Oteller boş… Krizi yönetemeyeceksen, neden TGA’yı kurdun?

Türkiye’de her şey çok pahalı. Yabancı turistler de Türkiye’deki pahalılıktan şikayetçi. Turizm sezonu iyi geçmiyor. Turistler otel dışında harcama yapmak istemiyorlar. Otelciler de geçen seneki karlılıkların çok ama çok altındalar. Otellerin maliyetleri arttı, döviz kurları artmadı. Turizmciler endişeli, oteller Avrupa ve Rus pazarları için indirim kampanyaları başlattı. Turizmciler idare etmeye çalışıyorlar ama, yine olmuyor.

Hasan Arslan Hasan Arslan 10/07/2024 20:34
Oteller boş… Krizi yönetemeyeceksen, neden TGA’yı kurdun?

2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde, otellerden konaklama vergisi olarak yaklaşık 2,2 milyar TL vergi tahakkuk etti. Bu dönemde ödenen vergi de yaklaşık 1,75 milyar TL oldu. Bu dönemde en çok konaklama vergisi İstanbul ve Antalya’dan alınırken onları Ankara, Muğla, İzmir, Bursa ve Nevşehir izlemişti.

İSTANBUL VE ANTALYA TÜM YILLARIN TURİST REKORUNU KIRMIŞ!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na göre, İstanbul’a ilk 5 ayında 6 milyon 923 bin 768 yabancı ziyaretçi ağırlayarak, tüm yılların hem mayıs ayı hem de 5 aylık dönemde en yüksek yabancı ziyaretçi sayısına ulaştı. Antalya’ya da ise, 4 milyona yakın ziyaretçi ile yeni bir rekora imza atıldı. Antalya'nın yılın ilk 5 ayında ağırladığı ziyaretçi sayısı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 16,26 arttı. Tabii hiçbir turizmci bu açıklamayı ciddiye almıyor.

Bodrum, Çeşme ve Alaçatı geçen yıl olduğu gibi turizmde yine büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Hiçbir STK yetkilisi/başkanı bu konular ile ilgili bir açıklama yapmıyor, yapamıyor.

Turizmciler, 'Bu krizi nasıl atlatırız' diyerek, Yunanistan’a karşı harekete geçmeye çalışıyor. Yerli turistin Yunan adalarına gitmesini engellemek için, kapıda vize uygulamasının kaldırılmasını talep etmeye hazırlanıyor.

Turizmde ciddi bir kriz var. Oteller boş. Oteller dolmuyor. Turizmciler mutsuz ve umutsuz.

KRİZİ YÖNETİMİYORSAN NEDEN AJANS KURDUN?

Ama tüm bunlar olup biterken, bakanlık turizmi unuttu. Turizmin sırtına durmadan vergi yükü bindiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ise, derin bir sessizlik içinde. Turizm Geliştirme ve Tanıtma Ajansı’nı kur, turizmcilere vergi yükünü bindir. Yetmedi bir de, Konaklama Vergisi’ni bindir. Şimdi kriz kapıda, merak ediyoruz şimdi nasıl bir çözüm üretecek bakanımız? Her turizmci gibi, biz de merak ediyoruz.

5 ay önce ne demişti Turizm Bakanı Ersoy: “Sektörümüzü krizlere karşı bağışık hale getireceğiz. Turizmde bunu nasıl yapacağız? Ürün ve misafir çeşitliliği yapacağız.”

Sonuç ortada….


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.