Genel olarak Ramazan yaz aylarına geldiğinde iftar geç saatlerde oluyor ve dolayısıyla otel, restoran ve cafe'lerde küçülme daha çok hissediliyor. Ama turistik bölgelerde yoğun turist sirkülasyonundan ötürü sektörün büyüdüğünü görüyoruz. Yerli turist bu dönemde çok tatile çıkmasa da yabancıların ülkemize olan yoğun ilgisi devam ettiğinden turisttik bölgeler de Ramazan ayından etkilenmiyor.'
Dışarıda yemek kültürü arttı, aslan payını gıda aldı...
TÜRKİYE'DE ev dışı tüketim pazarının yemek fabrikaları, turistik tesisler, HoReCa (Hotel-Restaurant-Cafeler) ile okullar, hastaneler ve kamu kurumlarından oluştuğunu belirten İ. Cem Akar, 'EDT'de yemek fabrikaları önemini sürdürüyor ancak HoReCa noktaları son yıllarda ciddi gelişim içerisinde. Çünkü dışarıda yemek yeme alışkanlığı günden güne artıyor' dedi. Akar, ev dışı tüketimde aslan payını yüzde 85 ile gıdanın, yüzde 5 ile içeceklerin, yüzde 10 ile gıda dışı kategorinin aldığını sözlerine ekledi.
Gıda ve içecek 5 yılda 3 kat büyüdü...
Türkiye gıda ve içecek sanayinin 17 bin 391 firma, 977 bin kişilik istihdam ve 200 milyar dolarlık pazar büyüklüğü ve 9 milyar dolar dış ticaret ile imalat sanayii içinde 4'üncü büyük sanayi durumunda olduğuna dikkat çeken Akar, şöyle konuştu 'Global krize rağmen sektör yüzde 4 büyüdü. 2000 yılında 1.8 milyar dolar olan gıda ve içecek ürünleri ihracatı 2009 yılında 5.9 milyar dolara yükseldi.'
SEKTÖR YILDA YÜZDE 10 BÜYÜYOR...
15 MİLYAR euro'nun altındaki ev dışı tüketim pazarının dünyada bu sektörün başlangıç büyüklüğü olarak kabul edildiğini belirten Akar, 'Türkiye, Meksika ve Brezilya gibi pazarlar bu kategorinin içinde yer alıyor. 15-30 milyar euro arasında ise İspanya, İtalya, Yunanistan geliyor.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: