Paris’e giden turistler ek ücret ödeyebilir

Fransa, İngilizler ve AB dışından gelen diğer ziyaretçilerin Louvre gibi ulusal anıtlara girerken ek ücret ödemelerini sağlayarak mirasını korumak için fon yaratmak istiyor.

25/10/2024 23:30
Paris’e giden turistler ek ücret ödeyebilir

Plan Kültür Bakanı Rachida Dati, ilk kez Paris’teki Notre Dame katedraline girişte de ziyaretçilerden ücret almak istediğini söyledi. Katedral 2019 yılında kısmen tahrip olan yangının ardından restorasyon çalışmaları için kapatılmadan önce girişler ücretsizdi. Dati, Fransa'nın çoğu zaman harap olan mirasının bakımını finanse etmek için, İngiltere’nin National Trust’ını kopyalamak da dahil olmak üzere yeni yollar bulması gerektiğini söyledi.

Ayrıca AB dışından gelen ziyaretçiler için müze ek ücretleri gibi daha tartışmalı tedbirleri de açıkladı. The Times’ta yer alan habere göre Rachida Dati, Le Figaro’ya verdiği bir mülakatta, “Benim pozisyonum çok net. AB dışından gelen ziyaretçilerin giriş biletleri için daha fazla ödeme yapmalarını ve bu ek ödemenin ulusal mirasın yenilenmesini finanse etmesini istiyorum. Fransızlar her şeyi tek başlarına finanse etmek zorunda değiller” dedi.

Şu anda Louvre biletleri 22 Avro

Kültür Bakanlığı kaynaklarına göre, şu anda biletlerin 22 Avro olduğu Louvre’da, 2026 yılında AB dışı ek ücret uygulamasını başlatmayı planladığını söyledi. İngilizler ve diğer AB dışı ziyaretçiler 25-30 Avro ödemek zorunda kalacak: kesin ücret henüz kararlaştırılmadı. Müzenin geçen yılki ziyaretçi sayısı 8.9 milyondu ve bunların %32’si Fransız, %13’ü ABD’li ve %5’i de İngilizdi.

Dati’nin ayrıca şu anda ziyareti 21 Avro olan Versailles ve 16 Avro olan empresyonist ve post-empresyonist sanat galerisi Musée d’Orsay’a da ek ücret getirmek istediği anlaşılıyor.

Yorumcular diğer anıt ve müzelerin de aynı yolu izleyebileceğini söylüyor

Online bir dergi olan La Tribune de l’Art’ın editörü Didier Rykner, Dati’nin planlarını destekleyerek, benzer düzenlemelerin New York’ta da uygulandığını, örneğin Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nin genel giriş fiyatının 30 dolar olduğunu, ancak eyalet sakinlerinin istedikleri ücreti ödediklerini belirtti.

Adının açıklanmasını istemeyen Parisli bir tur rehberi bu duruma karşı olduğunu ifade ederek, “İnsanlara farklı davranmak iyi bir fikir değil. Londra’da ücretsiz olan süper müzeler varken, burada turistlere neden daha fazla para ödetelim anlamıyorum. Sorun şu ki, politikacılar paradan anlasalar da kültürden anlamıyorlar" diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.