Otellerde Kurumsal İmaj Nasıl Olmalı?

İmaj, bir insan veya kurumun toplum ve çevredeki diğer insanlar tarafından algılanma şeklidir. İmajın etkinliği ve gücü, kişi veya kurumun bırakacağı veya vereceği mesajlara bağlıdır.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Otellerde Kurumsal İmaj Nasıl Olmalı?

ÜNSAL BARIŞ

İmaj, bir insan veya kurumun toplum ve çevredeki diğer insanlar tarafından algılanma şeklidir. Her insan ve kurumun diğer insanlar ve toplum üzerinde bıraktığı bir izlenim vardır. Bu izlenim olumlu da, olumsuz da olabilir. İmajın etkinliği ve gücü, kişi veya kurumun bırakacağı veya vereceği mesajlara bağlıdır.
 
İmajın insan veya kurumun kişiliğini belirlediği muhakkaktır. Eğer imaj kavramı iş yaşantımızdan, özel yaşantımızdan, bireysel ve kurumsal yaşantımıza kadarbu kadar önemli bir yer tutuyor ise, acaba imajın kişilikbelirlemesinde hangi unsurlar etkin oluyordur?
 
Bu yazımda, kurumsal imaj konusunun otelcilikteki yeri ve önemi konusunun üzerinde biraz durmak istiyorum.Kurumsal imajı etkileyen ve oluşturan unsurlar ile ilgili başlıkları aşağıda sıralıyorum:

 

1)Otelin adı: İmaj belirlemesinde geçerli en önemli birinci unsurdur. Otelin adının seçkin, kısa, akılda kalıcı, akılda çağrışım yapan, söylemi kolay, kurum etkinliğini anlatan veya kurumun en önemli niteliğini vurgulayan bir kelime olmalıdır.

2)Otelin logosu: (Amblem) Dikkat çekici, akılda kalıcı, çağrışım yapan, rengi ile dikkat çeken,karakteristik bir sembol olmalıdır.

3)Otelin görünümü: Dış görünüm ve iç dekorasyonimaj oluşmasında çok etkin olan unsurlardan birisidir. Örneğin; Falez ve Sheraton otellerinin dış görünümü Antalya imajını oluşturan görüntülerden birisidir. Başka bir örnek; Lara’daki Concord,Titanic, Mardan Palace, Kremlin Palace,İstanbul’daki Hilton Oteli vs. akılda kolay kalan dış görünüme sahip olduklarını da anımsatmak isterim.

4) İç İletişim gücü: Kurumların bir iç iletişimleri bir de dış iletişimleri vardır. İç iletişimi sağlıklı olmayan bir kurumun dış iletişiminin etkinliği ve gücünden bahsetmek zordur. Öncelikle kurum içinde iletişiminyaygınlığı, hiyerarşi düzeni, hızı ve sağlıklı işlerliğiüzerinde durulmalıdır. Zaman zaman bu konuda da eğitim seminerleri düzenleyerek, işletmeye iç dinamizm sağlanmalıdır.

5) Dış iletişim gücü: Telefonların sağlıklı çalışması, yazışmaların düzen ve hızlılığı, sağlıklı arşivleme,inter-net ağından maksimum düzeyde yararlanma, tüm medya kurumları ile sıkı ve sağlıklı ilişkiler, reklam, tanıtım, fuarlara, sergilere katılım ile mümkün olabilir. Bir iletişim uzmanını, halkla ilişkiler veya iletişim müdürlüğüne atamak yerinde olur.

6) Kalite: Otelin yapısal donanımını tamamlamadan, eğitim konusunu sistematik bir raya oturtmadan, kaliteden bahsetmek biraz zordur. Kalitenin sağlanması ve kalitede istikrar, imajın etkinliğinde ve gücünde büyük rol oynar.

7) Huzur: Otelin içinde huzur sağlanamamışsa, ne kadar maddi ve manevi yatırım yapsanız, ne kadar çabalasanız, hepsi de akıntıya kürek çekme ile eş değerdir. Kurum içi huzuru öncelikli olarak sağlanmalıdır.

8)Saygınlık: Saygınlığın sağlanabilmesi için her türlü sözleşme hükümlerine uymak, piyasa ödemelerini muntazam yapmak, personel ödemelerini geciktirmemek, vergi kaçırıyor izlenimini vermemek,primleri vaktinde ödemek, rezervasyon taahhütlerini yerine getirmek, hukuka ters düşecek işlemlerden kaçınmak, toplum ahlakını ilgilendiren konulara ters düşmemek, kurum içinde sevgi ve saygıyı tesis etmek ile sağlanır.

9)Güven: Kurum olarak çalışanlara, iş birliği yapılan birey ve kurumlara, piyasaya, lokal ve merkezi yönetimlere, konuklara, medya kuruluşlarınamutlaka güven verici olunmalıdır.

10)Sistem: Otelin işletim sistemini seçerken, kurumunoda ve salon kapasiteleri, beklenen doluluk oranı, kurumun yıldızı, sistemin hızlı çalışması, minimum arıza, hızlı bakım, gelişim ve değişikliğe açık, odalar bölümü, muhasebe, depolama, personel, istatistik, raporlama, maliyet analizlerini hızla ve sağlıklı yapabilen, kurum içinde oto-kontrol sağlayabilen bir sistem satın alınmalıdır.  Sistem seçiminde tabii ki ekonomik davranılacaktır, ancak hiçbir zaman ucuz bir sistem alımına yanaşılmamalıdır. Verilen referanslar ciddi ve titizlikle incelenmelidir. Sistemin sağlıklı çalışmasının kurumun verimi ve imajı üzerindeki rolü önemsenmelidir.

11)Prosedürler: Bir otelin sistematik ve uluslar arasıkurallara uygun çalışabilmesi için, otel içinde uygulanacak prosedürlerin uzman kişiler tarafından,otelin ihtiyaçlarına göre hazırlanıp, titizlikle uygulanmasına bağlıdır. Prosedürler, hem çalışanların işlerini düzenler, kolaylaştırır, hem çalışanların işletmeye olan saygısını arttırır ve hem de bu saygınlığın kurum dışına yansımasını da sağlar.

12)Üniforma seçimi: Otelin niteliklerine ve markasına uygun üniformaların seçimi, iş yeri disiplininekatkıda bulunduğu gibi, kurum imajının oluşmasınada katkıda bulunur. 

Otellerde imaj düzenleyici ve koruyucu yetkililer:

Otellerde imaj düzenleyici ve imaj koruyucu yetkililersırası ile aşağıdaki kişilerdir:

 

Yönetim Kurulu Başkanı

Yönetim Kurulu Üyeleri

Ceo (Yürütme Kurulu Başkanı)

Koordinatör

Genel Müdür

Departman Müdürleri

Sektörde bir marka yaratmak, önce sürekli eğitimsağlamak, sonra kalitede istikrar sağlamak ve son olarak da iyi imaj yaratmak ile mümkün olabilir. Bunun sırrı da ekip çalışmasından geçer. Aksi halde,markalaşma konusu sakız gibi çiğnenir durur…


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.