Mersin’de herkes, tesis yatırım startını bekliyor...
TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nda her hafta Cumartesi günleri canlı olarak yayımlanan “Turizm Meclisi’ programı, 22 Mayıs 2010 Cumartesi günü Saat: 21.00’de Hüseyin Baraner moderatörlüğünde Mersin’den canlı yayın yaptı.
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen programın canlı yayın konuğu oldu.
Mersin’in turizm değerleri, kentte turizmin gelişimine yönelik olarak yürütülen çalışmalar, gerçekleştirilen projeler, kentin sorunları ve çözüm önerileri gibi konuların tartışıldığı programa ayrıca; Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırımlar ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Ali Ağbal, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Erol Ertan, Çukurova Turistik Otelciler Birliği (ÇUKTOB) Başkan Yardımcısı Mustafa Kale, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (MESİAD) Ali Doğan, Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Mersin Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr.Celil Çakıcı, MERTİD Genel Sekreteri Gülsen Varlı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür Fuar Müdürü Süleyman Cengiz, Mersin’de yayın yapan yerel gazete sahibi Gazeteci Selahaddin Akkuş katıldı. Program moderatörü: Hüseyin Baraner
Yapımcılığını Metin Aydın ve Erhan Taşdemir’in, sunuculuğunu ise Hüseyin Baraner’in üstlendiği programda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırımlar ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Ali Ağbal, Türkiye turizmi hakkında bilgi verdi.
Türkiye’de turizmin geç gelişmesine rağmen, ürünlerini çabuk verdiğini ifade eden Ağbal, “1983 yılında ülkemiz 411 milyon dolar turizm gelirine sahipken, bugün Türkiye 21.9 milyar dolar turizm geliri elde eden ve dünyada turizm gelirleri açısından 9.,turist sayısı açısından 7.sıradadır. Bakanlığımız 2007 yılında Türkiye turizm stratejisini çıkardı ve bir plan doğrultusunda çalışmalar devam ediyor.2023’de hedefimiz, dünyada turist sayısı açısından 4., turizm gelirleri açısından da 5. sıraya yükselmektir.
Yine 2013 yılında 50 milyar dolar turizm geliri ve 50 milyon turist gelmesini hedefliyoruz.Bunu başarabilmek için yapılması gerekenler var. Bunların başında da ülkemizdeki eksik altyapıların hazırlanması, 50 milyon turisti ağırlayacak üst yapının tamamlanması geliyor. Bunun için yine Bakanlığımız 234 noktada turizm merkezi ilan etti. Bu turizm merkezlerinin plana göre öngördüğü yatak kapasitesi 1 milyon 300 bin civarındadır. Bu yatak kapasitesinin halen 600 bini işletme belgeli ve faal durumdadır. 230 bini de yatırım belgelidir. Yani halihazırda yaklaşık bin yatağa sahibiz” dedi.
MERSİN DOĞU AKDENİZ’DE EN ÖN ÖNEMLİ TURİZM MERKEZİ OLMAYA ADAY...
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da, Mersin’in Doğu Akdeniz’de turizm alanında yeni destinasyonların merkezi olacağını ifade ederek, turizm merkezlerimiz hakkında bilgi verdi.
Önceki yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ilan edilmiş olan Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi’nin Mersin için çok büyük önem arz eden yatırımların başında geldiğini vurgulayan Aksoy, “Burada yatırımcılara yer tahsisleri yapıldı ve tapu tahsis belgeleri yatırımcılara verildi.Önümüzdeki süreçte alt yapı ve üst yapı çalışmalarının başlamasıyla, bölgemizde ciddi bir turizm hareketliliği de başlayacak. Burada tahsis alan firmalar önemli firmalar. Bu firmaların yapacağı çalışmalar Mersin’de turizmi önemli bir noktaya taşıyacak” dedi.
7 bin 600 yatak kapasiteli bölgede 2 golf sahası, sağlık ünitesi, kongre merkezi ve sosyal alanların yer alacağını ifade eden Aksoy, “Ciddi bir destinasyon olacak. Özellikle turizm sektöründe deneyimi olan güçlü firmaların yapacağı çalışmalarla Türkiye’de ve dünyada örnek olabilecek bir yatırım olacak” dedi.
2013 YAZINDA TURİST AĞIRLAYACAK...
Turizm alanının alt yapı hizmetleriyle ilgili olarak Bakanlık temsilcileri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla toplantılar gerçekleştirdiklerini, buranın yolu, suyu, enerjisi, doğalgazı, telefon hizmetlerinin ne şekilde götürüleceği konusunun görüşüldüğünü hatırlatan Aksoy, çalışmaların titizlikle devam ettiğini ve 2013 yazında burada turist ağırlamayı umduklarını kaydetti.
Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi’nin sadece Mersin’in değil Doğu Akdeniz’in ve bölgenin turizmdeki lokomotifi olacağına inandığını kaydeden Aksoy, “Bölgemizde artık turizm var diyebilmemiz adına bu yatırımın gerçekleşmesini Mersin olarak büyük bir sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.
KARBOĞAZI TURİZM MERKEZİ...
Mersin’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ilan edilen 8 turizm merkezi olduğunu ifade eden Aksoy, 7’siyle ilgili olarak bir çok çalışma yürütüldüğünü söyledi.
Mersin’in çok farklı özelliklere sahip alternatifi bol, farklı bir kent olduğunu vurgulayan Aksoy, kış sporları için Karboğazı Turizm Merkezi’nin ideal bir yer olduğunu kaydetti.
Bölgenin halihazır ve zemin etüdünün yapıldığını,imar planı çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Aksoy, “Karboğazı Turizm Merkezi de bölgemiz için çok büyük önem taşıyor” dedi.
TURİZM DEĞERLERİ BOL BİR KENT...
321 km kıyı uzunluğuna sahip Mersin’in, uluslararası Ramsar sözleşmesiyle koruma altına alınan sulak alanlara sahip olduğunu, yayla turizmi, inanç turizmi açısından önemli potansiyeli olan bir kent olduğunu, arkeolojik değerleri bakımından ‘açık hava müzesi’ görünümünde olduğunu ifade eden Vali Aksoy, “Mersin, her türlü turizm yapılabilecek alternatifleri olan bir kent. Bize düşen görev, bütün sektörle işbirliği içerisinde bu yönde çalışmaları devam ettirmektir ”dedi.
İNOVASYON PROJESİ...
Mersin’i geliştirmek adına çalışma yaparken neyin nasıl yapılacağını bilmenin de önemli olduğunu vurgulayan Aksoy, bu konuda AB’den alınan destekle kısa adı RIS-Mersin olan ‘İnovasyon Projesi’ gerçekleştirdiklerini söyledi. Aksoy şunları kaydetti:
“Mersin önümüzdeki süreçte hangi sektörleri kendisine hedef seçmeli sorusuna cevap aradı ve 3 sektör öne çıktı.Bunlar tarım ve tarıma dayalı sanayi, turizm ve lojistik. Turizm sektöründe neyi nasıl yapacağımızı net bir şekilde ortaya koymak için Turizm Master Planı yaptırıyoruz. İl Özel İdaresi’nce ihalesi gerçekleştirildi.Şu anda yüklenici firma çalışmalarını sürdürüyor. Turizm sektör temsilcileriyle görüşmeler yapılarak gerçekleştiriliyor. Ayrıca RIS-Mersin kapsamı içerisinde turizm platformumuz var.
Ağırlıklı olarak özel sektör temsilcilerinden oluşuyor ve onların yürüttüğü çok önemli çalışmalar var. Ayrıca yerel yönetimler, odalar, sivil toplum örgütlerinin yer aldığı Mersin Kalkınma ve İşbirliği Konseyi (MEKİK) var. Bu plaformda da turizm komitemiz var ve turizm alanında çalışmalar yürütüyor. Mersin’de iki yat limanımız var şu anda altyapıları tamamlandı üst yapılarının ihaleleri gerçekleşti. Mersin’de artık turizm konuşuluyor.Turizm Mersin’in geleceği olarak adlandırılıyor ve Mersin’de turizm önümüzdeki süreçte çok daha iyi noktalara gelecektir ”
Programda daha sonra Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Erol Ertan ve sektör temsilcileri Mersin’de turizm alanında yürütülen çalışmalar ve gelinen aşama konusunda söz aldılar.
Serin Akdeniz akşamında kıyıya vuran dalga sesleri ve Mersin Müzik Festivali’nden yansıyan hoş müzikler eşliğinde devam eden programda, Mersin turizmi her yönüyle masaya yatırıldı.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: