Popüler kültürün ilgisi, Şems-i Tebrizi turizmini patlattı...

Elif Şafak ve Ahmet Ümit gibi popüler kalemler Şems’i yazınca, okurları da onun peşine düştü. Son üç yıldır önce Mevlana’yı, ardından da Şems-i Tebrizi’yi adeta yeniden keşfetmiş gibiyiz.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Popüler kültürün ilgisi, Şems-i Tebrizi turizmini patlattı...

Edebiyat ve sinema sektörü onlardan ilham alıyor, müzisyenler Şems yazarlarıyla birlikte konserlere çıkıyor. Bu gelişmelerde kuşkusuz 2007’nin UNESCO tarafından tüm dünyada “Mevlana yılı” ilan edilmesi kadar, edebiyat dünyasının popüler yazarlarının Şems’le ilgili kitaplarının da rolü var. Öyle ki kitapların ardından Mevlana ve Şems’in yaşadığı Konya’da adeta turizm patlaması yaşanıyor.

 

Konya İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Yaşar Sarıcan, Mevlana Müzesi ve Şems türbesine ziyaretlerde büyük artış olduğunu açıklıyor. Müzeyi ayda yaklaşık 200 bin kişinin ziyaret ettiğini söyleyen Sarıcan, bazen günlük ziyaretçi sayısının 10 bine ulaşabildiğini vurguluyor. Geçen yıllara kıyasla şehre gelen yerli turist sayısı yüzde 50, yabancılarınki ise yüzde 40 artmış. Sarıcan, bu yıl Şeb-i Aruz törenleri için gelenlerin sayısının ise 2 milyonu geçmesini bekliyor. Önümüzdeki yıllar içinse 5 milyon ziyaretçi hedefi belirlenmiş.

 

Şems’e yoğun ilgi seyahat acentelerinin de iştahını kabartmış durumda. Jolly Tur, ETS, İrem Tur gibi şirketler, başta Şeb-i Aruz törenleri olmak üzere birçok Mevlana-Şems aktivitesine yönelik tur paketi hazırlamayı sürdürüyor. Bölgeye tur yapan çok sayıda küçük acente de var. 2 ya da 3 gün süren bu turların fiyatı ise konaklama süresi ve otel seçimine bağlı olarak 150 ile 250 TL arasında değişiyor.

 

MÜZİK FESTİVALİNE 5 BİN KONUK...

 

Konya turizminin canlanması otellere de yaramış. Otellerin yüzde 80 doluluk oranlarına ulaştığını vurgulayan Yaşar Sarıcan, kentte bulunan beş yıldızlı otel sayısının inşaatı bitmeye yaklaşan Hilton’la birlikte 3’e yükseldiğini hatırlatıyor. 3-4 yıldızlı 15 otelle birlikte yatak kapasitesi de 8 bine yaklaşmış.

 

Şems’i merak edip Konya’ya gelenler ve ona dair etkinliklere katılanlar sadece yerli turistler değil elbette. İtalya, İspanya, Polonya ve Rusya’dan da çok sayıda konuk geliyormuş. Yaşan Sarıcan, Güney Kore ve Japonya’dan da Konya’ya yoğun ilgi gösterildiğini belirtiyor.

 

İnanç ve kültür turizmi için Konya’ya gelen yabancı konukların günlük ortalama 200 dolar harcadığı belirtiliyor. Bu arada, Şems ve Mevlana odaklı Konya’ya gelen turistin profili de değişmeye başlamış. Sarıcan, şimdi daha çok okumaya ve tasavvufa meraklı genç kesimin geldiğini söylüyor.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.