Nazif Gönen: Türkiye turizmde yükselen bir yıldızdır…
Gönen Otelleri Yatırımcısı Nazif Gönen ile yeni yatırımını konuştuk. Otelin yapım bütçesi arsadan dışıda 40 milyon dolar civarında olacak. Geri dönüşü maksimum10 yıl olarak hesaplanıyor. Grubun şehir otelciliği yatırımları önümüzde ki 3-5 yıl içerisinde Kayseri’ye yapmayı planladığı 5 yıldızlı otel ile sürecek.
Türkiye turizmini global kriz sonrası nasıl değerlendiriyorsunuz?
2008 sonlarında başlayan global krizden Türkiye de etkilendi. 2009 yılında turizmin daha fazla etkileneceğini düşünüyorduk. Aldığımız önlemlerle ve özellikle Ortadoğu piyasasının payıyla, düşme yerine artış yaşadık. 2010 yılı da beklentimizden iyi geçiyor.
Tabi ki global krizden sonra insanlar parasal kriz yaşadılar. Dünyadaki tüm insanların satın alma güçleri düştü. Gelen turist sayısı arttığı için, karlılık bazında düşüş %10’ları bile bulmadı. 2008 yılını dünya ile kıyaslandığında çok iyi geçirdiğimizi düşünüyorum. 2008 son 20 yılda gördüğüm en iyi yıldı. 2009 yılında da beklediğimiz gibi düşüş olmadı, kötü geçti diyemem diğer sektörlere baktığımızda yaşanan çok ciddi daralmalar ama turizme o denli yansımadı.
İstanbul da turizmde seferberlik başladı. Yatırımların genel değerlendirmesine baktığınız zaman bu iklime uygun mu davranıyor yatırımcılar?
Anadolu yakasında çok yakın yıllara kadar otel yok denecek kadar azdı. Biz de düşündük ve otel için yer baktık. Son 3 yıldır ciddi bir patlama var. Ancak biz şu an Avrupa yakasında yatırımlarımızı sürdürme kararı almış durumdayız. Avrupa yakasında zaten her zaman bir açık söz konusuydu ve belli noktalarda kümelenmeler söz konusuydu. Laleli otelciliği kökenli olduğumuz için 20 yıl önce Laleli-Aksaray otelciliği vardı. Sultanahmet Sirkeci otelciliği vardı. Taksim’de o zaman bu kadar otel yoktu. Otel yatırımcısı, otel açmak için bir sürü yoldan geçmek zorunda kalıyor. Şimdi yatırımcı neyi tercih ediyor?
Bürokratik engellerin olmadığı bölgelerde Anıtlar Kurulu’yla, tarihi eserlerle ilgisi olmayan ve tabi stratejik bölgeleri tercih ediyor. Yeni yatırımımız için arsa aldığımız bölge de havaalanına yakın CNR Fuar merkezine 3-3,5 km mesafede.
Projemizi çıkarttık, inşaata başladık. Şehir içindeki otel yatırımı kadar yorucu değil. Çünkü günümüzde şehir merkezinde turizm yatırımı bürokratik ve kentsel bir çok mesele yüzünden hem riskli hem de pahalı hale geldi.
Yeni yatırımımız, havaalanına yakın olması sadece avantajlarından biri. Bizim düşüncemiz CNR yakın, TÜYAP’a ulaşılabilir olması. Bölgeye baktığımız zaman doğru düzgün otel neredeyse yok. Yatırım alanımızda, otel bölgesi olma yolunda çok hareketlilik var.
Bizim için daha çok havaalanı başta olmak üzere CNR, TÜYAP kanalında çok ciddi talepler olacaktır. Aynı zamanda Havaalanı İkitelli vadisinde sanayi çok ilerledi. Yurtdışından veya içinden gelen söz konusu çevrede işi olanlar, bölgede yatıp işini yapmak istiyor. Hedef kitlemiz fuar havaalanı ve geniş bir bölgedeki sanayi işletmelerinin yoğunluğu ve bunlara gidip gelen misafirler.
Şimdi oradan iki parsel yer aldık 2. parseli geçtiğimiz nisan ayında yer aldık. 2 tane kule şeklinde çıkacak. Bir tanesinde ortalama 200 oda, diğerinde 100 oda var. Toplamda 300 oda şuan tam karar vermedik belki 4 ve 5 yıldızlı diye ayıracağız.
Turizm yatırımı yapan grup olarak turizm iklimi nedir turizm yatırımcısını zorlayan konular nelerdir?
Yerel yönetimlerin turizm bilgileri ve turizm yatırımlarının yararları konusunda vizyonları eksik! Beyoğlu belediyesinin turizme bakış açısıyla, bölgesinde fazla otel olmayan bakış açısıyla kesinlikle farklı. Çünkü turizm olayı bilinmiyor. Beyoğlu Belediyesi önemini biliyor, farkında ve değer veriyor. Sonsuz iyi niyetli olmalarına rağmen Bahçelievler Belediyesi sınırları içerisinde yapılacak ilk 5 yıldızlı otelin, bölgede nasıl bir olumlu gelişme yaratacağı, henüz tam olarak anlaşılmış değil.
Otel ve benzeri turizm yatırımları için arsa üretimi hangi yöntem ve kurumlarca yapılmalıdır? Grubunuzdaki amiral gemisi hangisi?
İstanbul şartlarında artık arsa üretmek çok zor. Şimdi Bahçelievler, 70li yılarda oluşmaya başlamış bir bölge. Arsa şahıslara ait ve pahalı. Hadımköy ve Kıraç tarafında, maliyetler yüzde 50 düştüğü için yatırımlar o alanlara kayıyor. Şehir içinde de otel yatırımı için üretilebilir tabi. Beyoğlu Belediyesi’nin Tarlabaşı projesi var. Proje hayata geçecek. Hatta Şişhane’ye doğru küçük oteller, pansiyon türü yerler açılmaya başladı.
Sizin kafanızdaki ideal otel nedir size mutlaka projeler gelmiştir Yeni otelinizi nasıl düşünüyorsunuz?
Tarz olarak modern bir otel olarak düşünüyoruz. Modern çizgiler, ferah aydınlık tabi burada edindiğimiz tecrübelerimiz olduğu için büyük bir giriş katımız büyük bir konferans salonumuz kolonsuz 750 m2 olacak. 40 bin m2 civarında kapalı alan var. Ciddi bir SPA merkezi, açık-kapalı yüzme havuzu ile tam bir şehir otelini aşan yatırım olarak planlıyoruz.
10 yıl sonrası için bir projeksiyon yaparsanız; Türk turizmi nereye gidecektir yükseliş duracak mı?
Duracağına inanmıyorum, hep yükselecek. Türkiye ciddi bir potansiyel şu an. İstanbul ve Türkiye, birçok Avrupa ülkesinden daha az turist ağırlıyor. Hala bir Paris, Londra’yı yakalamış değiliz. Hizmet kalitemiz çok iyi, Türkiye buna özen gösteriyor. Önümüzde ki 2011 den itibaren hep gelişerek devam edecek.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: