Önemli olan, markalaşma sürecinden sonrasıdır...
Rixos Hotels Markadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Başak Erel, “Misafirlerimizi evlerine güzel anılarla göndermek, unutamayacakları bir tatil yaşadığını hissettirmek için sürekli çalışıyoruz. Yenilikler sunmaya, misafirlerimizi şaşırtmaya çalışıyoruz” dedi.
Otel ya da zincir otellerin bireysel olarak markalaşma süreçlerini yönettiğini ifade eden Başak Erel, Türk turizminde bu süreci başarıyla tamamlayan markaların her geçen gün arttığını söyledi.“Markalaşma oldu-bitti denilecek bir olgu olamaz” şeklinde konuşan Başak Erel, “’Artık marka olduk, bize bir şey olmaz’ demek sadece turizm için değil tüm sektörler için kabul edilebilir değildir. Asıl önemli olan markalaşma sürecinden sonrasıdır” diye konuştu.
* Türkiye’deki oteller ve otel grupları markalaşmanın önemini biraz geç mi algıladı?
Genel olarak belki sektör olarak geç algılandığı söylenebilir. Çünkü otel ya da otel gruplarının markalaşma sürecinden önce bölge ve şehir markalarının gelişmesi gerekiyor. Son yıllarda özellikle marka şehirlerin oluşmasına ilişkin politikalar uygulanıyor, stratejiler belirleniyor. Otel ya da zincir otellerde bireysel olarak markalaşma süreçlerini yönetiyorlar. Türk turizminde de bu süreci başarıyla tamamlayan markalar her geçen gün artıyor. Hedef kitlesini belirleyen, konumlandırmasını doğru yapan, müşteride aidiyet duygusunu yaratan, heyecan verici deneyimler yaratan, memnun misafir sayısını artıran, hayal kırıklığı yaratmayan, trendlere göre stratejisini yenileyen bir otel ya da zincirin markalaşmada başarılı olacağına inanıyorum.
* Marka olmak oldukça zor bir iştir. Ama marka olduktan sonra o markayı korumak daha da zordur. Rixos oluşturduğu markayı korumak için neler yapıyor?
İnovasyon eskiden üretim sektörü için kullanılan bir terimdi. Ancak son yıllarda turizm sektörü olarak biz de sıklıkla kullanır olduk bu ifadeyi. Yaratıcılık olarak tanımladığımız bu terimin bence en fazla ihtiyaç duyulduğu sektörlerden birisi turizm. Bütün bir yılın yorgunluğunu atmak ve ayırdığı bütçenin hakkını tam olarak almak isteyen misafirleri memnun etmek üzerine kurulu bir düzenden bahsediyoruz. O yüzden misafirleri evlerine güzel anılarla göndermek, unumayacakları bir tatil yaşadığını hissettirmek için sürekli çalışıyoruz. Yenilikler sunmaya, misafirlerimizi şaşırtmaya çalışıyoruz. Lüks bir ürün sunuyoruz bu nedenle tanımayı bir kenara bırakmak gerekiyor. Rixos Hotels olarak hedef kitlemizde aidiyet duygusu yaratıyoruz. Yeni trendleri takip edip, misafirlerimize bunları yansıtıyoruz. Kısacası sürekli çalışıyoruz.
* Sadece marka haline gelmek bir otel zincirini ya da oteli uluslararası boyuta taşımaya yeter mi?
Markalaşma oldu-bitti denilecek bir olgu olamaz. “Artık marka olduk, bize bir şey olmaz” demek sadece turizm için değil tüm sektörler için kabul edilebilir değildir. Asıl önemli olan markalaşma sürecinden sonrasıdır. O markayı her zaman tercih edilir tutabilmek için sürekli yenilenmek ve misafir memnuniyetlerini her zaman dorukta tutmak gerekmektedir. Markaya yapılan yatırımlar ve misafirlerin memnuniyeti, zincirinizi ya da otelinizi uluslararası boyutta tutmayı sağlayacaktır.
* Rixos’un İstanbul’da Royal Otel, Antalya’da da Sheraton Voyager’ın işletmesini aldığını biliyoruz. Bu oteller ne zaman faaliyete geçecek?
Gerekli restorasyon ve renovasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra 2011 yılı bitmeden hizmete açılması planlanıyor. Rixos Hotels’in sahip olduğu misyon ve vizyon çerçevesinde dünyanın en hızlı büyüyen lüks otel zincirlerinden biri olarak konuklarına, geleneksel Türk misafirperverliğini en güzel biçimde sunmayı hedeflemektedir.
* Rixos Premium Bodrum bu seneden itibaren oda-kahvaltı konsepti ile hizmet verecek. Beklentiler nedir? Rixos’un başka bir otelinde de oda-kahvaltı konseptine geçiş düşünülüyor mu? Yoksa Rixos “Her Şey Dahil’den” memnun ve böyle mi devam edecek?
Evet, Rixos Premium Bodrum tesisiniz 2011 yılına yeni konseptiyle girecek. Bodrum’un yapısı ve talepler doğrultusunda Bodrum’a özel bir konsept değişikliğine gidildi. Bodrum misafiri genel olarak kendini özel, kişisel hizmet aldığını hissetmek istiyen bir profile sahip. O nedenle oraya has bir konsept değişikliğine gidildi. Bu bağlamda oda sayıları üçte bir oranında azaltıldı, farklı, yaratıcı hizmetler eklendi. Renovasyonlar tamamlandı. Rixos olarak bölge ve misafir profillerinin özelliklerine göre stratejik kararlar alıyoruz. Her Şey Dahil konseptimiz her zaman vardı ve olacaktır.
* Türkiye’de büyük otel zincirleri ardı ardına şehir otelciliğine yatırımlar yapıyor. Rixos da bu konuda adımlar atıyor. Rixos Türkiye’de rotasını şehir otelciliğine çevirdi diyebilir miyiz?
Rotasını çevirdi demek pek doğru olmaz çünkü Rixos Hotels’in kurulduğu günden bu yana sahip olduğu misyon ve vizyonu uluslararası konaklama sektörünün lideri olmaktı. Bu yolda hızla ilerleyen markamızın hem resort hem de şehir otelciğilinde yatırım kararları alması da son derece doğaldı. Dolayısıyla bir rota değişikliğinden ziyade belirlenen hedeflere ulaşma politikası diyebiliriz.
* İstanbul ve Antalya’da otelcilik bir hayli gelişti. Bu iki şehrimizdeki otel yatırımlarını nasıl buluyorsunuz? Değerlendirme yapabilir misiniz?
Türkiye’yi yansıtan iki önemli marka kentimiz; İstanbul ve Antalya. Bir turizmci olarak tabi ki sektörümüzün büyümesini ve gelişmesini destekliyorum. Ancak turizm sektöründe konsept standartlaşmasını doğru bulmuyorum. Tüm tesislerin birbiri ardına Her Şey Dahil konseptiyle hizmet vermesindense oda-kahvaltı, yarım pansiyon ya da butik otel konseptlerinin de olduğu çeşitliliğin hakim bolduğu bir turizme sahip olmamız gerektiğini düşünüyorum.
* Son olarak özel bir soru. Bir turizmci olarak tatil tercihleriniz nereler oluyor? Özellikle gitmekten hoşlandığınız bir yer var mı?
Genelde tekneyle açılmayı tercih ediyorum. Yoğun tempo sebebiyle çok fazla zaman ayıramamakla birlikte keşfedilmemiş bölgeleri görmekten zevk alıyorum. Ama asıl tatil benim için evim diyebilirim. (tourismtoday.net, yazar: Tuncay Sevin)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: