Pilottan, 'Kronik yorgunum' itirafı...

Brüksel’e inişte uçağın motorunu piste vurup THY’den istifa eden pilot Biriz, “Kronik yorgunluk var” dedi. Uzmanlar bunu uçuş yoğunluğuna bağladı ve dikkatsizliğe neden olabileceğini belirtti

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Pilottan, 'Kronik yorgunum' itirafı...

THY’ye ait “Adana” uçağıyla Brüksel Zaventem Havaalanı’na inişi sırasında uçağın 1 numaralı motorunu piste vuran ve hemen ardından THY’deki görevinden istifa eden kaptan pilot Hasan Biriz, “Genel kronik bir yorgunluk var üzerimde, bu olayla ilgili değil” diye konuştu. Uzmanlar ise kronik yorgunluğun dalgınlık ve dikkatsizliğe neden olabileceğine dikkat çekti.

 
Airkule adlı havacılık sitesine konuşan kaptan pilot Biriz, İstanbul-Brüksel seferi sırasında yaşanan olayı anlattı. Aynı zamanda Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Muhasip Üyesi olan Biriz, olayın Airbus A 340 tipi uçağın frenlemesi sırasında yanlışlıkla 1 numaralı motora güç vermesi sonucu meydana geldiğini söyledi. Kaptan pilot Biriz, kokpitte hissedilmeyen olayı, teknisyenin pilotlara bildirdiğini söyledi. Biriz olayın ardından istifa etmesiyle ilgili olarak da “Biz kokpitte çarpmayı hissetmedik bile. Tamamen kendi kararım. Bundan sonra biraz dinleneceğim. Genel kronik bir yorgunluk var üzerimde, bu olayla ilgili değil” dedi.

 

‘Kronik yorgunluk dalgınlık yapar’...

 
Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, pilotlardaki kronik yorgunluğun uçuşların yoğun olduğu yaz aylarında arttığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Kronik yorgunluk aslında birçok meslek dalında olan bir durum. Kronik yorgunluk demek; insanın dinlenme imkanı bulamadan, bedenen ve ruhen çok stres altında kalması, yorulması, dinlenememesi manasında bir kavram. Ancak kaptan pilot açıklamasında gerçekten kronik yorgunluğu mu kastediyor, bilemiyorum. Çünkü insanın özel hayatında da birtakım yorgunlukları olabilir.”

 
Kronik yorgunluğun dalgınlığa neden olabileceğini de belirten Çetingüç, “Yorgun insan hata yapabilir. Bellek bozuklukları gösterebilir. Unutkanlıklar, sakarlıklar yapabilir. Eli titrer, dikkati azalabilir” dedi. (Milliyet)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.