Nemrut Turizm Birliği kurulmalı!

Geçen hafta ‘Nemrut kapıldı-kaptırıldı’ türünden başlıklara sıkça tanık olduk. Konunun özü anlaşılmadan Malatya-Adıyaman arasında bir söz düellosu başladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Nemrut Turizm Birliği kurulmalı!
Kerem Köfteoğlu

İşin aslı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Vekili Ahmet Özyanık’ın Vatan gazetesine verdiği röportajda anlaşıldı. Özyanık özetle Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, Adıyaman ile Malatya arasında sürekli çekişme konusu olan Nemrut Dağı'nın Malatya tarafında kalan bölümünde turizm merkezi planlamasına izin verdiğini söyledi. Yani,  ortada kapma-kaptırma değil, sadece bir yatırım izni vardı. İzni alınan yatırımın gerçekleşmesi halinde Nemrut Dağı'na ulaşımın daha da kolaylaşacağı iddia ediliyor.

Alınan izin üzerine bir bardak suda fırtına koparılınca, aklımıza birkaç yıl önce Alman Tanıtım Ofisi’nin (DZT) davetlisi olarak gezdiğimiz Baden-Württemberg eyaletindeki uygulama geldi. O gezide tanık olduklarımızı, Adıyaman ile Malatya’daki yerel otoriteler belki sağduyuyla değerlendirip, örnek almak isteyebilirler diye paylaşmak istiyorum.
Baden-Württemberg eyaleti, doğası bakımından Almanya’nın cazip bir bölgesi. Bölge özellikle Kara Ormanları ile (Schwarzwald-Black Forest) tanınıyor. Bölgede bulunan Konstanz Gölü, Almanya, İsviçre ve Avusturya ortak sınırları içinde yer alıyor. Her üç ülke de gölü tanıtıp pazarlıyor. Ancak, burada örnek alınması gereken Kara Ormanlar olduğu için bu örneği ayrıntılarıyla anlatacağız.

Baden-Württemberg eyaleti Almanya’nın güneybatısında yer alan Kara Ormanları bünyesinde barındırıyor. Bölgede başkent Stuttgart’ın yanı sıra, Heidelberg, Freiburg, Mannheim, Karlsuhe, Ulm, Heilbronn, Plforzheim, Tübingen ve Reutlingen gibi irili-ufaklı kentler var. Bu kentlerin ile gelenleri, bölgede turizm pastasını büyütüp, daha fazla pay alabilmek adına öncelikle ortak paydaları Kara Ormanlar için bir turizm birliği kurmuşlar. Günümüzde bölgede faaliyet gösteren yaklaşık 250 turizm kurum ve kuruluşunun hepsi  Kara Ormanlar Turizm Birliği çatısı altında tanıtım ve pazarlamayı tek elden yapıyor.
Kara Ormanlar esasında tam anlamıyla doğa temelli turlar sunan bir bölge. Burada yürüyüş turları, dağ bisikleti, yamaç paraşütü, kayak gibi sportif etkinlikler yapılıyor. Ayrıca, sağlık turizmi alanında sunduğu termal, wellness seçeneklerinin yanı sıra, kültür turu olarak da dünyada guguklu saatlerin doğduğu kasabalar,  manastır ve şato turları yapılıyor.

Almanlar; ‘Kara Ormanlar benim-senin’ kavgasına gireceklerine, kurdukları Kara Ormanlar Turizm Birliği ile bölgeyi pazarlayıp, geçen yıl bölgenin toplam geceleme sayısını 28 milyona ulaştırmışlar. Bölgede ortama üç günlük turda kişi başı fiyatları ulaşım hariç, 149 Euro olarak belirlenmiş.

Bölgedeki çeşitli sınıflardaki otellerin yatak kapasitesi 138 bin, özel mülkiyete ait aile evlerinde de 60 bine ulaşan bir kapasite bulunuyor. Turizmin tek elden yönetilmesi, bölgeyi ziyaret edeceklere çeşitli indirimler sunan ‘SchwarzwarldCard-Kara Ormanlar Kartı” ile otobüs veya trenlerde ortak kullanılan KONUS gibi indirim ya da bonus sistemlerinin geliştirilmesini kolaylaştırmış.

Buraya kadar anlattıklarımızdan sonra Adıyaman ve Malatya’daki tüm yetkililere şunları sormak isterim: Önemli olan Nemrut’un kime ait olduğu mu, yoksa Nemrut’un hak ettiği şekilde pazarlanması mıdır? Nemrut’u ‘kapma kaptırma’ tartışmalarıyla vakit harcayacağınıza, neden Kara Ormanlar Turizm Birliği örneğinde olduğu gibi, Nemrut konusunda ortak hareket etmiyorsunuz?  Nemrut’u ortak bir stratejiyle, çevresindeki tüm varlıklarla pazara sunan bir tur paketi geliştirseniz daha iyi olmaz mı?






Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.