Patara Antik Kenti'ni parlamento başkanları açacak...

Kalkan'da bulunan ve dünyanın ilk demokratik meclis binası olduğu belirtilen, Likya Birliği Dönemine ait meclis binasının açılışını, dünya parlamento başkanlarını yapacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Patara Antik Kenti'ni parlamento başkanları açacak...

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan beldesindeki Patara Antik Kenti'nde kazılar sonucu ortaya çıkan ve dünyanın ilk demokratik meclis binası olduğu belirtilen Likya Birliği Dönemine ait meclis binasını, dünya parlamento başkanlarını davet ederek açılış yapacaklarını söyledi.

 
Şahin, Patara Antik Kenti'nde bulunan ve restorasyon çalışmaları süren Likya Birliği Meclis Binası'nda incelemelerde bulunarak, Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva Işık İşkan'dan bilgi aldı. Antik Kenti gezen Şahin'e, TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Sadık Yamaç, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve diğer yetkililer de eşlik etti.

 

TBMM Başkanı Şahin, incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bilim insanlarının ifadeleri ve verilere göre, Patara bölgesindeki tarihi kalıntıların, dünyanın ilk demokratik meclis binası olduğunun ortaya çıktığını, antik bölgenin şehir devletlerden kurulu Likya Birliğine bağlı demokratik usulle çalışan bir parlamento olduğunu kaydetti.

 

İlk meclis binasında uzun süredir çalışıldığını belirten Şahin, kendisinden önceki TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, Anadolu'nun uygarlıkların beşiği olduğunu bütün dünyaya göstermek için bu binaya sahip çıktığını ve kaynak aktardığını hatırlattı.

 

İNSANLIĞA HATIRLATMA SORUMLULUĞU

 

Şahin, Anadolu'nun medeniyetlerin yaşadığı bir coğrafya olarak insanlığa hatırlatılması gibi bir sorumlulukları olduğunu ifade ederek, milattan önce 2. yüzyılın sonlarından kalan demokratik meclis binasına da bu nedenle önem verdiklerini vurguladı. Önceki gelişine göre alandaki takım çalışmalarda gelişmeler ve ilerlemeler gördüğünü anlatan Şahin, "İnşallah vadedildiği gibi nisan ayının ortalarına yetişir" dedi.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.