Pandemide turizmin halleri
Geçtiğimiz yıldan bu yana dünyamızı etkisi altına alan Covid-19 salgını ile mücadele eden ülkeler, bir yandan vatandaşlarının sağlığını korumak için sokağa çıkma, seyahat yasakları getiriyor.
Diğer yandan da her sektöre destek paketleriyle ekonomilerini ayakta tutmaya çalışırken kısıtlamalardan en fazla olumsuz etkilenen hizmet sektöründeki turizm endüstrisi önemini herkese hatırlattı.
Şehirler ve ülkeler arası seyahatlerin uzun süre durması, yaz aylarında kısa süreli hareketlenmesi sonucu, geçtiğimiz yıl dünya turizmindeki %70 oranında daralma meydana gelmiş olduğu Dünya Turizm Örgütü tarafından açıklandı.
Ülkemize gelen turist sayısı da %69 oranında geriledi. 2020 yılında ülkeler arasındaki seyahatlerdeki azalmalar nedeniyle turizmin daha ziyade ülkelerin kendi içinde döndüğü kısa bir dönem gerçekleşmesine neden oldu.
Ülkeler, tur operatörü, acentecisi, hava alanlarda bekleyen uçaklar, limanlarda demirli cruise gemileri, garlarda trenler; tatil ülkelerinde, rehberi otelcisi, restorancısı, aşçısı, garsonu, otobüscüsü, yatçısı, teknecisi, garsonundan, müzisyeninden plajcısına kadar milyonlarca çalışanı kocaman bir turizm sektörüne destek olmak için farklı yöntemler uyguladılar. Kimi ülkeler vatandaşlarına otellerde konaklamaları için bir gece kişi başı 50 Euro’luk çek vererek otellere, kimisi tur operatörlerine, Hava Yolları firmalarına mali destekte bulundular.
Dünya ekonomilerinde salgından en fazla olumsuz etkilenen sektörün hizmet sektörü olduğu ifade ediliyor. Turizm sektöründe pilot ve uçuş personeli, yer hizmetleri personeli, rehber, acente, otel ve restoran çalışanlarından, işlerini kaybedenler olduğu, başka sektörlere geçenlerin olduğu bilgileri medyada yer alan haberlerde görüldü.
Turizm sektöründe ‘Personel sayısını azalttık, ancak çekirdek kadro ile çalışabiliyoruz’ diyenlerin sayısının oldukça fazla olduğu her yerde ifade ediliyor. Kalifiye personel çalıştırmanın çok önemli olduğu turizm sektöründe, personelin farklı işkollarına kayması önümüzdeki çok canlı geçeceği görülen turizm sezonunda, aksamalara neden olabilir. Bu nedenle, tur operatörü, seyahat acente çalışanlarından, otel çalışanına, aşçısı, garsonuna turizm sektöründe çalışanların da desteklenmesi önem arz etmektedir.
Hepimizin evlere kapanmasına neden olan 2021 yılında da devam ettiği, ancak geçen yıldan farklı olarak virüse karşı aşılanmanın başlaması bu yılki turizm sezonunun çok daha verimli geçeceğinin olumlu sinyalleri olarak görülüyor. Test yerine aşı belgesi-pasaportuyla ülkeler arası seyahate çıkılabileceği bilgileri medyada yer almaya başladı.
Dünya turizminden aldığı %30 turist sayısı ile %25 turizm elde edilen gelir payı ile, Türkiye ile birlikte 21 ülkenin yer aldığı Akdeniz çanağının dünya turizminin merkezi olduğu Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafında kabul edilmektedir.
Türkiye, Akdeniz ülkelerindeki tesislerin tür ve sınıflara göre dağılımı açısından 5 yıldızlı otel sayısında, İtalya, Yunanistan ve Fransa’nın önünde yer alıyor ve 1,5 milyon yatak kapasitesi ile 2021 sezonunda en fazla tercih edilecek ülkelerin başında geldiği görülüyor.
Her sınıftan otelinden, Ağaç Evlere, Yel Değirmenleri, Kervansaraylar, Hanlardaki butik oteller ve kamping alanlarındaki 1,5 milyon yatak kapasitesine sahip turizm sektörümüz bölgesindeki gücünün yanında, getirdiği döviz, dolaylı dolaysız sağladığı istihdam imkanıyla, ekonomimizdeki katkısının büyüklüğünü ve önemini gösterdi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: