Otel fiyat artışında Türkiye Japonya’dan sonra 2'nci sırada

AKTOB’un geleneksel aylık yemekli toplantısı Belek’teki Regnum Karya Otelde gerçekleşti.

29/09/2023 13:38
Otel fiyat artışında Türkiye Japonya’dan sonra 2'nci sırada

Yemekte bir sunum eşliğinde sektör ile ilgili uluslararası alanda ve Türkiye’deki durumuyla ilgili bilgi veren AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, otel fiyatlarının 2023 yılındaki kadar olmasa da artışa devam edeceğini söyledi.

Otel gelirlerinin 2022'deki eksi yüzde 8 düzeyinden toparlanarak 2023'te 2019 düzeyinin yüzde 1 altında olması beklendiğini belirten Kavaloğlu, ailelerin otel konaklamaları için en yüksek fiyatı ödeme eğiliminde olduğunu, Haziran 2023'te Haziran 2019'a göre yüzde 19 daha fazla ödemeye hazır olduğunu ifade etti.

Otel fiyatları 2023 yılında artış eğiliminin devam ettiğini söyleyen Kavaloğlu, “Otel fiyatları artışında Türkiye Japonya’dan sonra 2. sırada yer alıyor” dedi.

AKTOB Başkanı sunumunda daha sonra şunları söyledi:

Golf, şu anda finansal harcamalar açısından dünyada birincil spor

"Golf, şu anda finansal harcamalar açısından dünyada birincil spor olarak kabul edilmektedir. 2022 Yılında 22,74 Milyar dolar olan Pazar hacminin 2030 yılında 42 Milyar USD ulaşması bekleniyor. Dünyada golf turizm pazarında Kuzey Amerika en büyük paya sahip. Ardından Avrupa ve Asya Pasifik Ülkeleri geliyor.

Dünyanın en iyi golf destinasyonu 2022 yılında İskoçya seçildi. ’Vietnam da son yıllarda golf turizmine yaptığı ciddi yatırımlarla 2019 ve 2021 yıllarında en iyi destinasyon seçildi. Portekiz genel turizm hareketleri içerisinde golf turizmi önemli bir paya sahip. Portekiz, anakaradan adalara kadar ülkenin dört bir yanına yayılmış ödüllü golf sahalarıyla dünyanın önde gelen golf destinasyonlarından biridir.

Doksanın üzerinde golf sahası bulunmaktadır ve doğal araziyi ve kıyı şeridini kullanan ünlü mimarların tasarımları bulunmaktadır. Portekiz'de golften elde edilen gelirler 2022'de 154 Milyon Avro ile rekor seviyeye ulaştı ve toplam 3 milyon tur oynanması sayesinde pandemiden önceki son yıl olan 2019'a göre yüzde 6 artış gösterdi. Ancak sporun Portekiz ekonomisi üzerindeki gerçek etkisinin çok daha büyük olması bekleniyor.

Dünyada 60 milyon golf oyuncusu var

Dünyada, tahminlere göre her yıl 60 milyondan fazla kişi golf oynamaktadır. Dünyadaki 38.081 sahanın %80'i halka açık ya da bir şekilde ziyaretçilere açık sahalardır. Küresel sahaların sadece yüzde 20'si özel golf sahalarıdır. Birleşik Krallık'ta çok sayıda golf sahası bulunmaktadır ve İngiltere, her 22,8 mil kareye bir golf sahası düşecek şekilde, mil kare başına en fazla sahanın bulunduğu ülkedir.

İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler'deki golf sahalarının sayısı da mevcut alanda çok yüksek bir saha yoğunluğuna sahiptir. Karşılaştırma yapmak gerekirse, ABD'de çok fazla sayıda golf sahası olmasına rağmen, büyüklüğü nedeniyle her 235 mil karede sadece bir golf sahası bulunmaktadır.

Türkiye golften 150 milyon Avro gelir elde ediyor

İspanya golf endüstrisinden 5 milyar avro, Portekiz 2 milyar avro elde ederken Türkiye yaklaşık 100-150 Milyon Avro bandında gelir elde etmektedir. Yine diğer ülkelerde golfun turizm gelirleri içerisindeki payı yüzde 16’lara varırken Türkiye’de bu oran yüzde 1’in altındır.

Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli 11 golf tesisi bulunmaktadır. Türkiye Golf Federasyonu (TGF) verilerine göre, Türkiye’de 23 aktif golf sahası bulunmaktadır. Antalya’da ise 16 golf sahası yer almaktadır. 2019 yılında, Belek’te yıl içinde oynanan toplam golf oyunu sayısı, 568 bin 477’ye ulaşmıştır. 2022 yılında 494,532 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye'de golf turizmi için ideal zaman Nisan-Haziran veya Ekim - Aralık arasıdır. 12 ay turizm hedefimizde önemli bir turizm çeşidi olarak öne çıkmaktadır.

Turizmde toparlanma 2024'te de sürecek

’Turizm geliş sayıları 2024 yılında küresel olarak tüm bölgelerde tam bir toparlanmaya ulaşması beklenmektedir. Enflasyon 2023 yılında sadece seyahat edenleri değil, turizm sektörünün tamamını da etkiledi. Oteller, barlar ve restoranlar yüksek gıda ve enerji fiyatlarıyla başa çıkmaya çalışırken, havayolları da yüksek yakıt faturalarıyla mücadele ediyor. Havayolları ayrıca kronik işgücü açığı nedeniyle artan ücret baskılarıyla karşı karşıya. Pandemi sırasında personelini işten çıkaran birçok şirket yeniden işe alım yapmakta zorlandı.

Çoğu ülkenin pandemi öncesi performans seviyelerinin yüzde 100'üne geri dönmüş olması, her şeyin 'normale' döndüğü anlamına gelmiyor. Daha fazla yurt içi seyahate yönelme de dahil olmak üzere performansta bazı önemli değişimler gördük ve bu durum devam ediyor. Uluslararası seyahatlerin toparlanması daha yavaş olurken, yurt içi seyahatler pandemi öncesi performans seviyelerine geri döndü.

 

12 ay sürdürülebilirliğin ana bileşenleri yerel yönetimlerin özellikle kent etkinliklerini zenginleştirmesi büyük önem taşıyor. Dünyada sadece festivaller nedeniyle milyonlarca insanın akınına uğrayan destinasyonlar var. Avrupa’daki en büyük festivallere ev sahipliği yapan Almanya ve marka festivaller yaratmış durumda. Antalya son yıllarda oldukça başarılı etkinliklere ev sahipliği yapmaya başladı. Food Fest’e olan ilgi de bunu gösterdi."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.