Oteller odalarını 'Online' satma yarışına girdi...
Kriz döneminde en iyi ve en uygun fiyatlı tatil olanaklarını araştıran tatilciler, online rezervasyona yöneldi. Tatile çıkmadan önce, kalacakları otelin fotoğraflarından akşam yemeğini nerede yiyeceklerine kadar, her türlü bilgiye internetten rahatça ulaşıp daha önce aynı lokasyonda kalan kişilerin yorumlarından faydalanan kullanıcılar, online rezervasyon oranlarını da artırdı.
Bundan dolayı otelcilikte rekabet alanı online rezervasyona doğru kayarken, 2010 rezervasyonlarını erken doldurmak isteyen turizmciler, yurtiçi ve yurtdışından sitelerle anlaşma imzalamaya başladı. Beyoğlu'ndaki Mia Pera Hotel'in Genel Müdürü Erhan Çakay, artık iyi pazarlama yapan otellerin rezervasyonlarının en az yüzde 50'sini online sağlaması gerektiğini söylüyor. Çakay, "Otelcilikte yeni rekabet alanı acentelerden online pazara doğru kaymaya başladı. Aralık ayında faaliyete geçen otelimizin 1 aylık rezervasyonlarının yüzde 90'ını online sağladık. 2010 yılı için hedefimiz yüzde 50. Bunun için yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösteren 132 siteyle görüşmeler yaptık. Bunların birçoğuyla anlaştık" dedi.
Gelirinin yüzde 40'ı online satıştan...
Beyazıt'taki BW The President Otel de online rezervasyonla satışlarını artıran kuruluşlar arasında yer alıyor. Otelin Genel Müdürü Ersin Durgun, 2009 yılında yaptıkları rezervasyonların yüzde 30'unun online satışlardan oluştuğunu, toplam gelirler içinde online satışların yüzde 40 pay aldığını söyledi. Artık otelcilerin asıl rekabet alanlarının online ortam olduğunu belirten Durgun, şunları söyledi: "10 yıl önce internetten rezervasyon yapan ilk oteller arasında yer alıyoruz. O dönem satışlarımızın yüzde 1'e yakını online rezervasyonlardan oluşuyordu. Şimdiyse bu oran yüzde 30'a çıktı. Artık rekabet tamamen bu pazara kaydı. Bizim için online satış, çok daha verimli ve kazançlı. Bu nedenle bu alana yatırım yapmayı sürdüreceğiz."
Son 4 yılda online satışlar yüzde 100 arttı...
Türkiye'de 400 firmanın teknolojik altyapısını kuran UyumSoft'un Genel Müdürü Mehmet Önder, son 4 yılda online satış oranında yüzde 100 artış yaşandığını söyledi. Turizm sektörünün artık sadece tur operatörleri ve acentelerle satış yapmadığına dikkat çeken Önder, "Devir artık sanallaşma devri. Türkiye'de ilk olarak bilişim sektörünün rağbet gösterdiği online satış yöntemi, artık sanayi kuruluşları ve otellerin de gündeminde. Bizim 400'e yakın müşterimiz var. Bunun 150'si bu sistemi aldı. Bunlar altyapı sistemlerini kurarak dünyaya açıldılar. Dünyanın herhangi bir yerinden turist çekmek isteyen oteller, bu sisteme uzak kalamaz. Bu dönemde online altyapılarını oluşturmayan oteller ayakta kalamaz" diye konuştu.
25 milyon internet kullanıcısı var...
Dünya genelinde 1.5 milyarın, Türkiye'de ise 25 milyonun üzerinde internet kullanıcısı bulunduğunu anlatan Seyahatix.com Genel Müdürü Giray Hüdayioğlu, "İnternet, tüm kavramları değiştirip, turizm sektörüne de yepyeni bir yaklaşım ve dinamizm getirdi. Türkiye'de her ay yaklaşık 10 milyon kişi, seyahat planlarını seyahat arama motorlarından oluşturuyor" diyor.
Google'ın Türkiye'de Nielsen araştırma şirketiyle ortaklaşa gerçekleştirdiği "Online Tatil" araştırmasına göre, Türkiye'de turizm ve seyahat sektörü ürünleriyle ilgili online araştırma ve satın alma alışkanlığı artış gösteriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 61'i interneti gidecekleri tatille ilgili bilgi toplamak için önemli bir kaynak olarak görüyor. Yüzde 37'si ise tatil paketi tercihinde son kararlarını vermek konusunda internetin etkili bir araç olduğunu belirtiyor. İnternetin karar mekanizmasındaki etkisinin bir diğer göstergesi de tatil araması gerçekleştiren kişilerin yaklaşık yüzde 40'ının 3-5 web sitesini gezerek bilgi topluyor ve gideceği otele karar veriyor olması. (Referans)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: