Platformdan sızan petrol, ABD ve Meksika turizmini tehdit ediyor...
ABD’nin Florida eyaletinden Meksika’nın Yucatan kentine kadar olan ve dünyanın en güzel sahillerini barındıran Meksika körfezi, tarihinin en büyük doğal felaketiyle karşı karşıya.
Amerika kıtasının en önemli turizm merkezlerinden biri olan ABD ve Meksika’nın güneydoğusunda bulunan sahiller, petrol platformu faciası sebebiyle tehdit altında. Sızan Petrolun derhal durdurulmaması, doğal çevre için felaket anlamına gelecek ve sahilleri de petrolle kaplayacak. Böyle bir durumda sahillerin ancak yıllar sonra tekrar kendine gelmesi bekleniyor. Bu süre içinde elbette turizmde durma noktasına gelecek.
Günde 160 Bin Litre Ham Petrol Denize Akıyor...
Meksika Körfezi’ndeki petrol platformunun geçen hafta batması üzerine denize günde 160 bin litre ham petrol aktığı, 900 kilometrekarelik alana yayılan petrol tabakasının yüzeyi hızla genişlediği açıklandı.
Bütün dünyada kaygı ile izlenen kirliliğin boyutları her geçen gün biraz daha büyüyor. Geçen hafta Louisiana kıyılarına 80 kilometre uzaklıktaki ‘Deepwater Horizon’ adlı petrol platformu bilinmeyen nedenle meydana gelen patlamaların ardından batarken kazada 10 görevli öldü. Bölgede uzaktan kumandalı kamerayla yapılan taramada iki ayrı noktadan Meksika Körfezi’ne günde 160 bin litre petrol aktığı tespit edildi. Uzmanlar batan petrol platformunun deniz dibindeki ağzının 1500 metre derinlikte bulunduğunu bildirirken tespit edilen deliğin su altı robotlarıyla kapatılmasına çalışılacağını açıkladı.
Kaza bölgesindeki çalışmaları koordine eden Amerikan sahil koruma teşkilatından Mary Landry, kazanın çok büyük çevre felaketine yol açabileceğini, deniz yüzeyindeki petrol tabakasının yayılmasını önlemeyi hedeflediklerini söyledi. Helikopterlerle yapılan uçuşlarda genişliği 900 kilometrekareyi bulan petrol tabakasının ABD’deki Louisiana kıyılarına doğru sürüklendiğini gösterdi.
Meksika Körfezi’nde yaşayan balıklar ve kıyı şeridinin boydan boya petrole bulanma tehlikesi ortaya çıkarken 1500 metre derinlikteki petrol deliğindeki supaplı özel kapakların su altı robotların yardımıyla çalıştırılmasına çalışıldığı açıklandı. Otomatik kapakların çalıştırılamaması durumunda tali tünellerden sızıntı bölgesine ulaşılmaya çalışılacak. Sızıntı yapan kuyunun çevresinde yeni kuyular açarak basıncın düşürülmesine çalışılacağı belirtildi. Tali platformların yardımıyla, çöken platformla petrol kuyusu arasında yeni bir bağlantı kurulup sızıntı yapan bağlantının tıkanması ve sızan petrolün, deliğin üzerine oturtulacak dev boyutlardaki bir kubbede toplanarak yüzeye pompalanması düşünülüyor.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: