Otel sahibi otel yöneticisi olmaz, olamaz... Neden mi ?
Bu yazıyı yazmamın tam zamanı… Eksik ve yetersiz bilgilerle oteller yönetildiğinde çok büyük kazalar, hasarlar, can kayıpları ve ön görülmeyen bir sürü sorun, sektörü bitirmeye doğru yönlendiriyor. Artık bu iş böyle olmamalı… Otel sahibi otel yöneticisi olmaz, olamaz. Neden mi ?
Türkiye’de genel müdürler ağırlıklı olarak ya iki üç sene deneyimli ön bürodan ya da satış pazarlamadan yükselmektedir. Ancak herkes biliyor ki, yatırımcının inisiyatifi doğrultusunda diğer departman sorumluları da çok rahat genel müdür olabiliyor.
Hatta yakın akraba, komşu veya inşaat döneminden kalma düzgün iş yapan birisi de makbul olabiliyor. Ayrıca otelcilikle alakası olmamış, askeriyeden emekli genel müdürlerimiz bile var. Ya da otelin sahibi 'Ben yöneteceğim' diye otelin başında duruyor.
Önce, yatırımcıların eğitilmesi lazım
Önce, yatırımcıların eğitilmesi lazım. Bu işlere kanuni mecburiyet şartı getirilmesi gerekiyor. Eksik ve yetersiz bilgiler otel yönetildiğinde geçen hafta ve önceki olaylarda görüyoruz ki, çok büyük kazalara, hasarlara, can kayıplarına neden olabiliyor.
Hatta sektöre giren genç arkadaşlarımızı da otelcilik sektöründen uzaklaşıyor. Sonrasında, çalışan yok, çalışacak yok… Bu konu otelcilik sektörünün en önemli krizidir. Turizmin en büyük stratejisi, “Kaliteli Yönetici yetiştirmek” olmalıdır.
Bilene de maaş aynı, bilmeyene de
Böyle olunca yatırımcının en sevdiği kişi modeli “Her işi yaparım” zihniyetiyle genel müdürler çıkıyor ortaya. Bilene de maaş aynı, bilmeyene de… Her yer genel müdür, her yer yönetici…
Otel yatırımcısını eğitemediysek, bari Otel Genel Müdürü'nü eğitelim. Otelcilik sadece üç-dört büyük şehirde yapılmıyor. Mesleğinde iyi olanlar var, ancak Anadolu’da kaynak bulamayan, bilgiye muhtaç binlerce otel yöneticisi var.
Otel Genel Müdürü, çalışanları için rol modeldir. Çalışanların aynasıdır. Genel müdür bilinciyle, hareketleriyle, olaylara karşı yaklaşımıyla çalışanlara örnek olur, onlar da onu taklit ederler. Balık baştan kokmaya başlar misali, otelcilik sektörünün kalitesi yöneticilerden, genel müdürlerden başlar demek, saçma olmaz herhalde. Çatışmacı, gergin ve aksi bir yöneticinin çalışanı da öyledir.
Meslek yasası şart! Kriterler belli, neden yasallaşmıyor?
Otel Genel Müdürü seçerken belli kriterler var. Onlar neden yasallaşmıyor veya belgelendirilmiyor? Neden sürekli 'Otelcilerin bir meslek yasası olmalı, bu şart' diyoruz?
Onlarca kez çalışıldı, toplanıldı, konuşulanlar toplantıda kaldı, kararlar hep yerinde kaldı ilerlemedi.
Mesela hangi konular olmalı? Bunlar benim aklımdakiler:
1. İş Sağlığı ve güvenliği Konuları kapsamında;
- Çalışma Mevzuatı ile İlgili Bilgiler
- Çalışanların Yasal Hak ve Sorumlulukları
- İş Kazası ve Meslek Hastalıklarından Doğan Hukuki Sonuçlar
- Meslek Hastalıklarının Sebepleri
- Hastalıktan Korunma Prensipleri ve Korunma Tekniklerinin Uygulanması
- Biyolojik ve Psikososyal Risk Etmenleri
- İlk Yardım
- Kimyasal, Fiziksel ve Ergonomik Risk Etmenleri
- Parlama, Patlama, Yangın ve Yangından Korunma
- İş Ekipmanlarının Kullanımı
- Elektrik: Tehlikeleri, Riskleri ve Önlemleri
- İş Kazalarının Sebepleri ve Korunma Prensipleri
- Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Kuralları ve Güvenlik Kültürü
- Yangın önlemleri, Tahliye ve Kurtarma
- Satış Pazarlama bilgisi
- Sürdürülebilirlik ve çevresel atıklar
- Pazarlama araçları
- Misafir memnuniyeti ve Sorunlu Misafirlerle iletişim
- Online kanallar ve Revenue bilgisi
- Yabancı dil bilgisi
- Resmi işlerle ilgili Çalışma Mevzuatı bilgisi
- Yiyecek içecek işletmeleri açılışı ve uygulanması zorunlu prosedürler
- Protokol bilgisi
- Finans Bilgisi, maliyet, analiz ve Raporlama
- Kriz Yönetimi
- Güvenlik
* Sertifika son aşaması bir ay otellerde yerinde eğitim (management trainee)
* Açılış otellerinde mutlaka bir danışman firma inşaata önderlik etmeli. Açılış Genel müdürleri için de işletmeci genel müdür sertifikası kapsamında daha da kapsamlı bir konu listesi hazırlanmalı
* Butik ve Küçük otellerinde sorumluluk alarak genel müdürün sertifikaları ise daha da yumuşatılabilir. Bazı kriterler çıkartılabilir. Ama yine de bir çok madde zorunluluk söz konusu olmalı. Beş yıldızlı otel müdürü ile dört veya üç yıldızlı otellerin genel müdürleri ve küçük butik otel müdürleri de sınıflandırılmalı.
* Müdürsüz otel maksimum bir aylık süreyi geçmemelidir.
* Genel müdürler her 5 yılda sınava tabii olmalıdır. Sertifika verilmelidir.
Bu tarz donanımlara sahip böyle bir genel müdür var mıdır derseniz, beş yıldızlı otellerde çalışan genel müdürlerin çoğunda bu bilgiler vardır.
Böyle bir genel müdürün de mali karşılığı olmalı, işte o zaman yöneticilere, genel müdürlere ve altında çalışanlara değer verilir.
Değerli bir yöneticinin çalışanları da özel olur. Sektörü toptan kaliteyi etkiler.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: