"Marmaris’in Dünü, Bugünü ve Geleceği", masaya yatırıldı...
27 Şubat 2010 Cumartesi günü Marmaris Ticaret Odası ev sahipliğinde Grand Yazıcı Turban Oteli’nde gerçekleştirilen “Marmaris’in Dünü, Bugünü ve Geleceği” konu başlıklı toplantısında ilçemizin en önemli sorunları olan çarpık yapılaşma, imar problemleri, turist sayısı artarken turizm gelirlerinde yaşanan düşüş, hanutçuluk, güvenlik, doğanın dengesini bozabilecek yatırımlar, eğitimli ara eleman sıkıntısı gibi daha birçok konu üzerinde duruldu.
Toplantıda, çözümün birliktelikte hareket etmekten geçtiği mesajları verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Ali Ağbal, Muğla Milletvekillerimiz (CHP Milletvekili Ali Arslan, MHP Milletvekili Metin Ergün, AKP Milletvekili Yüksel Özden, AKP Milletvekili Mehmet Nil Hıdır) Muğla Vali Yardımcımız Ahmet Ali Barış, Marmaris Kaymakamımız Serdar Polat, Marmaris Belediye ve Belde Başkanlarımız, Meslek Odaları, sivil toplum örgütleri, diğer kurum ve kuruluşların başkanları, ulusal basın ve yerel basın mensuplarının katıldığı toplantıyı, 54. Dönem Turizm Bakanı Bahattin Yücel yönetti.
Marmaris’in doğal güzelliklerini anlatan ve birlikte bütün sorunları çözebileceğimizin ana fikriyle “hep birlikte olursak yaparız” mesajları veren film gösterimi, Marmaris Ticaret Odası’nın bu toplantıyı düzenlerken “birlik beraberlik” misyonundan yola çıktığının da altını çizmiş oldu.
Toplantı, Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal’ın hoşgeldiniz konuşmasıyla başladı. Sayın Baysal konuşmasında Krizlerin etkileri, turizm gelirlerindeki düşüş, gelen turist sayısı ile elde edilen gelir arasındaki dengesizliğin ortadan kaldırılması gibi konuların öneminden bahsederek genel bir tablo çizdi ve sözü Bayındırlık Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürü Osman İyimaya,’ya bıraktı. İyimaya, imar planları ve çarpık kentleşmenin ülke genelinde olduğu gibi Marmaris’in de önemli bir sorunu olduğu, Türkiye genelinin % 75’nin kentlerde yaşadığı dolayısıyla hızlı gelişimin çarpık kentleşmenin önemli bir sebebi olduğu üzerinde durdu.
Kıyıların kamu yararına kullanılması gereken önemli zenginlikler olduğunu anlatan İyimaya, bakanlık olarak Kıyı Alanları Bütünleşik Planları doğrultusunda ülke genelinde 5 bölgede planlama çalışmalarını başlattıklarını bildirdi. Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari ilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Ayhan ise konuşmasında Marmaris’in en önemli sorunlarından birinin alternatif turizm çeşitlerinin yaratılmaması olduğunu ifade etti. Ayhan; Marmaris turizmi, deniz, kum, güneş üçgenine mahkum edilmiş. Spor, sağlık, eğitim turizmi yok. Bu durum hem sezonun uzamasına hem de gelir seviyesi daha yüksek turistin gelmesine engel oluşturuyor” dedi.
Marmaris’in kültürel, doğal ve tarihi envanterleri çalışması ve faydaları üzerine sözü Muğla Üniversitesi Arkeoloji bölüm başkanı Prof. Dr. Adnan Diler aldı. Marmaris’in kültürel, doğal ve tarihi envanterinin çıkarılmasının önemi ve bunun ilçeye sağlayacağı faydaları anlattı. Marmaris Ticaret Odası’nın özellikle üzerinde durduğu mesleki eğitimlerin önemiyle ilgili olarak MTO Yönetim Kurulu üyesi Ali Kansu bilgi verdi. İlçede hiç eğitim almamış kadrolarla hizmet veren işletmelerin dahi olduğunu ifade eden Ali Kansu, eğitim seferberliğinin yetişmiş personel sorununu 5 yıl içinde çözüme kavuşturacağını söyledi.
Marka şehir ve markalaşma üzerine uzman bir olan Brandassist Genel Müdürü Muhterem İlgüner toplantıda Marmaris’in marka şehir olabilmesi için nasıl bir yol izleyebileceğine değinirken konuşmasını yurtdışından örneklerle renklerdi ve oldukça etkileyici bir sunum gerçekleştirdi. Özellikle Marmaris’in önemli değerlerinden biri olan çam balının nasıl markalaşabileceğini anlatan Muhterem Bey, festivallerle, balın yan ürünlerinin geliştirilmesiyle, sağlık hatta kozmetik sektöründe kullanılabilirliğinin ön plana çıkarılmasıyla marka olma yolunda önemli adımlar atılabileceğini vurguladı.
Panele program dışı misafir konuşmacı olarak katılan ETS Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, iç pazardaki hareketliliğe dikkat çekerek, 2009 erken rezervasyon satışalarının 100 bin olduğunu 2010 verilerine bakarak bu sayının bu yıl 130-140 bini bulabileceğini kaydetti. Murat Ersoy’da Marmaris’in kış turizmine yönelmesi gerektiği, kongre, sağlık ve spor turizmine yönelik çalışmalara bir an önce başlanması gerektiğini savundu.
Salonda konuşmacıları gün boyu takip eden katılımcılar da görüş bildirmek üzere kürsüye çıktı.
Marmaris Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Ercan Güneştutar’da konuşmasında “Marmaris’te turizm ve deniz turizmi tek başına düşünülemez. Marmaris’i tüm çevresiyle değerlendirebilirsek deniz turizmini ve turizmi kalkındırabiliriz.”dedi. Ayrıca yatçılığın yoğun olduğu her köyde muhtarlık tarafından işletilecek 1 adet iskelenin yaptırılarak diğer tüm irili ufaklı iskelelerin kaldırılması gerekliliğini vurguladı. Sayın Güneştutar, Marmaris dere ıslahlarının yapılması gerekliliği ve derelerin mümkün olduğunca genişletilerek, derinleştirilerek denizlere bağlantısının sağlanması bu yolla küçük teknelerin şehir içinde gezmesiyle turizm ve deniz turizminde hareketliliğin gelişeceğini belirtti.
Gazeteci Can Ataklı, Marmaris’in doğasından ne kadar etkinlendiğini anlatırken maden arama ruhsatlarıyla ilgili tepkisini dile getirdi. Marmaris balına gereken önemin verilmediğinin, doğru pazarlanmadığının, yörenin otellerinde de gerçek marmaris balının tursitlere tanıtılmadığının altını çizdi. Ayrıca floranın değerlendirilmesi gerektiğini belki bir botanik müzesinin dahi kurulabileceğini söyledi. “Çarpık kentleşme çok büyük bir sorundur. Yapılacak şey şuandan itibaren tek bir çivi çakmamak ve zaman içinde de düzeltmektir. Bunun için yerel irade yetmezse merkezi yönetim devreye girmelidir.” dedi.
Doğan Tugay, bu toplantının markalaşma sürecinin başlangıcı olabileceği, köylerde turizmin geliştirilmesinin ve spor, kültür, kongre turizmine önem verilmesinin gerekliliğini vurguladı. Kuravaziyer turizminin geliştirilmesi gerektiğini fakat coğrafyaya zarar vermeden desteklenmesinin altını çizdi. Ayrıca Tugay, Dalaman Havaalanı’na daha kısa ve rahat bir ulaşım alternatifinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
TÜRSAB Marmaris Başkanı İsmail Bozdağ konuşmasında, “turizm üç ayaklıdır yabancı tur operatörleri, işletmeler ve seyahat acentalarıdır. Marmaris turistinin % 95’i eğlence için geliyor. Enerjinin ve gıda sektöründeki artışın ağırlığının işletmeciği zorluyor.” dedi. Ayrıca konuşmasını şu sözlerel tamamladı. “Enerjinin alt yapısını hazırladıktan sonra doğayada zarar vermeden sorunları çözüp sezonu uzatabiliriz”
GETOB Disiplin Kurulu Başkanı Yakup Avcı, “Sorunumuz sorunlara sahip çıkmamak, kararlı olmamaktır. 13-14 senedir Marmaris kan kaybetmektedir ve engellenmezse böyle devam edecektir. Marmaris’i hakettiği şekilde pazarlayamıyoruz. Taklit ederek markalaşamazsınız. Çok uzun vadeli bir master plan yapılmalı ve buna sahip çıkılmalıdır. Herşey dahil sistemiyle çalışmak Marmaris’in yapısına uygun değildir kaliteyi düşürmektedir” dedi.
Marmaris Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, ilçenin en büyük değerinin sahip olduğu doğası olduğu, öncelikle doğaya sahip çıkılması gerektiği belirrti. Başta maden arama çalışmaları olmak üzere doğaya zarar verecek tüm proje ve yatırımlara karşı durulmasını istedi. Doğa zarar görürse turizmin de ekonominin de büyük zarar göreceğini vurguladı.
Marmaris Mimarlar Odası Başkanı Şükran Er, “Kimlikli bir kent oluşturabilmek için ortak hareket etmek şarttır. Yıkıp yeniden yapmak yerine yatırımcıyı tesisi yenilemeye zorlamak gerekir. Planlanmamış yerlerin kimliğine uygun yapılanması doğrudur.” dedi.
Turizm Bakanlığı temsilcisi Ali Ağbal, konuşmasında “Bilgi iletişim eksikliği mevcut. Bakanlığımız mevzuat çerçevesinde Marmaris’i ve turizmi olumsuz etkileyecek maden aramasına izin vermeyecektir.”dedi.
Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar en büyük sorunun çarpık kentleşme olduğunu bununla mücade etmeye çalıştıklarını anlattı. Acar konuşmasında destek görememekten şikayet etti ve “ya destek olun ya köstek olmayın” dedi.
Armutalan Belediye Başkanı Muhammet Ünlü, hanutçuluk ve taciz gibi sorunlara değindi ve verilen maden ruhsatlarının biran önce iptal edilmesi için milletvekillerinden yardım istedi.
Kaymakam Serdar Polat, sorunların temelinde diyalog eksikliğinin yattığını savunarak, sorunlara amatörce yaklaşıldığını profesyonel yardım almadığımız için sorunların devam ettiğini belirtti. Muğla ilinde hanutçuluğa kesilen cezaların % 90’nının Marmaris’e olduğunu MOBESA Nisan ortasında devreye girdiğinde konuya daha kesin çözümler alınabileceğini söyledi. Ayrıca kötü hizmetin kötü turist getirdiğini belirten Kaymakam, hizmet kalitesinin arttırılması gerektiğinin altını çizdi.
Daha sonra söz alan MHP Muğla Milletvekili Metin Ergün, ana sorunun kalite olduğunu belirtirken çözüm önerisi olarak işbirliğini önerdi. “Bir nesilde (20 yıl) binlerce yıllık markayı mahvettik, Marmaris’i duymadık, şehrin sesini dinlemedik. Yatırımcı beklerken müteahit gelmiş turist yerine nüfus gelmiş. Siyaset rekabet yapmayalım sadece birlik içinde olalım” dedi. “Marmaris’in bir değer olduğu ve Marmaris için değeceğini vurguladı.”
CHP Milletvekili Ali Arslan maden arama ruhsatlarının verilmesinin ve ucuz tatil imkanlarının sunulmasının Marmaris’in şuanki en önemli sorunları olduğunu belirtti.
AKP Milletvekili Mehmet Nil Hıdır ise Genel idarenin yaptıklarını anlattı. Verilen maden ruhsatlarından kendisinin de rahatsızlık duyduğunu ve Maden Kanununun TBMM’ye bir kez daha geleceğini söyledi.
Panelin değerlendirmesini yapan Bahattin Yücel, çözümün de yine burada olduğunun ve kötümser olunmaması gerektiğinin üzerinde durdu. Panelin son sözünü alan MTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal: “Anladığım kadarıyla Marmaris’in 6-7 tane büyük sorunu var bundan 15 sene önce hep birlikte her yıl bir sorunu çözmek için gayret gösterseydik şuan bir sorunumuz kalmamıştı.”dedi ve sorunları kanıksamanın en büyük sorun olduğunu belirtti. “Marmaris Stratejik planı” ve “etnografik planın” hazırlıklarının başlatıldığının haberini veren Baysal, ilçedeki tüm kurumların temsilcilerinden oluşacak turizm eylem kurulu oluşturacaklarını söyledi ve bu kurulunun oluşması adına mutlaka temasları sürdereceklerini de özellikle vurguladı. MTO başkanı Mehmet Baysal´ın sevginin tüm sorunları çözebileceğine inandığını belirttiği konuşmasında: “Marmaris’i çok seviyorum ama karşıdan izlerken üzülüyorum. Bu kadar basit sorunları çözemememiz bizim ayıbımız. Gelin birlik olalım marmaris yaşayanlarına heyecanlarını geri verelim”diyerek konuşmasını tamamladı. Panel konuşmacıları dışında katılımcılara verilen konuşma hakkı dolayısıyla toplantı süresi planlanın dışına çıkmış, Marmaris Ticaret Odası tarafından hazırlanan “Marmaris’in geleceği hareket planı”nı sunulamamıştır. İleriki zamanda tüm belde belediye başkanlarımız, oda ve kurum başkanlarımız ziyaret edilerek bu planla ilgili bilgilendirme toplantıları yapılacak ve bir çalıştay oluşturulup bir an önce harekete geçilmesi sağlanacaktır.
Toplantının sonunda MTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal panel konuşmacılarına, Turizm bakanlığı temsilcisine, Muğla ili Milletvekillerine, şehir dışından katılan misafirlere ve ulusal basına katkılarından dolayı teşekkür edip plaket verdi. Ayrıca Sayın Baysal, tüm ekip arkadaşlarına organizasyondaki başarıları dolayısıyla teşekkürlerini sundu.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: