Mehmet İşler’den şok açıklama: Vergiler arttığı için oteller güvenlik tedbirlerini aksatıyor
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, "Sektör dövizle baskılandığı ve dövizle ilgili bir artış olmadığı için kar marjı düşürülmüş oldu. Otelciler de bunun sonucu olarak, üzülerek söylüyorum, birçok alanda alması gereken tedbirleri alamıyor. Ve bundan kaçınca da maalesef karşımıza ‘Health & Safety’ dediğimiz can güvenliğiyle ilgili ciddi sorunlar çıkıyor" dedi.
Grand Kartal Hotel’de yaşanan yangının turizm sektörü açısından bir handikap oluşturduğunu belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Ege Telgraf'a verdiği demeçte, “60 Milyar Dolarlık bir girdinin geldiği, 60 milyon insanın geldiği turizmde, talihsiz bir olay yaşandı.
Burada gözüken o ki, maalesef tüm bakanlıklar gelirlerini vergilerden elde ederken; Turizm Bakanlığı ise gelirlerini Konaklama Vergisi ve TGA'dan olmak üzere iki yerden girdi sağlamaktadır. Ve burada ciddi rakamlara ulaşan bir girdi söz konusu. Şu anda maalesef vergiler arttığı ve turizm sektörü dövizle baskılandığı için maalesef kar oranları çok düştü. İş maliyetleri arttı.
"Sektör dövizle baskılandığı ve dövizle ilgili bir artış olmadığı için kar marjı düşürülmüş oldu"
Sektör dövizle baskılandığı ve dövizle ilgili bir artış olmadığı için kar marjı düşürülmüş oldu. Otelciler de bunun sonucu olarak, üzülerek söylüyorum, birçok alanda alması gereken tedbirleri alamıyor, oluşturması gereken standartları da, maliyetleri düşürmek adına belki de oluşturamıyor. Ve bundan kaçınca da maalesef karşımıza ‘Health & Safety’ dediğimiz can güvenliğiyle ilgili ciddi sorunlar çıkıyor, periyodik bakımların yapılmalarına ilişkin bir takım ihmaller çıkabiliyor.
Biz geçmişte de biliyorsunuz, Beşiktaş'taki eğlence merkezinde aynı şekilde ağır bir tabloyla karşılaştık. Orada da, yangın ve insan sağlığıyla ilgili tedbirlerin, can güvenliği önlemlerinin alınmaması ve buna rağmen ruhsat verilerek insanların can kaybına neden olunmasıyla karşı karşıya kaldık. Bu ve buna benzer olayların yaşanmaması için gerçekten sektörün yangın ve itfaiye konusunda daha fazla denetlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Gerekli tüm standartları oluşturabilmek için de, bankaların otelcilere tesislerini yenileme, renovasyon yapmalarına imkan sağlamak için maliyeti düşük kredi vermesini öneriyoruz.
Bu krediler, özellikle can güvenliğiyle ilgili harcanmak üzere olmalıdır. Ancak bu şekilde biz, düşük kar ve yüksek maliyetlere rağmen bu tip kredilerle iş güvenliği ve can güvenliğine yönelik olan harcamaları gerçekleştirebiliriz. Ancak bu şekilde daha hızlı yol alınabileceğine inanıyoruz. Türk turizmi için acı bir gün yaşadık. Böyle bir günü yaşamak hepimiz için büyük bir talihsizlik. Ve umarız bundan sonra bu acıları yaşamayız. Ancak şu bir gerçek ki, sektör zorluklarla karşılaştıkça giderlerini kısmak adına bazı şeylerden ödün verebiliyor” dedi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: