Özaslan, "Sektörün taleplerine en çok 2009’da cevap verildi"...
Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, sektörden gelen taleplere en çok 2009 yılında cevap verdiğini belirterek, "Turizm yapılanması açısından 2009 yılı çok verimli geçti" dedi. Özaslan, 2009 yılının sektörün taleplerine cevap verilmesi açısından çok verimli geçtiğini belirtti.
Son olarak turizm işletmelerinin yabancı personel çalıştırılması ile ilgili esneklik talebine olumlu cevap veren bakanlık, turizm camiasında takdir topladı. Özellikle tur operatörlerinden gelen bu talebi ciddiyetle takip edip, zaman kaybetmeden sonuçlandırdıklarını söyleyen Özaslan, “Her ne kadar yönetmelikteki değişiklik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından imzalanmış olsa da, Kültür ve Turizm Bakanlığının bu konudaki yoğun ısrarları bir an önce değişikliğin yapılmasına sebep olmuştur” dedi.
Yeni yönetmelikle özellikle 4 konuda önemli kolaylık getirdiklerini hatırlatan Özaslan, sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikle yabancı personelin çalıştırılması konusundaki başvuru süresini 3 günden 13 güne çıkardık. Buna ilave olarak bakanlığa aynı konuda yapılacak başvuruların internet ortamında yapılabilmesini sağladık. Bir önemli konu da, bakanlığın karar verme süresini 13 güne kısalttık ve son olarak, tur operatörlerin yabancı uyruklu otel rehberlerine 8 ay süreyle çalışma izni muafiyeti getirdik.”
Özaslan, “Bütün bunlar bir araya geldiğinde, bu konuda çok önemli kolaylıklar getirdiğimiz ortada. İşletmeler, daha az bürokrasiyle uğraşıp, çekirdek faaliyetlerine odaklanabilecekler. Özellikle yabancı personel çalıştırma konusunda önemli miktarda zaman ve uğraş tasarrufu sağladık” dedi. Bu düzenlemeyle ilgili sektörden çok olumlu tepkiler aldığını söyleyen Özaslan, geçen sene Avrupa’nın rakip en büyük 2 tur operatöründen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, ortak yazılmış bir mektup gönderildiğini hatırlattı. Avrupa’nın bu iki dev ismi, söz konusu mektupta, bizzat Bakan Ertuğrul Günay’dan ‘yabancı personel çalıştırılması hususunda’ sektöre yönelik esneklik talebinde bulunmuşlardı.
21 milyarın altına düşmedik...
Özgür Özaslan, 2009 turizm sezonuyla ilgili ayrıca şu değerlendirmeyi yaptı: “Türk turizmi, küresel olarak her alanda ‘krizler yılı’ olan 2009’u çok hafif sıyrıklarla atlattı. Bakanlığın yerli ve yabancı özel sektörle el ele çalışması, etkin bir tanıtım ve pazarlama stratejisi uygulaması ve bakanlığın altyapıya ve yasal uygulamalara yönelik sağladığı değişiklikler ve yasal düzenlemeler, bunun temeliydi. Küresel krizin yabancı pazarlardaki daralması bizi de etkiledi elbette. Ama biz bu önlemler sayesinde rakiplerimizden çok daha az hasarla kapattık 2009’u.”
Tourexpi’ye konuşan Özgür Özaslan, “Türkiye’nin gayrisafi turizm hasılası ile ilgili değişik rakamlar atıldı ortaya, ben size şimdi açıklıyorum: Türkiye’nin 2009 yılı net turizm geliri 21,249 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki seneye göre yüzde 3,2’lik bir düşüşe tekabül ediyor” dedi.
Yapılan bazı değişiklikler:
* Tur operatörü temsilcileri 8 aya kadar muaf
21 Ocak 2010 tarihli, 27469 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile "Görev süresi sekiz ayı geçmemek kaydıyla Türkiye'ye gelen tur operatörü temsilcisi yabancıların" çalışma izni almalarına gerek kalmayacak.
* Çalışma izni başvuruları online yapılacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancıların çalışma izinleriyle ilgili başvurularını elektronik ortamda alacak ve çalışma izinlerini elektronik ortamda belge olarak verebilecek.
* Süre kısaltılıyor
Çalışma izni başvuru sürelerinin kısaltılması yönünde adımlar da atan Çalışma Bakanlığı, ülke içinden istihdam yerine yabancı istihdamını haklı kılacak gerekçeleri değerlendirirken, işin özel niteliğini gösterir bilgiler ile yabancının eğitim durumu, çalışacağı işyerinin ulusal ekonomiye katkısı ve bu niteliklere uygun ücret düzeyi ile istihdam durumunu göz önünde bulunduracak.
Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ’le Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nde yer alan “Mesleki Yeterlilik” tanımı “Hizmet sunucusunun, akademik ve mesleki yeterlilik istem ve prosedürlerini tamamlaması” olarak değiştirildi.
* Online başvuru
Tebliğe göre yabancıların çalışma izni için kanun kapsamında yapacağı başvurular kağıt kullanılarak veya elektronik ortamda yapılabilecek. Çalışma izinleri Bakanlıkça, kağıt kullanılarak veya elektronik belge olarak verilecek.
Türkiye Cumhuriyeti temsilcilikleri ve Bakanlık, yurt dışından yapılacak çalışma izni başvuruları ile ilgili işlemleri elektronik ortamda yürütecek. Başvuru sırasında istenilen belgeler, yabancının temsilciliğe başvuru tarihinde veya takip eden on işgünü içerisinde işverenince Bakanlığa intikal ettirilecek. Ayrıca, temsilciliğe başvuru tarihinden önceki on işgünü içerisinde Bakanlığa intikal ettirilmiş bulunan çalışma izni başvuruları da değerlendirmeye alınacak.
İşte Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik:
21 Ocak 2010 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27469
YÖNETMELİK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:
YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUNUN UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 29/8/2003 tarihli ve 25214 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde yer alan “Mesleki Yeterlilik” tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Mesleki Yeterlilik: Hizmet sunucusunun, akademik ve mesleki yeterlilik istem ve prosedürlerini tamamlamasını,”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 5 – Kanun kapsamında yapılacak başvuruların kağıt kullanılarak veya elektronik ortamda Yönetmelikte belirlenen mercie dilekçe ile yapılması, Yönetmelik eki form ve belgelerin, formun açıklama bölümünde belirtilen şekilde doldurulması ve yine Yönetmelik ekinde belirlenen tüm belgelerin başvuru dilekçesine eklenmesi gerekmektedir. Çalışma izinleri Bakanlıkça, kağıt kullanılarak veya elektronik belge olarak verilir.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“Türkiye Cumhuriyeti temsilcilikleri ve Bakanlık, yurt dışından yapılacak çalışma izni başvuruları ile ilgili işlemleri elektronik ortamda yürütür. Başvuru sırasında istenilen belgeler, yabancının temsilciliğe başvuru tarihinde veya takip eden on işgünü içerisinde işverenince Bakanlığa intikal ettirilir. Ayrıca, temsilciliğe başvuru tarihinden önceki on işgünü içerisinde Bakanlığa intikal ettirilmiş bulunan çalışma izni başvuruları da değerlendirmeye alınır.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“İçişleri Bakanlığınca mülteci veya sığınmacı statüsü verilmiş yabancılardan ikamette süre koşulu aranmaz. Bu statüde bulunanların çalışma izin talepleri değerlendirilirken Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen hususlar dikkate alınmaksızın çalışma izin işlemlerinin en kısa sürede neticelendirilmesi için gerekli tedbirler alınır.
Yurtiçinden yapılan çalışma izin başvurularında çalışma izni verilmesi halinde izin belgesinin tebliğ tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde çalışma meşruhatlı ikamet tezkeresi almak için emniyet makamlarına başvuruda bulunulması zorunludur. Aksi halde çalışma izni geçerlilik kazanmaz.”
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “Bakanlık, ülke içinden istihdam yerine yabancı istihdamını haklı kılacak gerekçeleri değerlendirirken, işin özel niteliğini gösterir bilgiler ile yabancının eğitim durumu, çalışacağı işyerinin ulusal ekonomiye katkısı ve bu niteliklere uygun ücret düzeyi ile istihdam durumunu da dikkate alır.”
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 55 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
a) Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerle çalışma izninden muaf tutulanların,
b) Daimi ikametgahları yurt dışında olup bilimsel, kültürel ve sanatsal faaliyetler amacıyla bir aydan az, sportif faaliyetler amacıyla dört aydan az süre ile geçici olarak Türkiye’ye gelecek yabancıların,
c) Türkiye’ye ithal edilen makine ve teçhizatın montajı, bakım ve onarımı, kullanımına ilişkin eğitiminin verilmesi veya teçhizatı teslim almak veya Türkiye’de arızalanan araçların tamiri amacıyla; Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren üç ayı geçmemek ve bu durumu ibraz edeceği belgeler ile kanıtlamak koşuluyla gelenlerin,
ç) Türkiye’den ihraç edilen ya da Türkiye’ye ithal edilen mal ve hizmetlerin kullanılmasına ilişkin eğitim amacıyla Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren üç ayı geçmemek ve bu durumu ibraz edeceği belgeler ile kanıtlamak koşuluyla Türkiye’de bulunanların,
d) Belgeli turizm işletmelerinin sınırları dışında faaliyette bulunacak fuar ve sirklerde gösteri ve benzeri görevli olarak Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren altı ayı geçmemek ve bu durumu ibraz edeceği belgeler ile kanıtlamak koşuluyla bulunanların,
e) İki yılı geçmemek ve eğitim süresiyle sınırlı olmak üzere durumunu ibraz edeceği belgeler ile kanıtlayarak üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi ve görgülerini artırmak üzere gelen yabancıların,
f) Sosyo-kültürel ve teknolojik alanlar ile eğitim konularında altı ayı aşmayan bir sürede Türkiye’ye önemli hizmet ve katkı sağlayabilecekleri ilgili mercilerce bildirilenlerin,
g) Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığının (Ulusal Ajans) yürüttüğü programlar kapsamında gelecek yabancıların program süresince,
ğ) Kapsamı ve süresi konusunda Bakanlık, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının mutabakata vardığı uluslararası stajyer öğrenci programları çerçevesinde staj görecek yabancıların,
h) Görev süresi sekiz ayı geçmemek kaydıyla Türkiye’ye gelen tur operatörü temsilcisi yabancıların,
ı) Türkiye Futbol Federasyonunca veya Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce talepleri uygun bulunan yabancı futbolcular ile diğer sporcu ve antrenörlerin sözleşmeleri süresince, Sayfa 4
i) Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Standartları Hakkında Uluslararası Sözleşme’nin I/10 Kuralına göre devletlerle yapılan ikili protokoller gereği, ilgili idareden “Uygunluk Onayı Belgesi” almış Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı ve kabotaj hattı dışında çalışan gemilerde görev yapan yabancı gemiadamlarının,
j) Türkiye Avrupa Birliği Mali İşbirliği Programları kapsamında yürütülen projelerde görevlendirilen yabancı uzmanların, görevleri süresince,
çalışma izni almalarına gerek bulunmamaktadır.
(2) Mesleki hizmetler kapsamında olup, muafiyet hükümlerine tabi yabancı mimar, mühendis ve şehir plancılarının, hizmet sürelerinin bir ayı aşması durumunda akademik ve mesleki yeterliliğini tamamlayarak Bakanlıktan çalışma izni alması, ilgili meslek kuruluşuna geçici üye olması ve ulusal kurum ve kuruluşların uygulamalarına uyması zorunludur.
(3) Muafiyet süreleri uzatılamaz. Ayrıca birinci fıkranın (b), (c), (ç), (d), (f) ve (h) bentleri kapsamındaki yabancılar, bir takvim yılı içinde muafiyet hükümlerinden sadece bir kez yararlanır. Ancak, bu haktan yararlanabilmek için yabancının daha önce aynı amaçla almış olduğu ikamet tezkeresinin bitiş tarihinden itibaren üç ay geçmiş olması şartı aranır. Muafiyet sürelerinden daha fazla çalışılacak olunması durumunda Bakanlıktan çalışma izni alınması zorunludur.
(4) Bu maddede sayılan yabancılar, ülkeye giriş yaptıkları tarihten itibaren en geç otuz gün içerisinde ve her halükarda faaliyetlerine başlamadan önce geliş amaçlarını, ne kadar süre ile ve nerede kalacaklarına ilişkin bilgileri, bulundukları yerin emniyet makamlarına bildirerek ikamet tezkeresi almak zorundadırlar. Muafiyet hükümlerinden yararlanacak yabancılara ilişkin sosyal güvenlikle ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmesi zorunludur. Bu madde kapsamında ikamet tezkeresi düzenlenen yabancıların kimlik bilgileri ile çalışacakları işyerlerinin unvan ve Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri sicil numaraları emniyet makamları tarafından her ay Bakanlığa bildirilir.”
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 ve EK-2 ekteki şekilde değiştirilmiş,
EK-3 yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: