Otel yatırımları, ikinci yarıda % 100 arttı...

Jones Lang LaSalle Hotels, 2010’un ilk yarısında otel pazarında gerçekleştirilen yatırımlar ile otel yatırım pazarının yükselmeye başladığını, ilk yarıda gözlemlenen bu büyümenin yılın ikinci yarısında daha da hızlanması beklediklerini açıkladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Otel yatırımları, ikinci yarıda % 100 arttı...

Açıklamada 2010’un ilk yarısında işlem hacminin geçen yılın aynı dönemine kıyasla %6 oranında bir artışla 1.6 Milyar Euro’ya ulaştığı, bu rakamın ikinci yarıda ise iki katına çıkmasının beklendiği belirtildi.

Jones Lang LaSalle Hotels’in yıl başında yaptığı tahminlere paralel olarak; İngiltere yatırım aktivitesi 2009 yılında pazar payının %14’ünü temsil ederken, 2010 yılında bu rakamı %19’a yükselten İngiltere 300 Milyon Euro’nun üzerinde gerçekleştirdiği yatırım işlemiyle, 2010 yılında en aktif pazarı oldu. Geçen yılın lideri Fransa ise 270 Milyon Euro değerinde işlem gerçekleştirdi.

Jones Lang LaSalle Hotels tarafından yapılan açıklamada; otel operatörleri, kurumsal yatırımcılar ve yatırım fonları/özel sermaye, otel yatırımları için güçlü bir istek duyduğuna ve EMEA bölgesinde 2010’un ilk yarısındaki tüm otel yatırımının yaklaşık %65’ini oluşturduğuna dikkat çekilirken, tecrübeli yatırımcıların 2010 yılının satın alma için iyi bir zaman olduğuna inandıkları vurgulandı.

Toplam yatırımın %47’sini oluşturan yerli sermaye, yatırımın baskın kaynağı olmayı sürdürdü. Avrupalı kaynakların gerçekleştirdiği yatırım %18’den %34’e yükseldi. ABD tarafından gerçekleştirilen otel yatırımları ise güçsüzlüğünü sürdürüyor. Orta Doğu otel yatırım pazarı 2009 yılında pazar payının %9’unu oluştururken, 2010 yılının ilk yarısında bu oranı %14’e yükseldi. Ancak Güney Asya başta olmak üzere yatırım anlamında güçlü bir paya sahip olan Asya’daki alıcılar önemli bir yatırım gerçekleştirmediler. Bu alıcılar Londra ve Paris’te indirimli fiyatlardan satışa sunulan iyi kalitede mülk arama eğilimi gösterdiler.

Pazarın dinamikleri değiştiğini belirten Jones Lang LaSalle EMEA CEO’su Mark Wynne Smith, “Hem alıcılar, hem de satıcılar görüşmelere tedbirli yaklaştığı için anlaşmaların tamamlanması daha uzun sürüyor. Ancak, satıcıların mevcut ekonomik ortamda alıcıların fiyatlandırmasının kabul edilebilir olduğunu anladığını görüyoruz. Bu durumun yılın devamında anlaşma hacmini artırması muhtemel” dedi.

Ayrıca pazarlanan stoğun önemli bir hacim oluşturduğuna ve 2009’un ilk yarısına kıyasla 2010’un ilk yarısında beklemede olan daha fazla anlaşmanın yer aldığına, bu anlaşmalardan çoğunun önümüzdeki aylarda gerçekleştirileceğine de dikkat çeken Wynne Smith “2010’un ilk yarısında yaşanan pazar koşulları, 2002 yılında gözlenen durumu hatırlatıyor. 2002’de olduğu gibi 2010’un ikinci yarısında da işlem hacminin iki katına çıkacağını tahmin ediyorum” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.