Otellerin stokladığı et,
çabuk bozuldu!
Son dönemde et fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle turizm sezonunda sıkıntı yaşamak istemeyen turizmcinin yaptığı toplu alım hamlesi ters tepti.
Birçok otel fiyatların daha da yükseleceği beklentisi ile sezonluk et ihtiyaçlarını etin tavan yaptığı günlerde toplu olarak aldı. Ancak çıkan ithalat kararı ile fiyatların bir miktar düşmesi, otel sahiplerini hüsrana uğrattı. Otel sahipleri karkas etten kilo başına 4 TL zarar etti.
En büyük zararın büyük zincir oteller hanesinde olduğunu belirtiliyor. Çünkü 1000 kişilik bir otel sezonda 40-60 ton et tüketiyor. 3-4 TL'lik bir gerilemenin büyük otellere en az 200-300 bin TL'lik zarar yazdırdığı söyleniyor.
Akdeniz Otelciler Birliği Başkanı Sururi Çorabatır, "Özellikle et fiyatlarında yaşanan dengesizlik ve fiyatların daha da yükseleceği söylentisi nedeniyle otelciler o zamanki yüksek fiyattan ihtiyaçları olan eti sezonluk bağladı. Parasını peşin verenler oldu. Şu anda karkas fiyatlarında yaşanan 3-4 TL'lik gerileme nedeniyle zarar eden çok fazla otel var" dedi.
Et fiyatında denge kurulmalı
Zarar edenler arasında kendisin de olduğunu belirten Çorabatır, "Otellerimizin ihtiyacı olan 40 tonluk etin 10 tonunu önceden bağladık. O zaman karkas etin kilosunu 17-18 TL'den aldık. Şimdi karkas ette fiyatlar peşin ve toplu alındığında 14.5-15 TL'ye kadar düştü" diye konuştu.
Sektör olarak öncelikle et fiyatları ile ilgili bir dengenin oluşmasını beklediklerine dikkat çeken Çorabatır, "Sektörümüzün maliyetleri Türkiye enflasyonunun üzerinde seyrediyor. Biran önce et fiyatlarıyla ilgili dengenin oturmasını bekliyoruz.
Sektör olarak ette yaşanan dengesizlikten dolayı zararımız büyük. Fiyatlar yükselecek denince birçok otel o zamanki mevcut fiyatlardan et bağladı. Parasını peşin veren, 30-60 gün vadeli sezonluk et bağlayan oldu. Ama şu anda hem ithalat söylentileri ile et fiyatlarında bir gerileme sözkonusu. Bu nedenle toplu et alımı yapanlar zarara uğradı" dedi.
Et fiyatlarında yaşanan istikrarsız gidişattan dolayı birçok otelcinin panikleyin bağlantı yaptığına dikkat çeken Şampiyon Otelleri'nin sahibi ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Osman Ayık, şunları söyledi: "Bu nedenle sezonluk bağlantı yapanlar için sıkıntı oluştu. Genelde büyük gruplar ve finans gücü olanlar bu tür sezonluk bağlantıları önceden yaptı. Çünkü onlar miktar olarak da fazla et tüketiyor. Ama nereden bakarsanız yılda 100 tona yakın et tüketen zincir gruplar için et fiyatlarında yaşanan 3-5 TL'lik gerileme bile önemli miktarda zararlara neden oluyor. Bu belirsizlikler otelcileri zora soktu. Bizde kendi otelimiz için önümüzü göremediğimiz için tedbir için en azından ihtiyacımız olan etin bir kısmını önceden yüksek fiyatla almıştık."
Otellerin sezon öncesinde sadece ette değil bütün ürünlerde toplu alım yaptığına dikkat çeken Belek Turiz Yatırımcıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Hacısüleyman ise, "Buna zarardan ziyade bir ticaret olarak bakmak lazım. Eğer bu toplu alım yapanlar fiyatlar tersine gitseydi bu defa da kar etmiş olacaklardı. Bu nedenle etten ziyade şu anda turizmde döviz kurlarının geriye gidişinden dolayı daha ciddi bir sıkıntı yaşanıyor" dedi.
Otelcilerin bu tür toplu alımları fiyattan ziyade etin temin edilebilmesi ve standart sıkıntısı yaşanmaması için yaptığına dikkat çeken Hacısüleyman, şunları söyledi: "Bu tür toplu satınalmalarla aslında istediğimiz standarda ve istediğiniz zamanda temin edebilmek için yapıyoruz. Bu nedenle buna zarar diye bakmamak lazım. Bu bir ticarettir."(Referans)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol:
Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.