Otellerin yangın konusundaki eksikliklerini 100 gün önce Turizm Aktüel'de yazmıştım

La Pigna Hotel Genel Müdürü İzzettin Yurtsever, "Otellerde sürdürülebilir turizm denetlemelerinde yangın konusunda eksik ve yetersizliği gördüğümden dolayı, sektörü 100 gün önce yayınlanan yazımla uyarmıştım" dedi.

22/01/2025 12:53
Otellerin yangın konusundaki eksikliklerini 100 gün önce Turizm Aktüel'de yazmıştım

İzzettin Yurtsever, şöyle dedi:

''BAKANLIK 1500 OTELE CEZA KESTİ' başlıklı 7 Ekim 2024  tarihinde www.turizmaktuel’de yayınlanan Sürdürülebilir Turizmin eksiklikleri konusunda Bakanlığın sadece ceza kesmesi ile ilgili eleştirel yazımda, otellerde yangın sistemleri bakım sözleşmelerinin yüzeysel ve eksik olduğundan mülk yönetiminin sürdürülebilirliği Ticari amaçlı sürdürülebilir denetleme sistemi yerine Bakanlık bünyesinde görev alan otelcilik konusunda uzman kişilerce en az 2-3 gün sürebilecek şekilde habersiz denetlemenin yapılmasını ve bunun bir rapor olarak sunulmasını önermiştim.

YAZIMIN İLGİLİ KISMI AYNEN SİZE AŞAĞIDA AKTARIYORUM:

"Ticari amaçlı denetleme sistemi yerine Bakanlığın bünyesinde görev alan otelcilik konusunda uzman kişiler denetim yapmalı.

Ticari amaçlı denetleme sistemi yerine Bakanlığın bünyesinde çevre, gıda, inşaat ve makine mühendisliği ile otelcilik konusunda uzman birkaç kişilik ekip ile yılda bir en az 2-3 gün sürebilecek şekilde bu otellere hem de habersiz yapılacak denetlemelerde sürdürülebilir turizm kapsamını daha da genişleterek otelin turizm belgesinde belirtilen oda sayısı, outletler, salonlar ve eğlence ünitelerinde izinsiz bir düzenleme ve değişiklik yapıp yapmadıklarını da incelemelidirler.

Otelci taahhüt ettiği hizmetleri ve üniteleri turizm işletme belgesi aldıktan sonra sürdürmemekle işin başında sürdürülebilir turizmi yanlış karar ve göstermelik alt yatırımlarla sekteye uğratmakta olduğunun örneklerini hep birlikte sıkça görmekteyiz. Ayrıca otele ait tüm tesisatlar, depreme dayanıklılık ve yangın sistemleri dahil bakım sözleşmelerinin yüzeysel ve eksik olabileceğini de dikkate alarak mülk yönetiminin de sürdürülebilirliği yerinde inceleme yapılarak denetlemelidirler.

Tesis bu durumda hijyen, haccp, safety, security, istihdam kalitesi, personel planlaması, sosyal haklar, kültürel zenginliklerin öne çıkarılması, fiziki bütünlük, çevresel etki, biyo çeşitlilik, yerel halkla iletişim sonuçları, misafir memnuniyeti, bina ve makine bakımı gibi tüm alanlarda denetlenecek ve otelin yönetim kuruluna veya iş sahibine de elbette ücreti karşılığında ve sonuçları ile itibariyle uyarı ve yaptırımların da söz konusu olacağı esaslı bir rapor sunulmuş olacaktır. Tabii ki bu sonuç raporu Bakanlık kayıtlarında daha sonraki denetimler için hazır bulundurulacaktır.

2017 de kaleme aldığım "Bakanlık ile Oteller arasında İletişim Köprüsü Kurulmalı’’ yazımda önerdiğim iletişim portalında Denetleme Modülü ve Sürdürülebilir Çevre modülünde belirttiğim gibi bugün Sürdürülebilir Turizm denetlemesinde yüzlerce sayfa belgeleri tek tek çıkarıp masaya yaymak yerine , Mavi Bayrak Uygulamasında olduğu gibi otele bir şifre verilerek dijital ortamda online kayıt yapılmalı ve otel sürdürülebilir turizmin istediği resmi belgeleri, raporları, hedefleri, analizleri standart döküman üzerinde işleyip sisteme girmeli ve aşama aşama ilerleyerek kaydı tamamlamalıdır. Tesisin Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı denetimleri de Sürdürülebilir Turizm sistemine aktarılabilmeli ve tesisin durumu izlenebilmelidir.

Böyle olduğu taktirde otelci eksik evrak ve işlemlerini sistemden görerek tamamlamış olacak ve denetçi de denetleme esnasında sürprizlerle karşılaşmadan işi çok daha kolaylaşarak tesis hakkında önceden bilgi sahibi olacak ve fiziki denetime, birebir denetime daha fazla vakit ayırabilecektir."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.