Pegasus’la pilot, Cordon Bleu ile aşçılık okulu açacak...
İş hayatıyla iç içe bir akademik eğitim anlayışı olan Özyeğin Üniversitesi bu yıl Girişimcilik Bölümü’nü açıyor, gelecek yıllarda ise birlikte profesyonel pilot ve aşçılık eğitimi vermek için Pegasus Havayolları ve Cordon Bleu ile görüşüyor.
Tüm öğrencilerini verdiği krediyle burslu okutan ve akademik eğitime farklı yaklaşımıyla bilinen Özyeğin Üniversitesi yeni akademik dönemde yeni bölümler açma hazırlığında. Üniversitenin Rektörü Prof. Erhan Erkut, kurulduklarından beri ayrı bir önem verdikleri girişimcilik için önümüzdeki akademik yılda bir bölüm açacaklarını söyledi.
Erkut, “Program başvurusu yaptık ama YÖK bunu kategorize etmekte biraz zorlanıyordu. Mezununa ne deneceği belli değildi. Konuyu Devlet Bakanı Egemen Bağış’a ilettik, o da ilgilendi” derken bölümün 40 derslik bir programı olduğunu, ders vermeleri için dünyanın çeşitli üniversitelerinden akademisyenlerle teması sürdürdükleri bilgisini verdi. Erkut, “Aslında YÖK’ün Sanayi Bakanlığı’yla bir protokolü vardı, üniversitelerde girişimciliğin desteklenmesi için bir ders verilmesi için... Biz bir ders değil, 40 derslik lisans programı hazırladık. Garanti veriyorum, biz başlayalım arkamızdan 10 üniversite gelecek” diye konuştu.
Girişimcilik Bölümü programının İşletme ile çift ana dal şeklinde verileceğini, YÖK’le yaşanan pürüzü de bu sayede aştıklarını belirten Erkut, “Bu çözümü Twitter’da bulduk. Bir öğrenci Twitter’dan bana sordu, ‘Ben girişimcilik okumak istiyorum ama İşletme’den de çifte diploma alabilir miyim?’ diye... Ben bunu nasıl düşünemedim bilmiyorum” dedi.
Pegasus’la işbirliği...
Erkut, üç yıldır eğitim veren ve ekim ayından itibaren İstanbul Çekmeköy’deki yeni kampüsüne taşınacak olan Özyeğin Üniversitesi’nde bu akademik yıla yetişmese de bir sonraki yıl bir Pilot Okulu açmak için çalışmalar yürüttüklerini, bunun için Pegasus Havayolları ile işbirliği yapmayı planladıkları bilgisini de verdi. Erkut, “Bugün birisi 210 saatlik eğitim alırsa ticari uçak uçurabiliyor. Maliyeti 54.000 euro. Biz bunu 27.000 euro’ya vermeyi planlıyoruz kendi içimizden teşvik ederek. Ayrıca kredilendiriyoruz” dedi.
Airbus veya Boeing için gereken eğitimi havayolu şirketlerinin verdiğini belirten Erkut, “O da 23.000 euro civarında. Pegasus’a girdiğiniz zaman diğer eğitimi mecburi hizmet karşılığı veriyorlar” dedi.
115 yıllık Le Cordon Bleu İle temasta...
Erkut, yeni kampüslerinde bir aşçılık okulu açmak için dünyanın en iyi 10 aşçılık okulu arasında yer alan Fransız Cordon Bleu ile ortaklık görüşmeleri yaptıklarını da belirtti. Cordon Bleu’de üç aylık aşçılık eğitimi bedelinin 22.000 dolar olduğu bilgisini veren Erkut, “Biz bunu yine kendi teşvik sistemimizle 3.000-4.000 dolara vermek istiyoruz” dedi.
Le Cordon Bleu, 1578’de Fransa Kralı 3’üncü Henri tarafından kurulan l’Ordre des Chevaliers du Saint Esprit mensubu şövalyelerinin haçlarını tutan mavi kurdeleden geliyor. Le Cordon Bleu sadece bir okul değil, aynı zamanda geleneksel Fransız mutfağının korunmasını ve tanıtımını ilke edinmiş, adı “mükemmelliyetçilik”le özdeşleşen Fransız kurumlarından biri. 19. yüzyılın sonlarında Marthe Diste’in yayımladığı
Öğrenciyken okudu profesörken okuttu şimdi yazarı oldu...
Özyeğin Üniversitesi’nin Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi Akademik Direktörü olarak görev yapan Profesör Pınar Mengüç, kısa süre önce akademik kariyerine yön veren bir kitabın yazarı oldu. Mengüç; MIT, Stanford ve UC Berkeley gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinde okutulan “Termal Işınım ile Isı Transferi” adlı kitabın beşinci baskısına Teksas Üniversitesi’nden Prof. John H. Howell ve Prof. Robert Siegel ile birlikte yazar olarak ismini yazdırdı.
Mengüç, özellikle güneş enerjisinden elektrik üretimi teknolojileri için bir demirbaşa dönüşen bu kitabın nanoteknolojiyle ilgili bölümünü kaleme aldı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makine Mühendisliği bölümünde lisans ve yüksek lisansını yaptıktan sonra ABD’deki Purdue Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayan Mengüç’ün akademik kariyeriyle bu kitap arasında yakın bir ilişki de var. Mengüç, bunu şu sözlerle aktardı: “Ben üniversiteye girdiğimde kitabın ilk baskısı yapılmıştı. İkinci baskısı ben Purdue Üniversitesi’nde doktora öğrencisiyken çıktı. 1991’de ben Kentucky Üniversitesi’nde ders verirken üçüncü baskı yapıldı, ben de dersimde bu kitabı okuttum. Şimdi ise beşinci baskısı çıktı ve nanoteknolojiyle ilgili bölümünü ben yazdım, artık kitabın üzerinde imzam var.” (Erhan Erkut-Melis Şenerdem)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: