Online Rating Tripadvisior Gerçeği....
Tripadvisor otel, tatil değerlendirme sitesi ve tatilcilerin buluştuğu sosyal medya sayfaları, kimi uyanık müşterilerin eline istemeyerek bir silah vermiş oldu.
Şimdi birçok müşterinin, bu silahı kötü amaçlarla kullandığı biliniyor. 'Ücretsiz Yemek, 'Konaklamada Yüzde 50 İndirim...' gibi karşılıksız taleplerde bulunan kimi kötü niyetli müşteriler, talepleri yerine getirilmediği takdirde, otel hakkında Tripadvisor sitesinde çok kötü yorumlar yazacaklarını ve oteli tek yıldızla değerlendirecekleri tehdidinde bulunabiliyor.
BİR İŞLETME HEM REZİL, HEM VEZİR EDİLEBİLİYOR
Bilindiği gibi Tripadvisor, 50 milyondan fazla ziyaretçisi ve yaklaşık 20 milyon üyesi bulunan, herkese açık bir yorum sitesi. Aynı zamanda site kanalıyla otel ve restaurant satışları da yapılıyor. Tripadvisor, hemen herkesin ücretsiz olarak kolayca girip yorum yazabileceği bir site. Ama site, amacı dışında kötüye kullanım nedeniyle çoğu zaman işletmecilerin kabusu oluyor. Tripadvisor, kullanıcıların yapmış olduğu yorumlar sonucunda bir derecelendirme yapıyor. Bu derecelendirme ile bir işletme birkaç gün içinde zirveye de çıkabiliyor, en alt seviyelere de inebiliyor. Böylece Tripadvisor, ziyaretçilerinin sebep olduğu kötüye kullanım nedeniyle yanılgıya düşüp, haksız bir rekabet ortamı da doğurmuş oluyor.
Tripadvisior'un 'İstanbul'un En İyi Oteller Listesi'nde bulunan otellerin, oda sayıları ile aldıkları yorum sayıları ister istemez düşündürücü..!
Yaklaşık 100 kişilik sahte mail hesabına sahip bir kişi, yorum patlaması yaptırarak istediği oteli veya restaurantı zirveye çıkarabiliyor. Buna karşın rakip olduğu diğer tesisleri de en alt seviyelere düşürebiliyor. Bu sistem maalesef, yeni açılmış bir işletmeyi sahte yorumlarla çok kısa bir zamanda hiç hak etmediği halde zirveye çıkarmayı da mümkün kılıyor.
VAHİM TABLO...
Herkesin bildiği ama nedense yüksek sesle dile getirmediği bu vahim tablo, daha pekçok işletmecinin canını yakacağa benziyor. Önce fısıltı olarak başlayan, sonra feryada dönüşen sektördeki Tripadvisor isyanı, nihayet sektörün öncü kuruluşlarını harekete geçirmeye başladı. Otelde kalmış gibi sahte imzalarla yayınlanan yorumlar üzerine AKTOB, Ekin Grubu Araştırma Birimi’ne bir araştırma yaptırdı. Araştırma sınucunda, olayın vahameti ve skandalın boyutları daha net ortaya çıktı.
BİR MÜŞTERİ AYNI ANDA 22 OTELDE NASIL KALABİLİYOR..?
Mesela, bir otelde kaldığını iddia eden kişinin, nasıl oluyorsa aynı anda 22 otelde kalmış gibi göründüğü ortaya çıktı. Bir başka sitede iki ayrı kişi 7 yılda toplam 56 bin yorum yazmış. ‘Bellagio’ adını kullanan bir kişi, aynı günde 7 ayrı otel hakkında ‘bizzat kaldım’ diyerek yorumda bulunmuş. Bu da Tripadvisor.com’un en büyük açığı olan yorum yazan kişinin yorumu yazdığı otelde gerçekten konakladığını teyid edememesinin de bir sonucudur.
5 DOLARA İTİNA İLE YORUM YAZILIR
Otel değerlendirme siteleri, üzerinde milyonlarca doların döndüğü bir sektör oluşturdu. ‘Tanesi 5 dolardan oteliniz hakkında olumlu yorumlar yazılır’ diye ilan verenler bile var. Uzmanlar, otel değerlendirme sitelerindeki bu yorumların 'Otomatiğe bağlanmış’ bir software sonucu üretildiğini belirtiyor. Otel değerlendirme siteleri işe ilk başladıklarında, otellere müşterilerinin ağzından değerlendirmeler aktararak, önemli bir işlevi yerine getiriyordu. Ama zamanla amaçlarından saparak, kötü niyetli kişilerin şantaj aracına
dönüştü.
Yorum sayılarının çok olmasının yanında, yorumlarının hepsinin mükemmel olarak belirtilmesi turizmin ruhuna aykırı gelmiyor mu? Dünyanın her yerinde ziyaretçisi olan İstanbul'un değişik kültürlerden gelen misafirlerin tek bir konuda hem fikir olması da ayrı bir soru işareti..!
HEPSİ PROFESYONEL
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB)’un Ekin Grubu Araştırma Birimi’ne yaptırdığı araştırmaya göre, otel değerlendirme sitelerinde müşteri yazmış gibi görünen övgü ve yergiler, gerçek kişiler tarafından değil, bunu iş edinmiş profesyoneller tarafından yazılıyor.
OTELLERE ŞANTAJ
Araştırmada, otel değerlendirme sitelerinin ilan aldıkları tesisler için müşteri yazmış gibi tesisi öven yazılar yayınladıkları, ilan vermeyen tesisler hakkında da yine müşteri yazmış gibi aleyhte mektuplara yer verdikleri saplandı.
Tüm bunlar, daha dün startı verilen ‘Rating’ operasyonuyla ilginç bir benzerlik taşıyor. Televizyon dünyasını derinden sarsan operasyonda da, rating ölçüm şirketlerinin, ölçüm cihazları bulunan evlerin adreslerini yapım şirketlerine verdiği ortaya çıkmıştı. Bunun sonucunda yapım şirketlerinin de, ölçüm cihazı bulunan evleri pahalı hediyelerle kendi yapımlarını izlemeleri yolunda ‘İkna’ ettikleri belirlenmişti.
BU HAKSIZLIĞA 'DUR' ZAMANI GELMEDİ Mİ?
Turizm sektöründe durum bununla tamamen aynı olmasa da, ilginç benzerlikler taşıdığı gerçek. Umarım, televizyon sektöründeki haksız rekabete son vermeyi amaçlayan bu hukuksal müdahalenin benzeri, turizm sektöründeki haksız rekabeti ortadan kaldırmak için de yapılır. Artık bu haksızlığa ‘Dur’ deme zamanı gelmedi mi sizce de?
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: